8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Je hebt misschien gehoord van seksueel overdraagbare aandoeningen, soa’s. Maar ken je het gevaar dat ze brengen tijdens de zwangerschap? De bekendste SOA is AIDS, veroorzaakt door het HIV-virus, maar er zijn ook andere ziekten die via seks worden overgedragen en die niet alleen de gezondheid van de zwangere vrouw in gevaar kunnen brengen, maar ook ernstige complicaties voor de baby voor en na de geboorte met zich mee kunnen brengen.

Het is belangrijk om te onthouden dat soa’s voor en zelfs tijdens de zwangerschap kunnen worden opgelopen. Daarom is het zo belangrijk om een goede prenatale follow-up te hebben, waarbij alle onderzoeken voor de vroege opsporing van deze ziekten worden uitgevoerd. In deze post brengen we wat informatie over de risico’s van soa’s tijdens de zwangerschap en hoe deze te vermijden.

1. Syfilis Doofheid

De bacterie die syfilis veroorzaakt kan de placenta kruisen en de baby besmetten. Transmissie kan ook plaatsvinden via het geboortekanaal. Naast doofheid kan syfilis blindheid en mentale retardatie bij de baby veroorzaken en andere complicaties zoals een laag geboortegewicht en abortus. De behandeling van de ziekte gebeurt met penicilline en een enkele dosis vermindert het risico dat de zwangere vrouw syfilis op haar kind overdraagt met wel 90%.

2. Gonorroe meningitis

Gonorroe is een andere SOA die risico’s met zich meebrengt voor de baby. Het is een stille ziekte, aangezien ongeveer 50% van de gevallen asymptomatisch is, vandaar het belang van prenatale onderzoeken. De bacterie achter deze ziekte gaat gemakkelijk over van de ene gastheer naar de andere en nestelt zich in het urinekanaal, de plasbuis. Daar veroorzaakt het een infectie met meer voor de hand liggende tekenen. Er is een gele, purulente afscheiding, en het veroorzaakt pijn bij het plassen. De behandeling ervan gaat gepaard met het gebruik van antibiotica en moet niet worden onderschat, omdat de bacterie andere plaatsen in het lichaam kan bereiken, naast het ongemak dat hij in het bekkengebied zelf veroorzaakt.

Overdracht aan de baby die nog in de baarmoeder zit is zeldzaam. Het grootste probleem is bij de bevalling, wanneer het micro-organisme dat de aandoening veroorzaakt conjunctivitis en zelfs blindheid kan veroorzaken. Dit is de reden waarom artsen druppels zilvernitraat in de ogen van de kleintjes laten vallen bij de geboorte. Baby’s die besmet zijn met gonorroe kunnen hersenvliesontsteking, gewrichtsproblemen en ooginfecties ontwikkelen die kunnen leiden tot blindheid. Tijdens de zwangerschap verhoogt de ziekte ook de risico’s op abortus, vroeggeboorte en infecties in de baarmoeder en het vruchtwater dat de foetus beschermt.

3. Chlamydia Pneumonie

Chlamydia is ook een bacteriële SOA die door een vrouw onopgemerkt kan blijven – in 80% van de gevallen heeft ze geen symptomen. Als de baby voor de bevalling niet wordt behandeld, kan hij tijdens de geboorte worden besmet. De complicaties voor de pasgeborene betreffen longontsteking en conjunctivitis. De ziekte verhoogt ook het risico op vroeggeboorte. Er kan sprake zijn van vloeistofafscheiding zonder veel kleur of geur, verhoogde productie van urine en pijn in het bekkengebied. De behandeling gebeurt met antibiotica die tijdens de zwangerschap vrijkomen en dient de partner te omvatten, een regel die overigens voor bijna alle SOA’s geldt. Het heeft immers weinig zin om de infectie te genezen om hem weer te ontvangen.

4. Herpes microcefalie

De zwangere vrouw kan tijdens de zwangerschap of bij de bevalling genitale herpes overbrengen op haar kind. De risico’s op besmetting van de baby zijn groter wanneer de vrouw de ziekte voor het eerst in het derde trimester van de zwangerschap manifesteert, omdat er geen tijd is voor de productie van antilichamen van de moeder om deze te beschermen. Als de wonden aan het einde van de zwangerschap aanwezig zijn, is het noodzakelijk om een keizersnede te overwegen, omdat het virus ernstige risico’s met zich meebrengt voor de baby, die zich nog steeds niet voldoende kan verdedigen.

Kinderen die besmet zijn met genitale herpes kunnen complicaties hebben zoals foetale groeiachterstand, infecties van het zenuwstelsel, microcefalie, misvormingen en hepatitis. Hoewel er geen genezing is, is het mogelijk om genitale herpes te behandelen met antiretrovirale middelen en de baby te beschermen.

5. Hepatitis B leverinfecties

Het grootste risico op hepatitis B tijdens de zwangerschap is de overdracht van de ziekte op de foetus. Ongeveer 40% van de geïnfecteerde baby’s ontwikkelen chronische hepatitis B en kunnen ernstige leverinfecties hebben en zelfs leverkanker ontwikkelen. Om deze complicaties te voorkomen, moeten baby’s die tijdens de zwangerschap aan het virus worden blootgesteld, worden gevaccineerd zodra ze geboren zijn en de immunisatie voltooien met twee extra doses: een in de eerste maand van het leven en de andere op zes maanden. Vrouwen die niet gevaccineerd zijn voordat ze zwanger worden, kunnen alle drie de doses van het vaccin innemen tijdens de zwangerschap.

6. Candidiasis

Candidiasis, die jeuk, witachtige afscheiding en pijn veroorzaakt, is onschadelijk voor de baby. Het zal dit micro-organisme ook als onderdeel van zichzelf dragen, net als bijna de hele bevolking. Daarom wordt candidiasis niet beschouwd als een SOA, omdat het spontaan lijkt vanwege andere factoren die de vaginale flora uit balans brengen. Toch is het de moeite waard om een arts te zoeken om de oorzaken van de verspreiding te verifiëren. En behandel de symptomen, die meestal zeer ongemakkelijk zijn. De strijd wordt gevoerd met zalven of antischimmelmiddelen, afhankelijk van de ernst van de situatie.

Hoe vermijd je soa’s tijdens de zwangerschap?

De beste manier om jezelf te beschermen tegen soa’s is het gebruik van een condoom in alle seksuele relaties. Veel artsen hebben het gebruik van condooms tijdens de zwangerschap ook aanbevolen om besmetting met het zika virus te voorkomen, omdat er meldingen zijn van seksuele overdracht van de ziekte. Schaam je niet en praat altijd met je verloskundige over je voorgeschiedenis van seksueel overdraagbare aandoeningen. Soa’s tijdens de zwangerschap brengen veel risico’s met zich mee voor jezelf en je baby. Hoe eerder je met de behandeling begint, hoe lager het risico op complicaties en hoe beter jouw kind beschermd is.