8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Zodra de lente en zomer zich aandienen is het ook weer tijd om lekker in de tuin te zitten. Heerlijk na die lange herfst en wintermaanden! Kinderen kunnen weer lekker buiten spelen in de tuin, maar voor je je kind in de tuin laat spelen is het verstandig om te checken hoe veilig je tuin is.

Waar moet je op letten

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten wanneer je je tuin veilig wil maken voor je kind. Natuurlijk zijn oudere kinderen al verstandig genoeg om sommige dingen te begrijpen, maar de aller kleinste kindjes zullen volop op ontdekkingstocht gaan in de tuin zodra ze de kans krijgen. Er worden dingen in de mond gestopt, er wordt gevallen en uitgeprobeerd. Zorg dus dat je goed let op de volgende dingen:

  • Is de tuin goed afgesloten?
  • Is er een vijver?
  • Welke planten staan er in je tuin?
  • Zijn er losse voorwerpen?
  • Zijn er scherpe objecten?
  • Is er open zand?

We gaan ook even wat verder in op elk punt in de lijst, want waar moet je precies op letten en welke oplossingen kun je gebruiken?

Zorg dat je tuin goed afgesloten is

Dit ligt misschien voor de hand, maar zorg dat je tuin goed afgesloten is. Check of een schuur en eventueel aanwezig poortje goed op slot zit. Is de tuin omheind met een schutting, dan is het goed. Is er een heg als afscheiding? Dan is het slim om te checken of de heg geen doordringbare stukken heeft en die eventueel af te schermen. Een klein kindje kan zich daar anders zo tussendoor manoeuvreren.

Stel een vijver veilig

Als je een vijver of waterton in je tuin hebt doe je er verstandig aan om het water af te schermen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kan een afscheiding maken zodat je kindje niet dichtbij de vijver kan komen, maar je kan je vijver ook afdekken met een stevig raster. De beste optie is om de vijver weg te halen, dat is misschien een beetje een drastische oplossing, maar wel de meest veilige. Water heeft altijd een grote aantrekkingskracht op kinderen. Zelfs als je er bij zit kan een kindje in een oogwenk in het water terecht komen wanneer je even niet oplet. Zorg als je je vijver wil behouden dus dat je zeker weet dat je kindje niet bij het water kan.

Welke planten zijn veilig?

Heb je planten in de tuin met besjes of andere plukbare vruchten die ogenschijnlijk eetbaar lijken? Een aardbeien of bramen plantje daar is weinig mis mee, met gewone rode besjes ook niet. Maar er zijn ook planten bij die giftig zijn of gevaarlijk, bijvoorbeeld wanneer er doorns aan zitten. En zeker niet alle besjes zijn eetbaar. Heb je dit soort planten in je tuin, dan kun je ze het beste meteen verwijderen, of op zijn minst zorgen dat je kindje er nooit bij kan.

Losse voorwerpen en gereedschap

Er wordt in een tuin natuurlijk wel eens geklust of getuinierd, daar horen (tuin)gereedschappen bij. Een heggenschaar, tang, een schop of een hark, allemaal voorwerpen die in menig tuin liggen, maar ook allemaal gevaarlijk voor een kind. Zorg dat deze voorwerpen allemaal buiten het bereik van je kindje blijven. Berg ze dus op voor je kind in de tuin gaat spelen zodat er geen ongelukjes mee kunnen gebeuren. Als ouder weet je hoe snel kleine kinderen zijn met dingen pakken die ze niet mogen hebben, zorg dus dat je ze voor bent.

Scherpe objecten

Buiten ligt vaak vanalles. Roestige spijkers, steentjes, splinters, soms scherven van misschien een gevallen bloempot. Zeker wanneer je kindje nog heel klein is doe je er verstandig aan om te checken of er geen kleine scherpe objecten in de tuin liggen. Niet alleen kan je kindje zich er pijn aan doen door er op te staan of er overheen te kruipen, hij of zij kan het ook in de mond stoppen. Op een tegelvloer heb je het zo gezien, tussen het gras ligt echter nog wel eens het een en ander verstopt. Het is dus niet overbodig om dat even goed te checken voor je je kindje er laat spelen.

