Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het hebben van een verkouden baby is niet leuk! Terwijl baby's verkiezen om door de neus te ademen, zit hun neus verstopt. Maar de grootste tekenen zijn koorts en prikkelbaarheid. Wat je kan doen om je baby te kalmeren, zonder zelf gek te worden, lees je in dit artikel.
Een verkouden baby in een notendop
Een verkoudheid is een virale infectie van de neus en keel van jouw baby. Een verstopping van de neus of het hebben van een loopneus zijn de meest voorkomende ongemakken bij een verkoudheid. Baby's zijn vooral gevoelig aan verkouden worden, deels omdat ze zich vaak in de buurt van andere oudere kinderen en volwassenen bevinden. Ook moeten ze nog immuniteit ontwikkelen tegen veel voorkomende infecties. In het eerste levensjaar hebben de meeste baby's tot zeven verkoudheden. Dit cijfer ligt nog hoger als ze in kinderdagverblijven vertoeven. Het behandelen van een gewone verkoudheid bij baby's houdt in dat de symptomen verlicht worden, door vocht te geven, de lucht vochtig te houden en hen te helpen hun neusholtes open te houden. Zeer jonge baby's moeten naar de dokter bij de eerste tekenen van een verkoudheid, omdat ze een groter risico lopen op kroep en longontsteking.
De symptomen van een verkoudheid
Zoals hierboven reeds vermeld, is een eerste indicatie dat wijst op een verkoudheid bij een baby: een verstopte neus en/of loopneus. De neusontlading is in het begin doorzichtig maar kan na een dag al dikker en geel of groen zijn. Andere symptomen van een verkoudheid kunnen zijn:
- Koorts
- Niezen
- Hoesten
- Verminderde eetlust
- Prikkelbaarheid
- Moeite met slapen
- Problemen tijdens de borstvoeding of het nemen van de fles als gevolg van een verstopte neus en/of loopneus
Naar de dokter gaan
Het immuunsysteem van je baby heeft tijd nodig om te rijpen. Als je baby verkouden is, zonder complicaties, dan zouden deze binnen 10 tot 14 dagen moeten verdwijnen. De meeste verkoudheden zijn gewoon vervelend en zorgen voor heel wat ongemak. Maar het is belangrijk om rustig te blijven en de symptomen van je baby ernstig te nemen. Trekt je baby bijvoorbeeld vaak aan het oor, dan kan dit betekenen dat hij of zij oorpijn heeft en naast de verkoudheid ook een oorontsteking heeft opgelopen.
Jonger dan 3 maanden
Als je baby jonger dan 2 tot 3 maanden is, bel dan meteen de dokter van zodra je de eerste symptomen opmerkt. Omdat het immuunsysteem bij een pasgeboren baby vrij laag is, kan een verkoudheid zich snel ontwikkelen tot kroep, longontsteking of een andere ernstige ziekte.
3 maanden of ouder
Als je baby 3 maanden oud of ouder is, bel dan de dokter als jouw baby:
- Niet zoveel luiers bevochtigt als anders
- Een lichaamstemperatuur hoger dan 38 C heeft
- Last lijkt te hebben van oorpijn of ongebruikelijk prikkelbaar is
- Rode ogen heeft of een geel-groenachtige oogontlading ontwikkelt
- Moeite heeft met ademhalen
- Een aanhoudende hoest heeft
- Een dikke en groene neusontlading heeft gedurende meerdere dagen
- Andere symptomen vertoont die je zorgen baren, zoals bijvoorbeeld een ongewoon of alarmerend gekrijs
BELANGRIJK!
