8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Er bestaat waarschijnlijk geen grotere tragische situatie dan wanneer je tandbederf opmerkt in de melktanden van je kind. Het probleem is dat heel wat ouders denken dat ze hun kind niet naar de tandarts moeten brengen als hun kind nog een baby is. Maar er zijn oplossingen. In dit artikel leer je de ware oorzaken kennen van tandbederf bij jonge kinderen en veroorzaakt door babyflessen. Bovendien leer je ook wanneer je kind voor het eerst naar de tandarts gaat om tandbederf aan te pakken en te voorkomen.

Tandbederf bij jonge kinderen

Ouders van kinderen met tandcariës in hun melktanden denken vaak dat de tanden van hun kinderen gewoon verkleurd zijn. Maar de realiteit is dat hun kinderen tandbederf hebben en vaak niet stoppen met huilen omdat ze pijnlijke infecties rond hun tanden hebben. Hieronder de gevolgen van tandbederf bij baby's en peuters:

  • Tandpijn
  • Weinig zin om te eten
  • Verstoorde slaap
  • Mondinfecties
  • Verloren schooldagen
  • Behoefte aan tandextracties
  • Behoefte aan behandelingen onder volledige verdoving
  • Tandheelkundige ziekte die doorgaat tot in de volwassenheid
  • Het tandbederf beïnvloedt de algehele gezondheid op latere leeftijd, met name de lengte en het gewicht
  • Het tandbederf van je kind heeft een negatieve invloed op de spraak en voeding op latere leeftijd

Waarom moet je regelmatig met je kind een bezoek brengen aan de tandarts?

Er zijn 10 keer meer bacteriën in ons lichaam dan er menselijke cellen zijn. Goede bacteriën beschermen en verdedigen het lichaam, helpen bij het maken van vitamines, verteren voedsel en bevorderen een gezonde stofwisseling. We zijn afhankelijk van alle bacteriën en schimmels, en zelfs virussen, in onze mond om gezond en gaatjesvrij te blijven. Schimmels, virussen en bacteriën kunnen ons helpen, ons pijn doen, of ze kunnen onschadelijk zijn. Tandbederf van baby's of kinderen is een teken dat de bacteriën in de mond van je kind uit balans zijn en hierdoor zijn of haar tanden beschadigd worden. Tandbederf vindt plaats wanneer de beschermende, goede bacteriën ontbreken. Schadelijke bacteriën nemen het over en veroorzaken gaatjes, vaak mede veroorzaakt door suikerhoudend voedsel. Streptokokken is een bacterie die een slechte reputatie heeft voor het veroorzaken van gaatjes, omdat het een zuur produceert wanneer suiker wordt afgebroken. Maar streptokokken kunnen hun werk niet doen als je kind goede en gezonde bacteriën heeft die zijn of haar mond beschermen. Vaak krijgen streptokokken de schuld van gaatjes. Maar het is echt de algemene gezondheidstoestand van het orale microbioom die bepaalt of streptokokken problemen veroorzaken of vredig aan de zijlijn blijven zitten. Regelmatig de tandarts bezoeken, behoort tot de algemene mondhygiëne van je kind.

Hoe vaak moet je kind naar de tandarts?

Verschillende factoren kunnen bepalen hoe vaak je kind een tandheelkundig onderzoek moet ondergaan, zoals leeftijd, gezondheid en risico op tandbederf. Het is echter aanbevolen om het eerste tandonderzoek van je kind in te plannen nadat de eerste tand is losgebarsten en niet later dan de eerste verjaardag. Verwacht ook dat de tanden en het tandvlees van je baby door de tandarts onderzocht worden. Voor peuters en jonge kinderen is het aanbevolen om regelmatige tandheelkundige controles uit te voeren, waarbij de meest gebruikelijke interval om de zes maanden is. De tandarts kan echter minder of meer frequente bezoeken aanbevelen, afhankelijk van de risicofactoren van je kind voor mondgezondheidsproblemen.

Wanneer start ik met het tanden poetsen van mijn kind?

Het reinigen en poetsen van tanden verwijdert tandplak dat tandbederf veroorzaakt. Je kunt beginnen met het schoonmaken van de tanden van je baby door deze af te vegen met een zachte doek of door ze te borstelen met een kleine zachte tandenborstel en water. Van zodra je kind 18 maanden is, kun je een kleine hoeveelheid tandpasta met weinig fluoride gebruiken om de tanden van je kind te poetsen. Moedig hierbij je kind aan om de tandpasta uit te spuwen na het poetsen, maar spoel het niet uit. Reinig alle oppervlakken van de tanden (en niet te vergeten het tandvlees!) twee keer per dag (na het ontbijt en voor het slapen gaan). Jonge kinderen zullen een volwassene nodig hebben om hun tanden te poetsen tot ze ongeveer zeven of acht jaar oud zijn.

Kan borstvoeding tandbederf veroorzaken of voorkomen?

De manier waarop bacteriën zich in ons lichaam vestigen, begint met de geboorte en de borstvoeding. Een vaginale geboorte introduceert miljarden bacteriën in de neus, mond, ogen en huid van de baby. Ten tweede drinkt een baby gezonde probiotica die aanwezig zijn in de moedermelk. Goede bacteriën komen voor het eerst in de mond en vestigen zich later in het maag-darmkanaal, waar ze een belangrijke rol zullen spelen in de gezondheid. Wetenschappers hebben ten minste 400 soorten bacteriën gevonden in moedermelk. Het blijkt dat moedermelk een goede manier is om goede bacteriën of probiotica aan de pasgeboren baby te geven. Het bevat ook prebiotica of voedsel dat goede bacteriën helpt groeien en ontwikkelen.

Wat als mijn baby geboren wordt met een keizersnede?

Als je baby wordt geboren met een keizersnee, gaat hij of zij niet door het geboortekanaal en mist hij je gezonde vaginale bacteriën. Baby's geboren met een keizersnede hebben minder probiotische bacteriën, meer slechte bacteriën en hebben meer kans op het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten.

Tandbederf borstvoeding versus tandbederf flesvoeding

Zoals je hierboven al kon lezen, is borstvoeding een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een gezond oraal microbioom in de mand van je baby. Tandbederf door felsvoeding is een teken dat het beschermende microbioom niet aanwezig is. Als de baby geen goede dosis van de bacteriën van een gezonde moeder krijgt, kan hij of zij meer vatbaar zijn voor gaatjes. Om je baby een gezond oraal microbioom te geven, is het aangeraden om, indien mogelijk, minimaal zes maanden of langer borstvoeding te geven. Er zijn een handvol onderzoeken die erop wijzen dat moedermelk tandbederf bij baby's kan veroorzaken. Deze onderzoeken zijn echter onbetrouwbaar omdat ze de effecten van lactose meten (niet de volledige moedermelk). De meeste onderzoeken tonen aan dat moedermelk geen tandbederf veroorzaakt. Moedermelk is van cruciaal belang voor het immuunsysteem van je baby. Het levert de goede bacteriën die tanden beschermen tegen schadelijke bacteriën, zoals streptokokken. Borstvoeding is ook beter voor de ontwikkeling van de mond en kaak van je baby, voornamelijk omdat het de tongspieren stimuleert om een __gezonde slikreactie te ontwikkelen. Flesvoeding helpt niet met de juiste tong en slikhouding. Het zorgt er ook voor dat melk in de mond van je baby kan zwemmen, wat gaatjes kan veroorzaken. Moedermelk is dus de beste manier om je kind een gezond oraal microbioom te geven.

Gezonde tanden van je kind betekent dat je een gezond kind hebt!

Het kan hartverscheurend zijn om je jonge kind te zien worstelen met tandpijn door gaatjes die zich ontwikkelen. Als je kind gaatjes krijgt, kan dit zelfs hun toekomstig leven schaden! Maar wat nog belangrijker is, het is een aanwijzing dat de algehele gezondheid van je kind niet goed is. De tandarts kan suggereren dat bepaalde babyvoeding, streptokokken en te weinig fluoride de oorzaak zijn van de gebitsproblemen van je kind. Daarom is het belangrijk om tijdig een eerste bezoek aan de tandarts te brengen. Hoewel het geven van flesvoeding kan bijdragen aan de tandbederf, is dit niet het enige probleem. De echte oorzaken van gaatjes in de vroege kinderjaren zijn een oraal microbioom dat uit balans is of dat je kind een dieet krijgt zonder de voedingsstoffen die de tanden beschermen en verdedigen. Vitamine A, D en K2 helpen bij het opbouwen van sterke tanden en versterken het immuunsysteem in de mond om gaatjes te bestrijden. Een gezonde mond is een teken van een gezond lichaam.