Hoe voelen weeën?

Als je zwanger bent heb je vast al vragen gesteld aan andere moeders, bijvoorbeeld: Hoe weet ik dat de de bevalling begonnen is? Of, hoe voelen weeën? De antwoorden op deze vragen kunnen erg van elkaar verschillen: ‘Ik had een ikea kastje in elkaar gezet. De volgende...

‘Mijn vrouw is blijvend ziek door sepsis tijdens de bevalling’

Dario en zijn vrouw Carli (37) hebben samen een zoontje van drie, maar door een veel te laat herkende sepsis (een ernstige reactie van het lichaam op een infectie, die kan leiden tot orgaanfalen, weefselschade en sterfte) brengt Carli nu al ruim drie jaar 99% van haar...

Eisprong symptomen: Zo herken je de lichamelijke symptomen van je eisprong

Elke vrouw met een regelmatige cyclus ervaart elke maand een eisprong. Dat betekent dat er elke maand een eicel via een eierstok richting je baarmoeder gaat. Dit is het moment dat de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet, dan wordt de eicel...

Studiedagen op de basisschool

Na zes weken vakantie was mijn zoon er wel weer aan toe om naar school te gaan, en wij ook. O wacht, we beginnen met studiedagen, waardoor mijn zoon eerst nog een dag vrij heeft op de eerste maandag van het schooljaar. We besloten er een leuke dag van te maken en zijn...

Spruw bij je baby

Spruw kan iedereen treffen, maar komt het meest voor bij baby's jonger dan 6 maanden en bij oudere volwassenen. Meestal treft het baby’s en peuters onder de twee jaar. Het komt heel vaak voor in het eerste levensjaar en bij relatief veel kinderen: ongeveer één op de...

Het aantal uren dat kinderen voor een beeldscherm doorbrengen is gigantisch groot en loopt vaak de spuigaten uit. Als ouder is het belangrijk om daar paal en perk in te stellen voor het welzijn van je nakomelingen. Grenzen leggen voor je kinderen is heel belangrijk, omdat ze het uit eigen beweging niet zullen doen. In deze blog 'Hoeveel beeldschermtijd is oke' een kleine handleiding hoe je dit het beste doet en waarom.

De beeldschermtijd van Steve Jobs en zijn kinderen

Er is een hele goede reden waarom wijlen Steve Jobs, voormalige CEO van Apple, de beeldschermtijd van zijn eigen kinderen ernstig beperkte. Hij was er zich immers terdege van bewust van de nefaste gevolgen van technologische gadgets op de gezondheid van kinderen. Vooral wat de persoonlijke ontwikkeling betreft.

Beeldschermen: meer kwaad dan goed voor kinderen

Maar wat weten nu technologische coryfeeën meer dan wat gewone ouders niet weten. Een onthutsende vaststelling is dat tablets, (game) computers of smartphones meestal meer kwaad doen dan goed. Dat is overigens ook de conclusie van een recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek dat The New York Times onlangs publiceerde. Enkele markante vaststellingen even op een rijtje:

Eén: Beeldschermen vervangen speelgoed

Schermen hebben de rol van speelgoed definitief ingenomen en vervangen. In die mate zelfs dat spelen met touchscreen nu alle vormen van spelen voor kinderen heeft ingepalmd zoals bordspellen, blokken, poppen en andere fantasierijk spel. Zelfs baby's kijken gefascineerd naar een beeldscherm.

Twee: Beeldschermen kunnen de ontwikkeling van de taal beïnvloeden

Recente pedagogische studies bewijzen dat beeldschermen invloed hebben op de taalontwikkeling van je kinderen. Voor elk half uur beeldschermtijd werd er een verhoogd risico van negenenveertig procent van spraakvertraging vastgesteld. Dat percentage ligt toch wel vrij hoog.

Drie: Beeldschermen maken kinderen vaak van streek

Voor ouders is het niet altijd mogelijk het gedrag van kinderen op een beeldscherm voortdurend in de gaten te houden en te controleren. Eén op vijf kinderen zien soms bepaalde dingen op hun beeldscherm voorbijkomen die hun helemaal van streek maken waarbij heel veel emoties bij gemoeid zijn. Het controleren van het gedrag is voor een ouder haast een hopeloze opgave.