Open zand afschermen

In veel tuinen is er wel een deel met open zand waar planten en bloemen in staan. Dit staat natuurlijk allemaal mooi in bloei in de lente en zomer, en met zand is niks mis. Maar het open zand wordt ook als een open toilet gezien door katten. Nu zijn katten redelijk proper met het begraven van hun behoeftes, maar als je kindje met zijn of haar handjes in het zand gaat zitten graaien alsof het een zandbak is, dan kan je kindje er al gauw mee in aanraking komen.
Dit is niet alleen zeer onhygiënisch maar kan ook toxoplasmose veroorzaken, dit is een infectie door een soort parasiet die wordt overgedragen van dieren op mensen, zeker wanneer mensen in contact komen met de uitwerpselen van katten. Probeer dus het open zand buiten bereik van je kindje te houden door het af te schermen met bijvoorbeeld tuingaas of een verhoging.

Tips

Om het in de tuin zo veilig en leuk mogelijk te maken hier nog enkele tips die je kan gebruiken:

Schaduw

Schaduw heeft niet perse met veiligheid te maken, maar het is wel belangrijk. Zeker op warme zomerdagen wanneer de zon fel schijnt is het goed als er voldoende schaduwplekken zijn om in te spelen. Kinderhuidjes zijn nog erg kwetsbaar voor de zon, dus naast goed insmeren doe je er goed aan om te zorgen dat je kindje niet te lang in de volle zon zit. Zeker tijdens de piekuren waarop de zon op zijn felst schijnt, verbranden is snel gebeurt. Creëer dus een of meerdere schaduwplekjes. Gebruik een schaduwdoek of parasol, of misschien heb je een overdekt terras waar je een leuk speelplekje van kan maken.

Afgesloten zandbak

Heb je het zand in je tuin afgeschermd voor je kindje, maar zit hij of zij toch graag met de handjes in het zand? Zet dan een afgesloten kinder zandbak neer met speciaal zand. Er kunnen geen katten of andere viezigheid in het zand terecht komen wanneer de zandbak gesloten is, dus zo kan je je kindje met een gerust hart in het zand laten spelen.

Als je kind van water houdt

Vind je kindje het leuk om met water te spelen? Dan is er genoeg leuks om te doen in de tuin. Zo kan je bijvoorbeeld een water speel tafel neerzetten, daar kunnen kinderen uren zoet mee zijn. Een klein overdekt peuter zwembadje is ook een leuke veilige optie om je kindje in te laten spelen, onder toezicht uiteraard. Ook wanneer er maar een klein laagje water in zit zal je kindje er veel waterpret in hebben!

Kinderhoek

Wanneer je ruimte in je tuin hebt kun je overwegen om er een kinderhoek in te maken. Nee, je hoeft daarvoor geen hele speeltoestellen te installeren. Door een hoek met bijvoorbeeld (kunst)gras of rubbertegels te maken, heb je al een goede basis voor een speelplek. Hier kan je het tuin speelgoed van je kinderen neerzetten en dan hebben ze hun eigen plekje. Als je niet wil dat je kinderen bij bepaalde stukken in de tuin komen is dit wellicht slim om te doen. Je zou er zelfs een kleine omheining bij kunnen maken.

Veiligheid boven alles

Wanneer je je tuin volledig gecontroleerd hebt op veiligheid zul je met een gerust gevoel in de tuin kunnen zitten met je kindje. Een ongelukje zit in een klein hoekje dus natuurlijk houdt je je kleintje altijd goed in de gaten, maar het is fijn om te weten dat je alle voor de hand liggende risico's hebt uitgesloten.