8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vriendjes maken – bij het ene kind lijkt het vanzelf te gaan, terwijl de ander het buitenbeetje van de klas is. Misschien gaat je kind al naar de kleuterklas of gaat hij binnenkort naar school en maak je je zorgen. Je wilt immers niet dat je zoon of dochter eenzaam is of wordt! Hoewel er in de regel absoluut geen reden is tot enige bezorgdheid, zijn er wel een aantal tips die nuttig zijn gebleken voor ouders die hun kind willen helpen bij het maken van vriendjes. Wil je je kind leren vriendjes maken? Dat doe je zo!

Waarom is vriendjes maken zo belangrijk?

Voordat we overgaan tot de tips, is het goed om eerst te begrijpen waarom het zo belangrijk is voor je kind om vriendjes te maken. De belangrijkste reden is dat je kind zich hierdoor ontwikkelt. Zo is het bijvoorbeeld een onmisbaar element voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je peuter. Hij leert ook om te delen en om te gaan met kritiek. Tegelijkertijd zal hij zo nu en dan ook voor zichzelf moeten opkomen, waardoor zijn zelfvertrouwen groeit en hij grenzen leert aangeven. Ook het vragen om hulp en het leren omgaan met bepaalde gevoelens, zoals boosheid en verdriet, zijn zaken die je kindje zal ontwikkelen met behulp van vriendschappen.

vriendinnetjes-knuffelen-elkaar

Het karakter van je kind

In sommige gevallen heeft je kind bepaalde karaktereigenschappen die het moeilijk kunnen maken voor hem om vriendschappen te sluiten. Misschien is je zoon of dochter heel erg verlegen en durft hij/zij op niemand toe te stappen. Het kan ook juist zijn dat je kind wat bazig is tegenover zijn leeftijdsgenootjes. Hoe kun je je kind leren om toch vrienden te maken?

Je kind is verlegen

Is je kind verlegen? Dan kan een beetje hulp van jou absoluut geen kwaad. Hoewel je natuurlijk weinig invloed hebt over de gang van zaken in de klas, kun je na schooltijd je kindje optimaal ondersteunen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met een andere moeder en maak een speelafspraak voor je kind. De kans is groot dat, wanneer je kind eenmaal aan het spelen is met een klasgenootje, hij het hartstikke leuk vindt. Om de ‘play date’ een succes te maken, is het wel verstandig eerst aan je kind te vragen of hij het klasgenootje dat jij op het oog hebt wel aardig vindt.

Je kind is bazig

Weet je kind precies wat hij wil en heeft hij geen gebrek aan zelfvertrouwen? Dat is mooi! In sommige gevallen slaan deze karaktereigenschappen een beetje te ver door en kan je kind de baas gaan spelen over leeftijdsgenootjes. Hierdoor wordt vriendjes maken een stuk lastiger. In dit geval is het belangrijk dat je met je kind praat en hem leert compromissen te sluiten. Leg uit dat het voor andere kinderen niet leuk is als hij de baas speelt. Leer hem te delen en eerst een activiteit te ondernemen die het andere kindje leuk vindt, voor ze samen iets gaan doen wat hij leuk vindt.

Als je kind geen vriendjes maakt

Als je kind geen vriendjes maakt

Misschien lijkt er geen aanwijsbare reden te zijn waarom je kind niet zoveel met leeftijdsgenootjes omgaat als je had verwacht. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Wij geven graag negen tips om je kind te helpen met leren vriendjes maken.

1. Samen boekjes lezen over vriendschappen

Vrijwel ieder kind houdt ervan voorgelezen te worden. Maak hier gebruik van en lees kinderboekjes over het maken van vrienden of over een avontuur dat de hoofdpersoon met zijn vriendjes beleefd. Op deze manier kun je je kind laten zien wat de voordelen zijn van het maken van vriendjes en hoe leuk het is.

2. Praat erover

Ook wanneer je kind nog erg jong is, is het belangrijk goed te communiceren. Stel je kind vragen en heb gesprekjes zonder te oordelen. Vraag je kind bijvoorbeeld hoe zijn schooldag was en of er nog wat leuks is gebeurd. Door een ongedwongen gesprek te hebben met je kind kom je er misschien achter dat je zoon of dochter het helemaal niet erg vindt om alleen te spelen in de pauzes.

