Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
‘Als ze 16 jaar zijn, dan moet je ze uit bed sleuren.’ Ik krijg het regelmatig te horen als ik vertel over de zoveelste gebroken nacht op rij die we met de kids hebben doorstaan. Oké, laat ik eerlijk met je zijn. Het zijn geen 1001 gebroken nachten, maar gevoelsmatig gaan we zeker die kant op.
Goede en slechte slapers
Voordat ik moeder werd, was ik er echt wel van bewust dat de nachten niet altijd rooskleurig zouden zijn. Toch merk je als je midden in zo’n periode zit, dat gebroken nachten je soms zwaar vallen. Natuurlijk, tegelijkertijd weet je ook: Dit gaat ooit over. Nu is mijn zoontje net 1 jaar geworden en wordt mijn dochter bijna 3. Dus dit zijn ook de welbekende ‘tropenjaren’. Daarnaast heb je simpelweg ook gewoon ‘slechte’ en ‘goede’ slapers.
Ik denk dat we na een aantal jaren wel de conclusie kunnen trekken dat mijn kinderen onder de eerste categorie vallen en door kunnen als ‘early birds’. Daarnaast heb ik uit betrouwbare bron dat de appel niet ver van de boom valt. Als ik mijn moeder namelijk moet geloven had ik vroeger ook vaak de gedachte: ‘het is 5 uur in de ochtend, laten we met de dag beginnen’.
Goed functioneren na gebroken nachten
Een aantal jaren geleden, voordat ik moeder was van twee, kwam ik tot de conclusie dat ik goed functioneer op 8 tot 10 uur slaap per nacht. Nou ja met twee kids nu … vergeet het maar, de teller tikt de 8 uur slaap nooit meer aan. Ondertussen wordt wel verwacht op je werk dat je goed functioneert, dat je thuis gewoon voor de kids zorgt, je al je sociale contacten onderhoudt, een leuke partner bent en ga zo maar door. Het is af en toe best een uitdaging met gebroken nachten.
Wat is de oplossing voor gebroken nachten?
Wat is nu de oplossing voor gebroken nachten, heb ik me vaak bedacht. Nu ben ik wel van het aanpakken. Dus ik heb al wat consulten versleten bij de slaapcoach. We proberen dus wel, voor zover we het in de hand te hebben, zo goed mogelijk te ondersteunen bij het slapen van de kinderen. Zo ben ik inmiddels een ‘expert’ op het gebied van ‘wakkertijden’ en ‘slaapregressies‘. En als ‘expert’ kan ik je zeggen: juiste ‘wakkertijden’ aanhouden, levert zeker betere slapers op (al is het maar om 6 uur in de ochtend wakker in plaats van om 5 uur in de ochtend).
Daarnaast voel ik ook, door actief hiermee bezig te zijn, dat ik het ‘soort van’ in de hand heb. Al is het maar een illusie van controle hebben, als het mij rust geeft dan heeft het sowieso al effect. Daarnaast creëer ik ook wat rust door onze kinderen af en toe bij opa en oma te laten logeren. Niet ideaal, maar ja we zijn allemaal maar mens dus het moet wel vol te houden zijn. En als je dan weer ‘zo’n nacht’ achter de rug hebt en je ziet die lieve en lachende gezichtjes, dan vergeet je (bijna) in één klap alle gebroken nachten en sleur je ze met veel plezier, als ze 16 zijn, uit bed!