Zoek onmiddellijk medische hulp als je baby:
- Weigert zicht te laten verzorgen en niet wil drinken
- Hard genoeg hoest om te braken of een verandering in de huidskleur te veroorzaken
- Met bloed getint slijm ophoest
- Problemen heeft met ademhalen en de rand van de lippen blauwachtig zijn
Oorzaken
Een verkoudheid is een infectie van de neus en keel (bovenste luchtweginfectie). Deze infectie kan veroorzaakt worden door een van meer dan 100 virussen. Het Rhinovirus is de meest voorkomende virale infectieuze agent bij mensen en is de belangrijkste oorzaak van verkoudheden. Een Rhinovirus-infectie vermenigvuldigt zich razendsnel bij temperaturen tussen 33-35° C, wat overeenkomt met de temperaturen in de neus. Eenmaal besmet door een virus, wordt je baby over het algemeen immuun voor dat virus. Maar omdat zoveel virussen verkoudheden veroorzaken, kan je baby meerdere verkoudheden per jaar krijgen en vele tijdens zijn of haar leven. Sommige virussen produceren ook geen blijvende immuniteit. Het virus dat je baby verkouden maakt, komt in het lichaam via de mond, neus of ogen. Je baby kan dus besmet raken met het virus via lucht, direct contact en verontreinigde oppervlakten. Wanneer iemand in je huis verkouden is en hoest, niest of praat, kan hij of zij het virus direct aan je baby doorgeven. Daarnaast kan ook iemand met een verkoudheid die de hand van je baby aanraakt, het virus aan je baby doorgeven. Je baby raakt nadien met zijn of haar hand de ogen, neus of mond aan en zo glipt het virus binnen. Sommige virussen leven twee uur of langer op oppervlakken. Je baby kan het virus dus ook oplopen door een verontreinigd oppervlak aan te raken, zoals bijvoorbeeld een stuk speelgoed of de zetel waarin een ziek persoon heeft gelegen.
Wat zijn de risicofactoren en complicaties?
De risicofactoren
Een simpele verkoudheid kan grote gevolgen hebben voor baby's, zeker als het om een pasgeboren baby gaat. Heel wat factoren spelen een prominente rol in het verhoogde risico op verkoudheid, zoals een ongerijpt immuunsysteem. Zuigelingen zijn van nature vatbaarder op het krijgen van een verkoudheid. Simpelweg omdat ze nog niet zijn blootgesteld aan of resistent zijn geworden tegen de meeste virussen die verkoudheden veroorzaken. Een andere factor is de blootstelling aan andere kinderen. Baby's brengen tijd door met andere kinderen, die niet altijd hun handen wassen of hun hand voor de mond houden wanneer ze hoesten en niezen. Dit verhoogt het risico van je baby om ook verkouden te worden. Ook de tijd van het jaar is een risicofactor. Zowel kinderen als volwassenen zijn vatbaarder voor verkoudheden van de herfst tot het late voorjaar.
Complicaties
Een aantal complicaties kunnen optreden, zoals een acute oorontsteking. Dit is de meest voorkomende complicatie van een verkoudheid. Oorinfecties komen voor wanneer bacteriën of virussen de ruimte achter het trommelvlies binnentreden. Daarnaast kunnen verkoudheden een piepende ademhaling veroorzaken, zelfs als er geen sprake is van astma. Heeft je baby astma, dan kan een verkoudheid het erger maken. Tenslotte kan een verkoudheid die niet verdwijnt, leiden tot een secundaire infectie in de sinussen (sinusitis) of andere secundaire infecties zoals: longontsteking, bronchitis en kroep. Dergelijke infecties vereisen evaluatie door een dokter.
Voorkomen is beter dan genezen!
Eenvoudige preventieve maatregelen kunnen helpen de gewone verkoudheid op een afstand te houden. Hieronder vind je enkele tips om je baby nog beter te beschermen tegen het virus:
- Houd je baby weg van volwassenen of kinderen die ziek zijn
- Vermijd indien mogelijk het openbaar vervoer met jee baby
- Neem je baby niet mee naar bijeenkomsten of feesten
- Was je handen voordat je je baby voedt of aanraakt en vraag anderen dat ook te doen
- Reinig het speelgoed en de fopspenen van je baby zo vaak als je kan
- Leer iedereen in huis hoesten en niezen in een papieren zakdoek en nadien de zakdoek meteen weg te gooien