8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind verbieden het internet te gebruiken is dan ook niet meer van deze tijd. Maar hoe regel je online veiligheid? Hoe bescherm je je kind online?

Met een goed gesprek over veilig internetten bereik je meer

Alles begint met een goed gesprek. Zorg voor mediawijsheid en praat met je kind over het gebruik van internet. Doe dat op een positieve manier. Wat zijn de leuke dingen die je kind tegenkomt op het net? Wat waren de belangrijke dingen in het nieuws? Komen er binnenkort nog leuke spellen uit? Maak het onderdeel van je dagelijkse praatje. Als het net zo vanzelfsprekend wordt als vragen wat je kind vandaag op school heeft gedaan, voelt het minder als controle.

Mediawijsheid voor veilig op internet

Wanneer het gewoon voelt, komt je kind ook naar je toe als het wat minder fijns heeft meegemaakt op het internet. En af en toe een keertje over de schouder kijken kan zeker geen kwaad. Besluit je om mee te kijken, dan is het belangrijk dat je je even stilhoudt. Begin het gesprek over veilig internetten later. Anders kan je kind denken dat je hem of haar niet vertrouwt op het internet.

Wees je er ook van bewust dat je steeds minder zicht hebt op wat kinderen online doen, als ze ouder worden. Maar door er over te blijven praten, kun je je kind toch bijstaan als dat nodig is en blijft veilig internetten mogelijk.

Een VPN gebruiken

Een VPN gebruiken is altijd een goed idee. Niet alleen voor kinderen. Een VPN is een Virtual Private Network. Een soort privénetwerk binnen het gewone netwerk. Een VPN is een programma waarmee je verbindt naar een server in het buitenland. Daardoor leen je tijdelijk het IP-adres van die server in het buitenland. Aan de hand van het IP-adres kunnen beheerders van websites en apps, maar ook marketingbedrijven, bepalen vanaf welke locatie een website bezocht wordt of een dienst gebruikt wordt. Doordat je het IP-adres van de VPN-server gebruikt, is de locatie niet te achterhalen.

Bovendien versleutelt een VPN alle verzonden en ontvangen data. Dat biedt grote voordelen voor veilig internetten: pottenkijkers kunnen niet meekijken. Op die manier surf je veiliger en anoniemer online. En de kans om gehackt te worden, wordt hiermee aanzienlijk kleiner.

Kind veilig op internet om te knutselen

Ouderlijk toezicht instellen

Wanneer je kind nog wat jonger is, is ouderlijk toezicht instellen raadzaam. Vaak kun je dit regelen vanuit je internetprovider, maar het kan ook via je besturingssysteem of programma’s van externe partijen. Zo kun je bijvoorbeeld in iOS (wanneer je kind een iPhone of iPad gebruikt) ouderlijk toezicht instellen. Voorbeelden van dit soort programma’s zijn Qustudio en Kliksafe.

In dit soort programma’s kun je instellen welke websites wel en niet bezocht kunnen worden, welke content er bekeken kan worden en hoe lang je kind mag internetten. Tijdslimieten zorgen ervoor dat je kind niet de hele dag achter het scherm zit.

Geen camera’s en microfoons

Hoe leuk videobellen ook lijkt; het brengt grote gevaren met zich mee op het gebied van veilig internetten. Degene met wie je kind videobelt, kan een opgenomen filmpje afspelen, waardoor het lijkt alsof je kind met een ander kind videobelt, terwijl het in werkelijkheid heel iemand anders is. Voorkom daarom het gebruik van videobelsoftware.

Plak de camera en microfoon ook af. Hackers kunnen je kind namelijk ongemerkt filmen. Daarvoor hoeft het lampje van de camera niet eens aan te gaan. Een stukje duct tape of een pleister over de camera voorkomt dat hackers mee kunnen gluren.

Kind aan het videobellen

Kinderzoekmachines gebruiken

Op grote zoekmachines als Google en Bing komt je kind informatie tegen die misschien niet bij zijn of haar leeftijd past. Bovendien verzamelen Google en Bing gebruiksdata en verkopen ze die door aan externe partijen als marketingbureaus en advertentiebedrijven. Zoekt je kind op een bepaald soort schoen, dan blijf je advertenties daarvoor de hele dag zien.

Kinderzoekmachines zijn wat dat betreft veiliger. Laat je kind liever gebruikmaken van Koekeltjes.nl, Meestersipke.nl of Jeugdbieb.nl. Zo voorkom je dat je kind zoekt op onderwerpen die niet geschikt voor deze leeftijd zijn. Zo kunnen kinderen veilig internetten.

YouTube Kids en TikTok voor filmpjes

YouTube is heel populair onder kinderen, net als TikTok. Het gaat niet zo zeer om de platformen zelf, maar om de grappige filmpjes die er te vinden zijn. Helaas is er ook veel content te vinden die minder geschikt is voor kinderen van een bepaalde leeftijd en is TikTok niet bepaald privacy vriendelijk. Gebruik in plaats van de gewone YouTube liever YouTube Kids. Daar vind je categorieën voor verschillende leeftijden en kun je ook de schermtijd beperken. Daarnaast kun je handmatig video’s blokkeren, om zo veilig internetten te garanderen.