Vier: De vrees voor blootstellen aan overdreven geweld

Beeldschermen stellen kleuters of peuters zelfs bloot aan overmatig geweld. Dit kan trouwens heel veel nare gevolgen veroorzaken in verband met de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Zo blijkt dat kinderen die onderworpen werden door agressieve videogames, vaker ruzie maakten met hun leeftijdgenoten en zich opstandig gedroegen ten opzichte van hun ouders.

Vijf: De hersenontwikkeling wordt negatief beïnvloed

Beeldschermtijd doorbrengen in plaats van interactie met andere mensen bijvoorbeeld kan het empathisch denkvermogen van een kind sterk beïnvloeden. De kleuren en knipperende lichten op een beeldscherm verhogen het dopamine-niveau van de hersenen. Dopamine is de chemische stof die ervoor zorgt dat je een goed gevoel krijgt. Dit werkt heel verslavend bij kinderen.

Hoeveel beeldschermtijd is geschikt?

Een gulden regel bestaat er niet om de beeldschermtijd in te dammen. Elk kind verschilt anders en het hangt ook heel vaak af welke leeftijd ze hebben. Hieronder enkele richtlijnen over de ideale hoeveelheid beeldschermtijd die min of meer gezond is:

baby-op-ipad

Van nul tot twee jaar

De meningen hierover zijn verdeeld. Voor de ene groep is een beeldschermtijd van vijf minuten dagelijks het absolute maximum. Meer en meer stemmen gaan echter op dat beeldschermtijd voor kinderen tussen nul en twee jaar niet toe te juichen is. Een onderzoek zou uitwijzen dat kinderen nog steeds het meeste leren van live-interacties met andere kinderen en volwassenen. Een scherm wordt stellig afgeraden. Kinderen van twee jaar en jonger zijn enorm kwetsbaar voor beeldschermen. Als ouder die naar een scherm staart in plaats van interactie te hebben met je kind, ontneemt bovendien jonge kinderen hun aandacht. Het verstoort de ouder-kindband ernstig wat later tot andere gedragsproblemen kan leiden.

Van twee tot vijf jaar

Kinderen van de leeftijd tussen twee en vijf jaar mogen niet langer dan een uur per dag naar een beeldscherm kijken. Daarnaast moet je als ouder toezien dat je kleuter of peuter naar hoogwaardige programma's kijkt zoals Sesamstraat, Samson of andere kinderprogramma's op tv.

Van vijf jaar en hogere leeftijd

Echte vuistregels over het aantal minuten beeldschermtijd bestaan er niet vanaf vijf jaar. Daarom kan je moeilijk limieten als ouder vastleggen. Het algemeen advies luidt dat ouders vooral het mediagebruik in de gaten moeten houden en dat de ouder bepaalde regels opstelt. Het is vooral belangrijk dat media niet de plaats gaan innemen van fysieke spelen of zich bezighouden met andere uitgekozen activiteiten die superbelangrijk zijn voor een goede gezondheid zoals voeding en slaaprust.

De positieve kanten van beeldschermtijd

Het is wel belangrijk om te onderkennen dat het gebruik van apparaten die elektronisch zijn, een gunstige invloed hebben voor kinderen van twee jaar en ouder. Beeldschermen kunnen helpen om de reactietijd te verscherpen en de algemene coördinatie te verbeteren. Diverse games en apps kunnen oudere kinderen een handje toesteken om een bepaalde creativiteit uit te bouwen. Hou echter in het achterhoofd dat teveel beeldschermtijd meer kwaad dan goed doet.

Hoe kan je nu de beeldschermtijd drastisch verminderen?

Wanneer je vindt dat je kinderen teveel beeldschermtijd doorbrengen per dag, kan je enkele huisregels invoegen om overdaad tegen te gaan. Enkele tips die je kan gebruiken:

  • Volg de schermtijd: begin bij te houden hoeveel beeldschermtijd je kinderen dagelijks daadwerkelijk doorbrengen. Stel regels op zodat ze de limieten niet gaan overschrijden
  • Geef het goede voorbeeld: het smartphonegebruik als ouder kan het gedrag van je kind negatief beïnvloeden. Om je eigen beeldschermtijd in te dammen, zet je de telefoon uit of laat je het toestel in een andere kamer staan wanneer je met je kinderen speelt
  • Ga aan de slag met fysieke activiteit: kinderen die teveel tijd voor een beeldscherm doorbrengen, hebben meestal onvoldoende fysieke activiteit. Kids met voldoende beweging hebben minder gedragsproblemen, kunnen zich beter concentreren en slapen beter. Schoolgaande kinderen zouden elke dag een uur fysiek actief moeten zijn.