Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als ouder wil je natuurlijk altijd dat je kind heel gezond is. Een kind met overgewicht is natuurlijk erg ongezond en dat moet dan zo snel mogelijk aangepakt worden. Je kind gezonde voeding geven is natuurlijk erg belangrijk. Kinderen hebben vaak de neiging om vettigheid lekker te vinden en niet zozeer gezond eten. Toch is het aan te raden om je kind van gezond voedsel te voorzien. Zo vaak mogelijk. Ook wanneer je kind het eigenlijk niet echt lekker vindt. Maar hoe kom je er als ouder achter of je kind gezond is ja of nee? In dit artikel lees je daar meer over!
BMI-berekenen
De beste methode om na te gaan of je kind gezond is, is door zijn BMI te berekenen. Dit is een goede indicatie. BMI staat voor de body mass index. Bij deze rekenmethode wordt er gekeken naar de lengte in verhouding met het gewicht. Dit betekent echter niet dat iemand met een hoog BMI ook gelijk overgewicht heeft. Sommige mensen, vooral volwassenen, hebben bijvoorbeeld ook veel spieren. Die spieren kunnen erg zwaar zijn en daardoor kun je een vertekend beeld krijgen. Maar vooral bij kinderen kan het wel een goede indicatie geven. Daarom is het verstandig om er eens naar te gaan kijken. De BMI kan al gebruikt worden bij kinderen vanaf 2 jaar. Bij kinderen onder de 2 jaar is het nog niet effectief en wordt er een andere methode aangeraden. Op de website van voedingscentrum kun je een betrouwbare BMI-berekening uitvoeren. De BMI wordt berekend op basis van leeftijd, gewicht en lengte. Een BMI-berekening kan meerdere uitkomsten hebben. Hieronder wordt weergegeven wat elke uitkomst betekent.
Let wel: onderstaande BMI-metingen zijn slechts categorieën.. Voor kinderen gelden er namelijk andere BMI-regels dan voor volwassenen. Ook de leeftijd is hiervan afhankelijk. Er kunnen dus geen specifieke getallen worden gegeven, omdat dit bij elke leeftijd anders is. Bovendien is er ook nog een verschil tussen mannen en vrouwen. Voor meer informatie kun je de tabellen bekijken die op het internet worden weergegeven.
Ondergewicht
Komt er uit de resultaten dat je kind ondergewicht heeft? Ondergewicht is in principe nog geen probleem, maar het kan wel een indicatie zijn dat je kind niet genoeg voeding binnen krijgt. Heeft je kind dus ondergewicht? Zorg er dan voor dat je kind meer gaat eten. Op de lange termijn kan ondergewicht namelijk zeer ongezond zijn. Probeer daar dus altijd rekening mee te houden. Maar daarom is het niet alleen van belang om op de voeding te letten. Ook beweging speelt daarbij een belangrijk rol. En het slaapritme en andere zaken kunnen ook meespelen.
Tussen de 13 en 18
Komt uit de test naar voren dat je een kind een BMI heeft voor een gezond gewicht? In dat geval betekent het dat je kind een gezond gewicht heeft! Probeer er ook op te letten dat je kind dit gezonde gewicht blijft behouden. Een gezond gewicht heeft overigens nog niets te maken met het voedingspatroon. Zorg er voor dat je kind dagelijks de noodzakelijke voedingsstoffen tot zich neemt. Daarbij kun je denken aan eiwitten, vezels en natuurlijk de nodige vitamines en mineralen. Maar zolang je kind tussen deze regionen zit is er in principe niets aan de hand. Let er wel op dat deze gezonde BMI dan ook behouden blijft in de toekomst door een vast voedingspatroon te reguleren.
Overgewicht
Komt er uit de test dat je kind overgewicht heeft? In dat geval is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Ook wanneer je kind een beetje overgewicht heeft, is het al aan te raden om actie te ondernemen. Er is namelijk een kans dat het van kwaad tot erger gaat en dat wil je natuurlijk voorkomen. Het is belangrijk om na te gaan waar het probleem precies ligt. Misschien eet je kind te veel ongezonde voeding? Maar het kan ook zijn dat je kind te veel gezonde voeding eet. Het is immers een misvatting om te denken dat enkel ongezonde voeding een effect heeft op je gewicht. Gezonde voeding kan evengoed een nadelig effect op je gewicht hebben. Zeker als je er te veel van neemt. Als je kind een beetje overgewicht heeft, is het niet aan te raden om hem of haar op een dieet te zetten. Je kind moet immers ook voldoende voedingsstoffen binnen krijgen om te groeien. Juist op jonge leeftijd is dat cruciaal.
