8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Er gaat een wereld voor je open wanneer je moeder natuur toelaat en borstvoeding gaat geven. Het is zowel een wonderlijke als frustrerende eigenschap van het vrouwelijk lichaam. Het kan zo mooi zijn, maar in de realiteit kan het gepaard gaan met heel wat dilemma's. Het kan soms moeilijk zijn om jouw eigen lichaam goed in te schatten. Maak ik wel genoeg melk aan en wanneer moet ik voeden? Het is een pad die je al doende leert bewandelen. Voor moeder die voor het eerst borstvoeding geven kan het erg spannend zijn. De beste tip is om op jouw gevoel of moederinstinct af te gaan. Toch is dit niet altijd eenvoudig. Wij hebben de zes meest voorkomende problemen bij het geven van borstvoeding op een rijtje gezet. We zullen deze problemen verder belichten en oplossingen aankaarten.

Borstvoeding geven lukt niet

Veel vrouwen willen hun baby voeden met moedermelk. Dit kan zijn vanuit gezondheidsoverwegingen, omdat het beter is voor jouw baby, of omdat je het altijd zo'n mooi natuurlijk beeld gevonden hebt. Toch is het geven van borstvoeding niet altijd zo eenvoudig. Soms heeft jouw kleintje moeite met aanleggen en lukt het niet om borstvoeding te geven. Het is aan te raden om jouw wens om borstvoeding te geven te bespreken met jouw verloskundige. Je kunt dan gelijk na de geboorte al hulp krijgen om te leren hoe je borstvoeding geeft. Ook zijn er speciale borstvoedingsspecialisten. Zij kunnen jou precies vertellen wat je kunt doen om de borstvoeding zo optimaal te laten verlopen.

Geef vooral niet op wanneer het niet lukt om borstvoeding te geven. Het kan zijn dat het veel energie voor jouw baby kost om te drinken aan de borst. Je kunt dan de borstvoeding afwisselen met moedermelk uit de fles. Kolf jouw moedermelk om de melkproductie op gang te houden. Niet elke vrouw en niet elke baby is weggelegd voor borstvoeding. Het is niet erg wanneer het niet lukt om borstvoeding te geven. Ook op het consultatiebureau kun je dit probleem bespreekbaar maken. Zij kunnen jou helpen om alternatieve manieren te vinden om moedermelk te geven of advies over zuigelingenmelk.

Te weinig melk

Heb jij een hongerige kleintje dat veel drinkt? Het kan dan zijn dat je te weinig melk aanmaakt. Dit is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen die borstvoeding geven. In veel gevallen kan het vrouwelijk lichaam zich aanpassen aan de behoeftes van de baby en meer of meer vettig melk aanmaken. Merk je dat jouw baby afvalt,veel wilt drinken of minder goed groeit? Het kan dan zijn dat het de weinig melk krijgt. Je hoeft dan zeker niet te stoppen met de borstvoeding, maar moet de voedingen aanvullen met zuigelingenmelk. Je kunt op deze manier ook goed beginnen met het afbouwen van borstvoeding geven. Van een aantal keer per dag, naar alleen 's avonds en 's ochtends. Het consultatiebureau houdt de groei van jouw baby bij. Zij zien snel wanneer jouw baby te weinig voeding binnenkrijgt. Met het aanvullen van zuigelingenmelk kun je dit probleem eenvoudig en snel oplossen.

Wanneer voeden?

Wanneer je voor het eerst mama wordt, is het uitvinden hoe borstvoeding werkt en wanneer je moet voeden nog een hele opgave. Jouw kindje gaat huilen als het honger heeft en dan kun je gaan voeden. Maar nog beter, is het om te voeden voor de huilbuilen. Huilen kost veel energie voor de baby en heeft dan minder energie op lang te drinken en kan zo te weinig voeding binnenkrijgen. Het is dus aan te raden om voordat de honger echt opkomt al te voeden. Wanneer je met een duidelijk schema werkt, is het nog eenvoudiger. In de eerste weken is een voeding om de twee à drie uur nodig. Met een strak schema kun je goed voeden. Neem ook de tijd om te voeden. Soms kan het voeden wel en uur duren. Ga op je gevoel af en laat jouw kindje drinken tot het genoeg heeft. De ene keer kan dat langer of korter duren dan de andere keer.

