Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Een nieuwe kinderfiets kopen, dat was ineens de uitdaging. Superblij dat hij zonder zijwieltjes fietste, maar na een paar weken zag ik het ineens: deze fiets wordt te klein. Z’n knietjes bijna op het stuur en het stuur staat al op de hoogste stand: op zoek naar een nieuwe dus. In de fietsenzaak wordt ons gevraagd: ‘Hoeveel inch moet het zijn?’
We kijken elkaar aan: geen idee. En wat voor fiets moet het worden? Oh, ook nog een slot erbij want vanaf komend jaar gaat hij met de fiets naar school. We zijn een stuk wijzer geworden die middag over waar je op moet letten bij het kopen van een kinderfiets. Hier moet je zoal op letten als je een kinderfiets wil kopen:
Vanaf welke leeftijd ga je een kinderfiets kopen?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om na te gaan op welke leeftijd je kind ongeveer kan leren fietsen. Dit verschilt, niet alleen qua motoriek, maar ook qua interesse van je kind (mijn kind had heel lang nul interesse in fietsen) en de omstandigheden (misschien is de fiets jullie enige vervoermiddel).
Met zijwieltjes kunnen kinderen vaak al op jonge leeftijd leren fietsen, maar zonder zijwieltjes wordt dat vaak een stuk lastiger. Meestal kunnen kinderen zonder zijwieltjes leren fietsen rond de leeftijd vier en vijf jaar. Is je kind rond die leeftijd, dan is het verstandig om hem of haar te leren fietsen op een goede kinderfiets.
De wettelijke eisen
Allereerst is het van belang om de kinderfiets aan de wettelijke eisen te laten voldoen. Dit is niet alleen heel veilig, maar ook min of meer verplicht. Wanneer er een controle is kan daar namelijk een boete voor worden uitgegeven als er iets mankeert aan de fiets. Dit zijn wettelijke eisen voor een fiets waarmee je op de openbare weg mag:
- een voorlicht (wit licht) en achterlicht (rood licht), werkend uiteraard
- een goede bel
- goed werkende remmen
- een goed stevig stuur
Een helm is niet verplicht, maar wel aan te raden voor kinderen, zeker als ze net – zonder zijwieltjes – leren fietsen. Er zijn heel leuke veilige kinderhelmen te koop, zowel in een fysieke fietsenzaak als online.
Welke maat kinderfiets moet mijn kind hebben?
Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een kinderfiets, is dat je de juiste maat fiets kiest voor je kind. De maat van een kinderfiets wordt gemeten in inch, en dat is in feite de grootte van het wiel. De maten variëren van 12 tot en met 26 inch. Naarmate je kind groter wordt zal het steeds een maatje groter nodig hebben. Je kijkt dus naar de lengte van je kind en hier pas je de fiets op aan. De kledingmaat is ook een goede indicator.
- 12 inch: kledingmaat 98-104
- 16 inch: kledingmaat 104-110
- 18 inch: kledingmaat 110-116
- 20 inch: kledingmaat 116-122
- 22 inch: kledingmaat 122-128
- 24 inch: kledingmaat 128-140
- 26 inch: kledingmaat 140-152(Bron: ANWB)
Soort kinderfiets kopen
Ga je voor een crossfiets of een stadsfiets? Met of zonder spatborden? Kies je voor handremmen of terugtraprem of allebei? Wil je een hippe fiets met een transportrek voorop of (alleen) een bagagedrager? Wat past bij je kind, wat is praktisch en ook: wat wil je uitgeven?
Fietst je kind nog niet zo lang, ga dan voor terugtraprem. Dat is veiliger, onderhoudsvriendelijker en minder kwetsbaar dan handremmen.
Een transportrek voorop is heel tof om te zien, maar bedenk goed dat alleen al dit rekje en een kratje het sturen zwaarder en moeilijker maakt. Laat staan als er ook nog bagage in zit. Voor een jonge fietser is dat dus niet zo’n goed idee.
Ook is het handig om te bedenken of je een bagagedrager op de fiets wil. Een kinderfiets kopen zonder bagagedrager kan, maar kan op termijn onhandig zijn. Veel sportieve fietsen hebben er geen, maar als je kind (alleen) naar school gaat fietsen en er moet een tas mee (of 2, denk aan bijvoorbeeld een gymtas) dan is een bagagedrager wel handig.
Kinderfiets kopen: prijs en kwaliteit
Een goede kinderfiets kopen is prijzig: hoe hoger de prijs, hoe beter de kwaliteit. Een goed exemplaar kost al gauw tussen de 300 en 400 euro. Om de paar jaar een nieuwe fiets kan dus behoorlijk in de cijfers lopen. Toch is kwaliteit voor een kinderfiets heel belangrijk, het gaat tenslotte om de veiligheid van je kind.
Laat je daarom bij voorkeur adviseren in een fietsspeciaalzaak en koop daar de fiets. Ook omdat je kind de fiets zelf kan testen. Enerzijds voor de maat, anderzijds om zelf te voelen welke fiets lekkerder fietst. Laat haar of hem even een stukje fietsen op 2 of 3 fietsen en maak dan samen een keuze.
Wil je toch online kopen? Weet dan dat je de fiets doorgaans nog zelf in elkaar moet zetten. Dat moet je wel kunnen. Als je voor een tweedehands kinderfiets online gaat, kies dan een bekend, degelijk merk en laat deze voordat je kind gaat fietsen altijd checken bij een gerenommeerde fietsenzaak.
Noodzakelijke extra’s voor op de kinderfiets
Bekijk ook of je nog andere extra’s nodig hebt op de fiets van je kind. We kwamen erachter dat niet op elke fiets standaard benodigdheden zitten zoals verlichting, een (extra) slot, jasbeschermers of spatborden. En vergeet ook niet een fietsbel aan te schaffen.
Tegenwoordig zie je ook veel extra verlichting in de wielen van kinderfietsen. Een lichtje dat je bevestigt op de spaken, waardoor het lijkt alsof er een verlichte cirkel in het wiel zit. Ze bestaan in meerdere kleuren. Zelf vind ik dit briljant, want je kind is zo veel zichtbaarder in het verkeer. Maar een kleine zoektocht op internet leert me dat deze verlichting officieel niet toegestaan is. Het zou zelfs kunnen dat je ervoor bekeurd wordt. Mijn eigen mening hierover daargelaten, is het aan jou de keuze of je het risico wil nemen van een boete of een veiligere fietsrit van je kind in het schemer/donker…