8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Soms is het een flinke strijd om je peuter of kleuter in bad te krijgen (en vervolgens weer een strijd om hem of haar eruit te krijgen). Niet alle kinderen vinden het leuk om in bad te gaan.

Moet je kind elke dag in bad?

Nee, is hierop het antwoord. Het is niet nodig dat je kind elke dag in bad gaat. Natuurlijk willen we allemaal dat onze kinderen lekker fris en schoon zijn. Dit betekent echter niet dat het nodig is om je kind elke dag in bad te doen. Sterker nog, als je je kind te vaak in bad doet kan de huid uitdrogen. Dit kan er voor zorgen dat huidaandoeningen zoals eczeem erger worden.

Gevoelige huid

Jonge kinderen en baby’s hebben meestal een gevoelige huid. Het is dan ook beter om dat huidje niet te vaak te badderen. Veel warm water in combinatie met zeep, is niet goed voor de huid van je kindje. Vocht op de huid verdampt na het wassen en neemt vocht uit de huid mee, met uitdroging en een droge huid als gevolg. Veel zeep zorgt er ook nog eens voor dat het vette laagje dat de huid van je kind juist beschermt, wordt ‘weggewassen’.

baby-niet-wassen-met-zeep-moet-je-baby-iedere-dag-in-bad

Baby niet met zeep wassen

Aangezien baby’s nog niet veel bewegen en transpireren is een dagelijkse badsessie niet nodig. Voor kleine kinderen is een dagelijks bad eerder slecht dan goed. De kans bestaat dat kinderen eczeem krijgen of een allergie ontwikkelen voor de parfum in bad- en doucheproducten.

Zolang je de luier van je baby, maar vaak genoeg verschoont, de billetjes goed schoonhoudt en je baby er niet vies eruitziet of stinkt, is dagelijks een wasbeurtje met een washandje met water vaak al voldoende. Een baby hoef je helemaal niet met zeep te wassen, die ruikt van nature al heel lekker.

Wanneer doe je oudere kinderen in bad?

Zodra je kind wat ouder wordt en echt vies wordt door het buitenspelen en geknoei met eten, dan is het lekker om hem wat vaker in bad te doen. Of wanneer ze zich in het zweet gaan werken. Niemand wil een stinkend kind naar school sturen, toch?

De American Academy of Dermatology zegt dat je kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar over het algemeen maar een of twee keer per week in bad hoeft te doen, maar niet als ze echt vies zijn natuurlijk. Tegen de tijd dat je kinderen gaan puberen wordt een dagelijkse douchebeurt geadviseerd.

Het advies is minder badderen

Het belangrijkste advies: minder badderen (2 of 3x per week) en gebruik vaker een washandje dat is al genoeg. Verder kun je als ouder kiezen voor een zeep zonder allerlei toevoegingen en parfum. Heeft je baby een hele droge huid, dan kun je een beetje badolie toevoegen aan het badwater.

kind-veilig-in-bad-gebruik-badthermometer

Kinderen veilig in bad

Als je je kind in bad doet, is het natuurlijk belangrijk om te zorgen voor veiligheid. Laat je kind nooit alleen achter in bad, ook niet heel even. Een ongeluk is zó gebeurd.

Belangrijke tips om je kind veilig in bad te doen:

  • Zorg ervoor dat je alle dingen die je nodig hebt voor de wasbeurt van je kindje binnen handbereik hebt;
  • Laat de telefoon en de deurbel gewoon gaan als er tijdens de wasbeurt gebeld wordt;
  • Doe geen ander huishoudelijk werk terwijl je kind in bad zit;
  • Laat nooit een ouder kind toezicht houden op een jonger kind;
  • Sluit de badkamerdeur zo af dat je kind niet ongemerkt alleen in de badkamer kan komen;
  • Gebruik liever geen badzitje;
  • Test altijd de watertemperatuur met hand, elleboog of badthermometer voordat je kind in bad of onder de douche gaat, ook als je kind oud genoeg is om zelf in bad te stappen. Een kind voelt zich het prettigst in een watertemperatuur van ongeveer 37ºC. Dit is de lichaamstemperatuur. Water van 55°C kan bij een kind binnen 30 seconden ernstige brandwonden veroorzaken;
  • Zorg dat je kind niet bij de warme kraan kan of scherm deze af met een badkraanbeschermer. Let op: ook een thermostaatkraan kan aan de buitenkant heet worden.

Meer tips voor het veilig in bad doen van je kindje vind je op Kinderveiligheid.nl. Je hele huis veilig voor je kind? Check de checklist voor het kindveilig maken van je huis.