In het openbaar?

Een groot dilemma voor veel moeders is het voeden in het openbaar. Ondanks dat er nauwelijks meer van een taboe te spreken is voor het borstvoeding geven in het openbaar, vinden veel vrouwen het toch nog ongemakkelijk. Er is niets om je voor te hoeven schamen, het is de menselijke natuur op haar puurst. Om het voor jezelf wat eenvoudiger te maken, kun je een rustig plekje opzoeken waar niet veel mensen zijn. Jouw baby voelt het aan wanneer je onrustig of gestrest bent. Draag losse kleren die het makkelijk maken om overal te voeden. Zorg dat je altijd een deken mee hebt voor als je jezelf toch iets meer wilt bedekken.

Vandaag de dag hoef je je helemaal niet te schamen wanneer je in het openbaar borstvoeding geeft. Jouw baby heeft voeding nodig, of dit nu thuis op de bank is, in een park of in de trein. Het kan soms fijn zijn om samen met iemand te zijn. Vraag daarom of jouw partner of vriendin mee op stap wilt. Hierdoor is het al veel minder beangstigend om in het openbaar borstvoeding te geven. Ook kun je ervoor kiezen om voorafgaand te kolven en de moedermelk mee te nemen in een flesje.

Pijnlijke borsten en tepels

Borstvoeding hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last tijdens het geven van borsvoeding. Het kan komen doordat jouw kleintje niet goed aanlegd en hierdoor sterker moet zuigen om melk te krijgen. Wanneer je gelijk pijn hebt, probeer dan een andere houding voor jouw baby. Dit kan al een hoop pijn verlichten. Wanneer jouw kindje meer wilt drinken dan jij kunt aanmaken, kunnen jouw borsten ook zeer gaan doen. Het is dan aan te raden om dan de moedermelk aan te vullen met zuigelingenmelk uit de fles.

Wanneer de eerste tandjes doorkomen is borstvoeding een hele andere tak van sport. De tandjes kunnen veel pijn veroorzaken. Veel vrouwen verkiezen om de borstvoeding af te bouwen wanneer de tandjes doorkomen. Borstvoeding geven hoort in principe geen pijn te doen. Probeer andere houdingen of vraag advies van een borstvoedingsspecialist.

Kolven?

Een ander probleem waar vrouwen die borstvoeding geven te maken mee krijgen, is het kolven. Om het allemaal wat makkelijker te maken, is het handig om wanneer je over hebt, wat extra melk te kolven. Dit is handig wanneer je een keer geen tijd hebt voor de borstvoeding of om het aan te vullen. Thuis kolven is voor veel vrouwen geen probleem. Maar wanneer je weer aan het werk gaat, kan het toch een dingetje worden. Werkgevers zijn bij wet verplicht om vrouwen tijd en ruimte te geven om te kunnen kolven op het werk. Dat is op papier vaak eenvoudiger gezegd, dan dat het in de praktijk gaat. Werkgevers en collega's kunnen er soms nog wat op tegen hebben. Maar kom voor jouw rechten op. Als jij borstvoeding wilt blijven geven, of wilt afbouwen, is het noodzakelijk dat je op het werk kunt kolven.

Borstvoeding geven is voor veel vrouwen een van de mooiste momenten van het moederschap. Het is een perfecte manier om de band tussen moeder en baby te optimaliseren. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Borstvoeding geven gaat ook vaak gepaard met dilemma's en problemen. Volg jouw moederinstinct en doe wat goed voelt voor jou en wat goed is voor de baby.