8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Onderpresteren op de basisschool bij kinderen kan voor veel ouders voor heel wat kopzorgen zorgen. Waarom lukt het jouw kind niet om bij te benen en ligt het nu echt aan jouw kind of aan de schoolvorm? In dit artikel hebben wij alle informatie over onderpresteren op de basisschool op een rijtje gezet. Het komt namelijk vaker voor dan je denkt en het kan meer oorzaken én oplossingen hebben.

Onderpresteren op de basisschool kind vraagt hulp

Onderpresteren door moeite met leren

Lukt het jouw zoon of dochter maar niet om goede cijfers te halen? Wanneer jouw kind moeite heeft om de stof te leren en te begrijpen, kan jouw kind minder goed presteren dan de andere kinderen. Het is belangrijk om tijdig aan de bel te trekken wanneer jouw kind moeite heeft met de stof. Hoe eerder je erbij bent, des te eerder kun je ingrijpen. Bijles voor je kind in bepaalde vakken kan bijvoorbeeld een oplossing zijn. Sommige kinderen hebben net wat meer tijd en aandacht nodig om bepaalde vakken onder de knie te krijgen. Hoe eerder je begint met extra ondersteuning voor bepaalde vakken, des te eerder zal je cijfers weer omhoog zien gaan.

Ook kun je als ouder thuis zorgen voor extra leerstof en jouw kind helpen met leren. Je kunt meer boeken lezen om de leesvaardigheid te vergroten en samen rekensommen maken. Door te leren met een vertrouwd persoon, kan het een stuk eenvoudiger zijn om de stof beter te begrijpen. Jouw kind heeft dan geen afleiding van het klaslokaal en kan zo de stof eigen maken.

Onderpresteren op de basisschool door leervorm

In Nederland zijn er ontzettend veel verschillende scholen en verschillende leervormen. Er is niet één manier van leren dat aansluit op alle kinderen. Het ene kind heeft juist meer structuur nodig om te kunnen leren en de ander leert juist door het zelf te ontdekken. Zit jouw kind op school waar de leervorm totaal niet aansluit bij jouw kind? Dan is het een goed idee om van school te veranderen.

Onderpresteren kan komen doordat jouw kind niet goed kan leren op de manier hoe de school lesgeeft. Heeft jouw kind bijvoorbeeld meer praktijkervaring nodig, in plaats van het lezen van boeken? Dan kan een vrije school een beter alternatief zijn voor jouw kind. Het is een ingrijpende keuze om van school te veranderen, maar het kan wel de beste optie zijn voor jouw kind. Zo voorkom je dat jouw kind een klas over moet doen, simpelweg omdat jouw kind op een andere manier leert.

Het veranderen van school doe je het beste in overleg met de school. Neem eerst contact op met jouw school voor een gesprek over het onderpresteren van jouw kind. Waar denken de juffen en meesters dat het door komt en hoe kunnen jullie samen tot een betere oplossing komen? Het veranderen van school is een heftige gebeurtenis voor jouw kind. Het is daarom altijd beter om eerst nog te proberen om het op de huidige school te proberen met enige aanpassingen. Lukt het dan nog steeds niet om de cijfers omhoog te krijgen? Dan kun je altijd nog kiezen om van school te veranderen.

Onderpreseteren op de basisschool hoogbegaafd kind

Onderpresteren door hoogbegaafdheid

Veel ouders, juffen en meesters zien onderpresteren als een gevolg doordat het kind slecht kan leren. Maar wist je dat kinderen die hoogbegaafdheid zijn juist vaak op jonge leeftijd onderpresteren? Dit komt doordat zij weinig uitdaging krijgen op school en daardoor eenvoudig de kantjes ervan kunnen lopen. Ze zijn minder bezig met de lesstof op school en meer bezig met hun eigen theorieën en fantasieën.

In veel gevallen wordt dit niet opgemerkt en wordt het onderpresteren afgeschreven als juist een verminderd intellect. Merk jij dat jouw kind echt wel slim is, maar toch lage cijfers haalt op school? Dan is het altijd een slimme optie om een IQ test te laten uitvoeren. Wanneer jouw kind hoogbegaafd is, kun je op andere manier omgaan met het onderpresteren.

Ook de school kan dan op een andere manier omgaan met het onderpresteren van jouw kind. Jouw kind heeft dan namelijk niet extra aandacht nodig om de stof te begrijpen, maar kan juist beter gestimuleerd worden met andere opdrachten. Een goede graadmeter om te weten of hoogbegaafdheid een rol speelt bij het onderpresteren van jouw kind, is wanneer jouw kind zich verveelt op school en toch lage cijfers haalt.

De gevolgen van onderpresteren op de basisschool

De gevolgen van onderpresteren

Wanneer jouw kind lager scoort dan gemiddeld kan dit effect hebben op vele facetten in het (school)leven van jouw kind. Een direct gevolg van onderpresteren is dat het schooljaar overgedaan moet worden. Hierdoor moet jouw kind niet alleen nogmaals het jaar inhalen, maar moet jouw kind ook naar een nieuwe klas. Dit kan voor grote veranderingen zorgen voor jouw kind en dit wil je als ouder natuurlijk voorkomen.

Een ander gevolg van onderpresteren is een verkeerde uitslag voor de middelbare school. Werk jouw kind niet hard in de klas, maar is de cito score wel hoog? De juffen en meesters hebben het uiteindelijk voor het zeggen, als het gaat om het schooladvies voor de middelbare school. Een nadelig gevolg kan zijn dat jouw kind een te laag schooladvies krijgt. Zeker wanneer hoogbegaafdheid de oorzaak is van het onderpresteren, is dit een heftig gevolg voor de toekomst van jouw zoon of dochter.

Wanneer jouw kind minder hoog scoort dan zijn of haar klasgenootjes, heeft dit niet alleen effect of praktische zaken, ook mentaal kan het heel wat doen met jouw kind. Jouw kind voelt zich minder slim dan de andere kinderen en kan hierdoor op jonge leeftijd een minderwaardigheidsgevoel ontwikkelen. Dit kan succes nog meer in de weg staan.

Het is lastig om als ouder te zien dat jouw kind minder goed presteert dan klasgenootjes. Er zijn meerdere oorzaken waardoor jouw kind minder goede cijfers kan halen. Dit kan komen doordat de stof te lastig is voor jouw kind, de leervorm niet optimaal is of hoogbegaafdheid kan zelfs de oorzaak zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je onderpresteren kunt tegengaan.

Je kunt jouw kind stimuleren met bijles of extra hulp thuis, verandering van school en lesvorm of juist extra stimulatie voor hoogbegaafde kinderen. Wat belangrijk is voor ouders, is om te onthouden dat sommige kinderen nu eenmaal iets meer moeite hebben met leren. Probeer niet goedbedoeld jouw kind te pushen. Heeft jouw kind nu eenmaal wat meer tijd nodig? Dan kan het overdoen van één klas een betere optie zijn dan het falen op latere leeftijd door moeite met leren.