3. Geef het goede voorbeeld

Naast boekjes lezen en het gesprek aangaan met je kind is het heel belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Kinderen denken, wanneer ze jong zijn, nog heel veel aan zichzelf en dat is normaal. Toch zal je kind moeten leren meer aan anderen te gaan denken, zodat hij goede vriendschappen leert opbouwen en zijn empathisch vermogen ontwikkelt.

Maak dus tijd voor je vrienden, zodat je kind ziet hoe belangrijk dit is. Betrek hem ook bij het verzenden van attente kaartjes naar bijvoorbeeld opa en oma en het kopen van een bosje bloemen voor de buurvrouw die ziek is. Je kind leert dingen te doen voor anderen en hoe belangrijk contact met vrienden en familie is.

4. Oefen sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn niet aangeboren. Er is dan ook niets mis mee om je kind te helpen bij het ontwikkelen van zulk soort vaardigheden. Oefen met hem het herkennen van verschillende gezichtsuitdrukkingen en het voeren van gelijkwaardige gesprekken, waarbij dus niet enkel je kind aan het woord is. Zegt je kind iets onbeleefdst tegen jou, een andere volwassene of een kind? Spreek je zoon of dochter hier dan op aan.

5. Forceer niets

Het is begrijpelijk dat je je kind het liefst met andere kinderen ziet spelen, maar het kan zijn dat jouw zoon of dochter dat niet wilt. Onderdruk de neiging om hem te dwingen met klasgenootjes te spelen. Dat helpt je kind niet en hij wordt er ook niet gelukkiger van. Als hij het fijn vindt om zijn klasgenootjes van een afstand te bekijken en alleen te spelen, respecteer die keuze dan. Het kan zijn dat hij op een dag toch besluit om op een ander kind af te stappen en dan weet je zeker dat hij dit doet, omdat hij het zelf graag wil.

6. Ga in gesprek met de leerkracht

Om beter inzicht te krijgen in de situatie, kun je een afspraak maken met de leerkracht. Heb je het gevoel dat je alles geprobeerd hebt, maar je kind is niet geïnteresseerd in speelafspraakjes of het spelen met andere kinderen in de pauze? De leraar weet wat zich tijdens schooluren afspeelt en heeft misschien wel een idee waarom je kind geen vriendjes maakt. Als je weet wat er speelt, is het makkelijker om – eventueel samen met de leerkracht – een oplossing te bedenken.

7. Probeer je niet te veel zorgen te maken

Dit is een tip die misschien lastig uitvoerbaar is – het gaat om je kind en natuurlijk maak je je zorgen. Toch is dit in de meeste gevallen niet nodig. Zolang je kind graag naar school gaat en met een lach weer thuis komt aan het eind van de dag is er geen reden voor paniek. Is het de eerste schooldag van je kind of is hij in een nieuwe klas terechtgekomen? Dan kan het even duren voor hij zijn draai vindt. Bedenk dat al die nieuwe indrukken best overweldigend kunnen zijn. Gun hem de tijd om aan alles te wennen in zijn eigen tempo.

8. Laat je kind zelf kiezen

Als ouder weet je wat het best is voor je kind. Toch zul je de keuze van vriendjes grotendeels over moeten laten aan je zoon of dochter. Misschien vind je de nieuwe vriendjes van je kind vervelend en heb je liever dat hij met iemand anders speelt. In de meeste gevallen is het het beste om je mening voor jezelf te houden en je kind zijn gang te laten gaan.

Maak je niet te veel zorgen over die ‘vervelende’ vriendjes. Kindervriendschappen zijn over het algemeen vluchtig en voor je het weet, spelen ze weer met iemand anders. Voel je niet rot als je kind in de steek gelaten wordt door een vriendje. Jonge kinderen wegen hier vaak niet zo zwaar aan en zullen ook snel hetzelfde doen bij een ander.

Vriendjes maken in de buurt

9. Vriendjes maken in de buurt

Focus je niet te veel op het maken van vriendjes op school. Voor je kind is het maken en hebben van vriendjes in de buurt namelijk net zo belangrijk. op die manier heeft hij in de weekenden altijd iemand met wie hij kan spelen. Overigens is het voor jou als ouder ook handig, wanneer je goed kunt opschieten met de moeders uit de buurt. Als zich een noodgeval voordoet, kan je kind namelijk altijd wel ergens snel terecht.