8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Namens Kunstfanaatjes – een online platform voor kleine kunstliefhebbers – gingen mijn lief en ik een tijdje terug met onze peuter voor het eerst naar een museum. Best spannend! Voor ons nog het meest, want onze zoon wist nog niet wat een museum was. Maar wij wel, en we kennen ons kind ook… Dus behalve de vraag of een kunstmuseum wel geschikt is voor een peuter vraag je jezelf ook af: wat als hij zich van zijn überpeuterse kant laat zien en gaat rennen, schreeuwen of – o help nee – huilen? Gelukkig las ik vooraf op Kunstfanaatjes.nl de 10 tips voor een museumbezoek met een kind. Dit is hoe het bij ons verliep:

Tip 1. Museumbezoek met je kind: welk museum kies je?

Normaliter kies je natuurlijk een museum of expositie die jou aanspreekt en waarvan je denkt dat je kind het ook leuk vindt. We bezochten de expositie van Fra Bartolommeo in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam. En hoewel ik deze expositie zelf niet zou hebben uitgekozen, pakte het positief uit. Voor zowel onszelf als voor onze peuter. Daarbij kwam dat we graag eens het Museum Boijmans van Beuningen wilden bezoeken én dat er op dat moment ook een speciale kindertentoonstelling waar ik erg nieuwsgierig naar was.

Tip 2. Goed voorbereid naar het museum met Nijntje

Volgens Brigitte van Kunstfanaatjes.nl is het belangrijk om je kind voor te bereiden op een museumbezoek. Omdat mijn peuter nooit eerder in een museum was geweest, was het begrip ‘museum’ wat lastig uitleggen. Wel hebben we het boekje ‘nijntje in het museum’, dus twee dagen voordat we naar het Boijmans gingen ben ik er weer uit gaan voorlezen. Goed om te weten vond ik ook dat grote tassen niet welkom zijn in een museum, dus nam ik alleen mijn handtas mee met de meest noodzakelijke basics voor mijzelf en mijn zoon.

Tip 3. Bring a partner-in-crime

Ook heel belangrijk: neem iemand mee die kan helpen als je peuter er vandoor gaat. Als mijn vriend niet mee wilde, was ik alleen gegaan, maar ik was wel erg blij dat hij mee ging. Sowieso omdat dat gezelliger is, uiteraard. Maar ook omdat ik zo zelf nog wat kon bekijken, een paar foto’s kon maken en omdat een extra paar ogen sowieso goed van pas komt bij een nieuwsgierige loslopende peuter in een museum.

Tip 4. Basisbehoeften vervuld?

Zorg dat je kind gevoed is: check! Ons museumbezoek hadden we gepland na de middagslaap en onderweg naar het museum hadden we nog genoeg tijd om wat te drinken en te eten. Maar ook voor het geval er tijdens het bezoek een hongerklop zou voorvallen, hadden we wat snacks meegenomen. Nee, die zouden we uiteraard niet ín het museum laten nuttigen, want dat is doorgaans niet toegestaan. Meestal is er bij een museum wel gelegenheid om naderhand koffie te drinken en wat te eten, een ideale uitwijkmogelijkheid met een hongerig kind.

Tip 5. Museum-etiquette

Vooraf vond ik het niet zo nuttig om mijn peuter uit te leggen wat je in een museum wel en niet mag, we besloten te kijken hoe het zou uitpakken. Uiteraard moesten we ter plekke een korte uitleg geven van de etiquette. Zo vond mijn peuter de houten ondergrond van de aparte ruimte waar moderne kunst hing uitermate geschikt om de akoestiek te testen. Hard stampen klonk echt te gek voor hem, maar we schatten in dat niet iedere bezoeker dat zou waarderen. Mijn lief nam ‘m dus snel mee naar de grote ruimte waar een iets minder interessante betonnen vloer lag. Kon ik even een paar foto’s maken. Niet veel later wilde de peuter een schilderij van dichtbij bekijken en besloot om onder een hekje door te kruipen. ‘Nee liefie, je mag er niet onderdoor.’ Om er vervolgens aanstalten te maken om eróver te klimmen. Mijn peuter is niet voor één gat te vangen, kan ik je vertellen. In zulke gevallen is het dus fijn als je met z’n tweeën bent.

Tip 6. Houd het kort en gezellig

Je weet zelf wel hoe kort de aandachtsspanne is van je kind, dus houd het kort. En is de aandacht na een kwartier al weg? Prima, het moet wel leuk blijven. Wij hebben denk ik zes schilderijen van Bartolommeo bekeken en dat was leuk, maar toen vonden we het tijd om verder te gaan. De Alles Kids-tentoonstelling was overigens een groot succes, want er was van alles te ontdekken. Een grote doos waar je in kon kruipen om video te bekijken, er lag speelgoed, er was een grote mat met een grote spiegel erboven die uitnodigde om op te liggen en jezelf te bekijken. Een grote speeltuin voor onze zoon en hij kon daar lekker even ‘uitrazen’.

Tip 7. Kijk door de ogen van een kind

Dit was niet moeilijk. Op de schilderijen van Bartolommeo ontdekte ik een terugkerend thema: engelen. Aangezien het net kerst was geweest toen wij er waren, hadden we die in overvloed gezien en er verhalen over gelezen. Toen spotte ik tussen de enorme schilderijen (sowieso al een sensatie om te zien voor zo’n klein mannetje) een klein schilderij met een tafereel dat hij zeker zou herkennen. ‘Hé Joosjef, Marie en kindje Jezus! En engelsjes!’. De man die naast ons de audiotour stond te beluisteren knikte goedkeurend. Goed gezien! Maar onze peuter vond ook de lampen en de geluidsboxen aan het plafond heel interessant: ‘geen muziek’. Er kwa, inderdaad geen muziek uit, nee.

Tip 8. Speel en ontdek

Met iets oudere kinderen is het leuk om een audiotour te doen en sommige musea bieden speciale interactieve ‘tours’ aan, bijvoorbeeld met vragen via een app. Zelf kun je een museumbezoek ook leuk maken, bijvoorbeeld door een leuk verhaal te vertellen over de schilder of over één van de werken. Of nog veel simpeler: door een zoekspelletje te doen. Ik maakte er een raadspelletje van bij het schilderij van de geboorte van Jezus. Wat zie je op het schilderij?

Tip 9. Ga naar buiten

Voor de entree van het Boijmans ligt een prachtig zwart-wit plein waarop een kooi staat. De zogenoemde ‘voetbalkooi’ is een kunstwerk en er zitten doelen in en een voetbal. Ideaal om met je kids na het museum even ‘los’ te gaan. Dat deden we dan ook na afloop. En zo zijn er vaak rondom musea dingen te zien of te ontdekken. Alleen al even rondrennen nadat je kind zich heeft moeten inhouden in een museum, lijkt me heerlijk voor alle betrokken partijen.

Tip 10. Nazorg

Napraten over het museum is niet alleen leuk, maar ook leerzaam en zo kun je peilen of je kinderen het bezoek voor herhaling vatbaar vinden. Praat na over wat ze hebben gezien, wat ze leuk en minder leuk vonden en maak zelf een kunstwerk als een echte kunstenaar. Zelf heb ik met mijn zoon voor het slapengaan nog even de dag doorgesproken, zoals we altijd doen. Ik vond het een succes, met mijn zoon naar het museum, en zeker voor herhaling vatbaar. Ik ga eens een leuke expo uitzoeken en dan misschien zelfs wel een museumjaarkaart aanschaffen. Leuk! Lees hier ons verslag van de expositie Fra Bartolommeo op Kunstfanaatjes.nl