Obesitas
Komt er uit de test dat je kind obesitas heeft? Neem dan zo snel mogelijk actie! Dit is heel ongezond voor een kind en vaak heb je hier een professionele diëtist voor nodig. Je hebt speciale diëtisten voor kinderen en die kunnen je kind helpen om van de obesitas af te komen. Hoe langer je daar immers mee wacht, hoe erger het wordt. En je wilt je kind natuurlijk gezond en gelukkig zien. Niet alleen is obesitas slecht voor de gezondheid, maar ook de fysieke gesteldheid. Bovendien is het een feit dat dikke kinderen vaker gepest worden op school. Pesten is vreselijk en kan langdurige trauma's bewerkstelligen.
Tips voor een gezond leven
Heeft je kind overgewicht? Lees hieronder enkele tips voor een gezond leven.
- Gezond eten en drinken
Gezond eten en drinken is natuurlijk het fundament voor een gezond gewicht, maar ook voor gezond leven in het algemeen. Het is verstandig om een paar essentiële voedingen toe te voegen aan het eetpatroon van je kind. Allereerst is het belangrijk dat je kind voldoende vitamine D binnen krijgt. Dit stimuleert de botten en tanden en zeker op jonge leeftijd moeten die natuurlijk sterk zijn. Ook vis mag natuurlijk niet ontbreken in het voedingspatroon. Vis is namelijk heel gezond en zit boordevol gezonde vetten. Denk daarbij aan zalm, zoute haring en andere vissoorten die voorzien zijn van veel Omega-3 vetzuren. Ook heeft je kind vlees of vleesvervangers nodig. Deze zitten boordevol vitamines, maar nog belangrijker: ook boordevol ijzer.
Daarnaast zijn er ook een paar etenswaren die je je kind beter niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees zijn bijvoorbeeld niet verstandig om te geven. Je kind kan daar erg vatbaar voor zijn, want er kunnen bacteriën inzitten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kind. Daarnaast is het ook niet verstandig om je kind producten te geven die voorzien zijn van heel veel zout. Veel zout is slecht voor de bloedvaten en hebben ook een negatieve impact op andere zaken in je lichaam. Vaak zijn er wel producten die voedzaam zijn en veel zout bevatten. Denk daarbij aan vis, kaas en nog andere middelen. Maar vaak kun je er wel alternatieven voor verzinnen. Normale kaas bevat bijvoorbeeld veel zout, maar dit is niet het geval bij mozzarella. Hier zit veel minder zout in, maar bevat wel dezelfde voedingsstoffen.
- Goede eetopvoeding
Het is ook belangrijk om je kind te voorzien van een vast eetpatroon. Je kind kan dat zelf niet bepalen, aangezien hij of zij daar nog niet volwassen genoeg voor is. Het is dus belangrijk dat jij het eetpatroon voor je kind gaat vaststellen. Je kunt je kind wel keuzes bieden tussen wat hij of zij willen eten. Probeer er dan voor te zorgen dat je enkel gezonde voedingskeuzes biedt. Het is echter ook weer niet verstandig om veel voeding voor je kind te verbieden. Indien je te veel voeding gaat verbieden, dan is de kans groot dat je kind juist dat wil eten. Het is dus verstandiger om het niet te verbieden, maar wel bepaalde voeding te beperken. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat jij als ouder het goede voorbeeld geeft. Wanneer je je kind min of meer dwingt om gezonde voeding te eten, terwijl je zelf heel ongezond eet, geeft dat natuurlijk een raar beeld.
- Genoeg beweging
Natuurlijk moet je kind ook genoeg bewegen. Veel kinderen bewegen van zichzelf al genoeg zonder dat ze op een sport zitten. Denk daarbij aan kinderen die hutten aan het bouwen zijn. Of kinderen die aan het voetballen zijn op een veldje. Zit jouw kind echter liever veel op de computer? Dat is mogelijk, want we leven in een digitaal tijdperk. Het is dan verstandig om je kind aan te melden bij een sportvereniging. Hij of zij krijgt dan automatisch meer beweging en het is ook nog eens goed voor de sociale omgang. Een sportvereniging is immers een plek waar je kind veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes kan leren kennen. Daarnaast is het bovendien ook belangrijk dat je kind genoeg slaap krijgt. Dit heeft ook een impact op het voedingspatroon, maar ook op het lichaam van je kind.