Als het zonnetje weer gaat schijnen, werkt dit meestal positief op onze gemoedstoestand. We krijgen meer energie en hebben weer zin om verschillende activiteiten te gaan ondernemen. Bovendien is de zon niet alleen goed voor ons humeur, maar hebben de zonnestralen ook een positief effect op ons lichaam. De zon zorgt namelijk voor extra vitamine D, een vitamine die goed is voor onze botten. Toch is de zon helaas niet alleen maar goed voor ons. Als we te lang in de zon blijven zonder de juiste bescherming is de kans op verbranden namelijk hoog. Wanneer er te vaak verbranding van de huid optreedt, kan dit in de toekomst nare gevolgen hebben. Door jezelf altijd goed in de smeren met een goede UV-filter, kun je jouw huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Maar werkt dit ook zo bij jouw kindje?

Kies altijd een hoge factor

Met jouw baby in de zon is het fijnste wat er is. Heerlijk flaneren met jouw kindje en genieten van de eerste zonnestralen. Je weet inmiddels wel dat jouw huid goed kan verbranden als je te lang in de zon blijft en helaas is dit bij het tere huidje van jouw kindje ook het geval. Om deze reden adviseert de KWF kankerbestrijding om kinderen goed in te smeren met zonnebrandcrème. Het verstandig om minimaal te kiezen voor factor dertig. Er wordt aangeraden om voor deze hoge factor te kiezen, omdat de huid van kindjes nog gevoeliger en een stuk dunner is dan die van volwassenen. Omdat de huid zo dun is, kunnen de schadelijke UV-stralen gemakkelijker de huid binnendringen. Door voor een hoge factor te kiezen, maak je de kans op verbranden een stuk kleiner. Daarnaast wordt aangeraden om de zon tussen 12.00 en 15.00 uur te mijden.

De juiste zonnebrandcrème kiezen

Wanneer je een zonnebrandcrème voor jouw kindje gaat aanschaffen, is het belangrijk dat je een product kiest waar zowel een UVA- als een UVB-filter in verwerkt zit. Je kunt deze informatie vinden op de verpakking. Wanneer je een zonnebrandcrème met factor dertig gaat opzoeken, zul je al snel merken dat er ook zonnebrandcrèmes van factor vijftig verkrijgbaar zijn. Het verschil tussen factor dertig en factor vijftig is niet groot, waardoor je niet per se beter af bent als je voor een crème met factor vijftig kiest. Een zonnebrandcrème met factor dertig is een prima optie voor jouw baby. 

Baby in de zon: smeer royaal

Als je met jouw baby in de zon wil, hoef je zeker niet zuinig te zijn met zonnebrandcrème. Door jouw kleine royaal in te smeren, wordt de kans op verbranden nog kleiner. Vergeet bovendien de plekjes die je snel overslaat niet, zoals de teentjes, oortjes en nek. Daarnaast is het verstandig om een half uur voor dat je de zon in gaat al te gaan smeren, zodat de zonnebrandcrème de kans krijgt om goed in te werken. Zorg er ook voor dat je jouw kindje regelmatig opnieuw insmeert. Door het spelen zal de zonnebrandcrème op den duur namelijk van de huid verdwijnen. Zelfs als je waterproof zonnebrandcrème hebt, is het belangrijk om te blijven smeren. Ook deze zonnebrandcrème kan namelijk zijn werking verliezen.

Verbranden zonder zichtbare zonnestralen

Veel mensen denken dat hun kindje alleen in de zon kan verbranden. Dit is helaas niet het geval. Jouw kindje kan namelijk ook zonder zichtbare felle zon verbranden. Een schaduwrijke omgeving lijkt bijvoorbeeld een veilige plaats om jouw kindje te bivakkeren, maar toch kan ook hier UV-straling schade aanrichten. Er is weliswaar minder UV-straling aanwezig, maar toch kan ook deze straling zorgen voor het verbranden van de tere babyhuid. Behalve verbranden in de schaduw, kan jouw kindje ook op het water en op de skipiste flink verbranden. Dit komt omdat sneeuw en water voor een weerkaatsing van de UV-straling zorgen, waardoor insmeren extra belangrijk wordt. Zelfs op bewolkte dagen kunnen UV-stralen de huid bereiken, waardoor het eigenlijk verstandig is om jezelf aan te leren om jouw kindje elke dag in te smeren met een laagje zonnebrandcrème. Mocht je kindje onverhoopt toch verbranden, lees dan in dit artikel wat je er aan kunt doen.

Zonnebrandcrèmes van diverse merken

Zonnebrandcrèmes bestaan er in talloze uitvoeringen; van spray tot tube en van goedkope crèmes tot prijzige varianten. Soms is het even zoeken naar een fijne zonnebrandcrème die lekker smeert. Over het algemeen geldt: hoe hoger de factor, hoe duurder de crème. Het kan ook voorkomen dat een bepaalde zonnebrandcrème aan de hoge prijs is, omdat deze afkomstig is van een duurder merk. Een hogere prijs hoeft niet altijd te betekenen dat de zonnebrandcrème ook beter is. Soms werken de goedkopere crèmes zelfs fijner dan de dure varianten. Ook de keuze tussen een spray of tube kan per persoon verschillen. Een klein baby'tje is doorgaans gemakkelijker in te smeren met crème uit een tube, omdat je hiermee gerichter kan smeren en de kans kleiner is dat het in de oogjes komt. Bovendien komt het met een spray vaak voor dat je een groot deel van de crème in de lucht spuit, waardoor de crème veel sneller op is. Bij grotere kindjes kan een spray wel erg handig zijn, omdat je heel snel het hele lichaam kan inspuiten. Even uitsmeren en jouw kindje is klaar om lekker te gaan spelen!

Andere voorzorgsmaatregelen

Behalve het smeren met een goede crème, kun je ook andere voorzorgsmaatregelen nemen als je de zon in gaat. Door jouw baby luchtige kleertjes aan te trekken, krijgt hij of zij het niet te warm, maar heeft jouw kindje wel extra bescherming tegen schadelijke UV-straling. Bovendien is een parasolletje op de kinderwagen en een zonnehoedje een ideale oplossing als je met jouw baby in de zon gaat. Wanneer jouw kindje wat ouder wordt en je heerlijk met hem of haar naar het strand wil, kun je er ook voor kiezen om jouw kindje UV-zwemkleding aan te trekken. Normale kleding biedt wel wat bescherming tegen de zon, maar is niet 100% UV werend. UV-zwemkleding biedt wel volledige bescherming tegen de zon, zodat je je even geen zorgen hoeft te maken en ook lekker van het zonnetje kunt gaan genieten.