Checklist voor het kindveilig maken van je huis

Margot - 17-11-2017
shutterstock-461714569-1510935482-68939

Die kekke glazen vaas die op de grond staat kan daar nog wel even blijven staan zolang je baby alleen nog maar kan liggen en kijken. Ook de schoonmaakmiddelen onder de gootsteen kunnen nog geen kwaad en de snoertjes van de televisie zijn nog veilig voor je baby in de box. Maar zodra je kind begint te kruipen, wordt het tijd dat je je inrichting eens opnieuw gaat bekijken. Of eigenlijk liever nog vóórdat die kleine de vaas omtrekt, een greep doet in het gootsteenkastje of verstrikt raakt in het koordje van het rolgordijn. Een aantal tips op een rij om te helpen met je huis kindveilig te maken. Want had je bijvoorbeeld al gedacht aan kindveilige raambekleding? Of het verankeren van dat ene ladekastje?

Electriciteit: beveilig stopcontacten en snoeren

Gebruik stopcontactbeveiligers waar je een stekker in moet draaien of afdekplaatjes voor stopcontacten die je niet gebruikt. Werk loshangende of losliggende snoeren en kabels weg waar je kind aan kan trekken. Zorg ervoor dat elektrische apparaten buiten handbereik van je kind staat.

Kindveilige raambekleding

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar ook gordijnen, lamellen of jaloezieën kunnen gevaar opleveren voor kleine kinderen. Het gevaar zit vooral in de koorden en kettingen van de raambekleding, waar een kind in verstrikt kan raken. Bij Carpetright kun je gordijnen op maat laten maken die volledig voldoen aan de nieuwe richtlijnen voor veiligheid van de Europese Commissie. Dat betekent dat de koordlengte is verkort zodat kleine kinderen er niet bij kunnen. Daarnaast zit er een beveiliging op de bediening van koorden en kettingen waarbij de verbinding direct losschiet zodra er druk op komt, zodat verhanging uitgesloten is.

Kasten verankeren

Kindjes klimmen en ze klimmen overal in waar het kan, ook in of op kasten. Veranker (lade)kasten daarom aan de muur. Bij de doe-het-zelf zaak kun je ijzeren hoeken kopen waarmee je ze stevig vastzet. Mocht je denken dat het wel mee zal vallen met het klimmen: de afgelopen drie jaar zijn er zeker acht kindjes overleden doordat een Ikeakast (de Malm) op hen viel terwijl ze er naast of op aan het spelen waren.

Giftige stoffen

Jaarlijks moeten 1.000 kinderen behandeld worden in het ziekenhuis omdat ze iets binnen hebben gekregen dat giftig is. Vanzelfsprekend moeten schoonmaakmiddelen en wasmiddelen buiten bereik van kinderhandjes worden bewaard. Kan je ze niet op een hoge plek neerzetten, beveilig je keukenkastje dan met een magneetslot of een knijpslot. Onder giftige stoffen vallen trouwens ook medicijnen, verf, lampolie maar ook shampoo, parfum en cosmetica etc. Zet alles op een plek waar je kind op geen enkele manier bij kan.

Kindveilige badkamer

Zet alle cosmetica en verzorgingsspullen buiten bereik. Voorkom brandwonden en installeer een thermostaatkraan voor de douche/het bad. Als je geen nieuwe kraan wilt kopen, is het ook mogelijk om een soort begrenzer op je huidige kraan te monteren, een zogeheten minithermostaat. Leg een antislipmatje in bad en op de vloer om vallen te voorkomen.

Giftige planten en bloemen

Kleine kinderen ontdekken de wereld met al hun zintuigen en een bloemetje of een stukje plant verdwijnt al gauw in de mond. Veel kamerplanten zijn giftig, dus het is belangrijk om te checken wat je in huis hebt. Hier een lijst met giftige kamerplanten of vraag om advies bij je tuincentrum. Eigenlijk is het voor de zekerheid het beste dat je alle planten buiten het bereik van kinderhandjes zet.

Ramen

Beveilig de toegankelijkheid van de ramen op de eerste verdieping en hoger. Zet een bed of een kastje niet bij het raam, zodat je kind er niet op (en uit!) kan klimmen. Installeer een raambeveiliger, daarmee kan een raam niet verder open dan 10 centimeter. Er zijn ook raamhekjes en raamsloten te koop.

Traphekje

Installeer zowel boven als onderaan de trap een traphekje en sluit deze altijd, ook als je kind slaapt. Mocht je kind zelf uit bed kunnen of je vergeet 's ochtends even dat het traphekje open staat.

Balkon

Zorg ervoor dat de spijlen van het balkon niet breder zijn dan 10 centimeter. Als de openingen breder zijn, dan kun je hier bijvoorbeeld een speciaal veiligheidsnet voor spannen. Zet ook geen opstapjes, stoelen of andere objecten op balkon waar je kind op kan klimmen.

Haard/verwarming

Plaats een hekje of een scherm om de (open) haard om je kind weg te houden van de hete vlammen of het hete glas. Een vonkenscherm of haardscherm zorgt ook dat eventuele vonken worden tegengehouden.

Wat kun je nog meer doen

 • Zet breekbare spullen buiten handbereik;
 • Berg kleine spullen op die je kind kan doorslikken;
 • Draai de stelen van de pannen tijdens het koken naar achteren zodat grijpgrage handjes er niet bij kunnen;
 • Heb je een oven die laag staat? Zorg ervoor dat je kind er niet bij kan als ie aan is;
 • Zet box of bed niet dichtbij een verwarming of open raam;
 • Installeer rookmelders, ook in de kinderkamer;
 • Laat je kind nooit alleen in de badkamer tijdens het badderen, ook niet in een badzitje;
 • Heb je de hete kraan gebruikt? Spoel dan even na met koud water;
 • Zorg ook dat je kind niet bij bestek, aansteker of lucifers kan;
 • Zet speelgoed en boekjes vooral wél binnen handbereik, zodat de verleiding om te klimmen kleiner wordt;
 • Volg een cursus EHBO aan baby's en kinderen zodat je weet wat je moet doen bij ongelukjes in en om huis.
  Dit artikel bevat een gesponsorde link, in samenwerking met Carpetright.   

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners