8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Bevallen op de baarkruk biedt meer voordelen dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Een baarkruk is zeer effectief is in de tweede fase van de bevalling. Een van de voordelen is een verkorte tweede fase van de bevalling (de persfase), een verminderde behoefte aan een tang en een verminderde noodzaak voor een episiotomie (een knip tijdens de bevalling).

Wat is een baarkruk?

Een baarkruk is een zeer belangrijk hulpmiddel bij de geboorte van een nieuwe baby. Volgens een artikel in BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynecology hebben vrouwen door de eeuwen heen er de voorkeur aan gegeven om in verticale positie te bevallen. De meeste bevallingsposities die in historische teksten worden geïllustreerd, geven aan dat een rechtopstaande houding gebruik was. Er zijn aanwijzingen dat een dergelijke positie vaak de mechanische krachten vergroot die gewoonlijk op het bekken werken.

Vertrouwde positie innemen

Een baarkruk kan je helpen om een heel vertrouwde positie in te nemen: de positie die je gewend bent te gebruiken voor de stoelgang. Bovendien buigt de lage hoogte van de baarkruk je benen en vergroot het de omvang van je bekken. De rechtopstaande positie helpt de zwaartekracht te gebruiken om de neerwaartse beweging van de baby te bevorderen. Je zou in deze positie kunnen persen en dan tussen weeën door achterover kunnen leunen om te rusten, ondersteund door je partner.

Waarom bevallen op een baarkruk?

Maar waarom is bevallen op een baarkruk zo briljant voor vrouwen? Simpel: omdat vrouwen niet op hun rug gaan liggen als ze aan het bevallen zijn! Wanneer vrouwen vrij zijn om te kiezen, blijven ze rondlopen en veranderen ze vaak van positie. De beschikbaarheid van een geboortekruk is een andere manier om een positieverandering te ondersteunen terwijl je rechtop blijft staan. Het bewijs uit onderzoek toont duidelijk de voordelen van een staande positie aan, met 6 gerandomiseerde gecontroleerde studies tot nu toe (Lawrence et al 2009), die een vermindering van de duur van de bevalling aantonen, minder gebruik van geneesmiddelen om pijn te beheersen en grotere tevredenheid van de moeder. Vrouwen die plat op hun rug liggen hebben ook meer kans op episiotomieën en instrumentale geboorte (De Jonge et al 2004).

En de vroedvrouwen?

En hoe zit het nou met verloskundigen, wat kan een geboortekruk voor hen betekenen? Een verloskundige kan van invloed zijn op de posities die vrouwen bij hun bevalling innemen (De Jonge et al 2004a). Diens rol is om een normale bevalling mogelijk te maken en zoveel mogelijk ‘rekwisieten’ te bieden om een vrouw te helpen rechtop te blijven. En hoeveel bevredigender is het niet voor een vroedvrouw om een vrouw te ondersteunen die haar baby normaal in een staande positie kan baren in plaats van de verloskundige-assistent te zijn in een tangbezorging?

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je bevalling begint, zul je je waarschijnlijk onrustig voelen en willen bewegen en bezig blijven. Dit is echter het moment waarop het nuttig zou zijn om je energie te sparen voordat de bevalling volledig aan de gang is. Probeer zo lang mogelijk te rusten en je te ontspannen. Als je bevalling ’s nachts begint, probeer dan wat meer slaap te krijgen; daar zul je later blij om zijn!

Snellere eerste fase van de bevalling

Zodra de eerste fase van de bevalling goed is begonnen, is het ‘t beste om mobiel en rechtop te blijven. Onderzoek heeft aangetoond dat dit de eerste fase van de bevalling sneller kan laten verlopen en kan helpen de pijn van weeën het hoofd te bieden. Het is ook beter voor je baby, omdat zijn hartslag waarschijnlijk stabieler is. Hoewel het lijkt alsof je het meest comfortabel op het bed ligt, helpt het staande en zo recht mogelijk blijven om:

  • Je weeën het hoofd te bieden.
  • Kansen op een snellere bevalling te vergroten.
  • Jou (en je baby) te helpen beter om te gaan met de bevalling.

Waartoe leidt liggen tijdens de bevalling?

Liggen tijdens de bevalling kan leiden tot:

  • Meer pijnlijke samentrekkingen, waardoor een epiduraal waarschijnlijker is.
  • Een langere bevalling, omdat weeën mogelijk minder effectief zijn.
  • Een grotere kans op een keizersnede.
  • Een grotere kans dat uw baby speciale zorg nodig heeft nadat hij is geboren.
  • Een smallere doorgang door het bekken voor je baby.

Een baarkruk is een geweldige hulp

Een baarkruk is een geweldig hulpmiddel voor vrouwen die moeten bevallen én voor verloskundigen. De kruk ondersteunt de barende vrouw in een fysiologische rechtopstaande positie tijdens bevalling en geboorte. Vrouwen hebben altijd fysieke steun gevonden van vrienden en familieleden tijdens de bevalling; de baarkruk is slechts een praktische verbetering daarvan. Een baarkruk is over het algemeen laag, ongeveer 20-25cm van de grond, en maakt het mogelijk voor de vrouw om haar voeten tegen de grond te steunen. Sommige baarkrukken hebben armsteunen of handgrepen om extra hefboomwerking te verstrekken tijdens het uitdrijvende stadium van de bevalling. Bevallen op een baarkruk is daarom zeker aan te bevelen.

Baarkrukken bestaan al sinds de oudheid

Wie de traditionele praktijken van culturen over de hele wereld bestudeert, zal merken dat een aantal bevallingsposities er vroeger heel anders uitzagen dan wat we vandaag de dag in de ziekenhuiskraamkamers zien. Zo werden honderden jaren geleden op Hawaï de kinderen van koninklijke families geboren op heilige plaatsen, waar grote stenen werden gebruikt om de positie van de moeder tijdens de geboorte te vergemakkelijken. Er zijn afbeeldingen waarop een schoot-bevalling te zien is, waarbij de schoot van de partner een bevallingsstoel imiteert en zorgt voor een bevalling in een ondersteunde staande positie.

Baarkrukken worden wereldwijd gebruikt

Baarkrukken bestaan in feite al millennia lang, toen bevalling en geboorte nog werden gezien als ‘vrouwenzaken’ en voordat mannelijke artsen de boventoon voerden. Baarkrukken zijn wereldwijd te zien. Ze worden genoemd in de Bijbel en zijn afgebeeld op de muren van paleizen in het oude Egypte. Vrouwen worden afgebeeld tijdens de bevalling in ondersteunde verticale positie in Aziatische, Afrikaanse en Indiaanse kunst.

Al vóór 1800

Er was een tijd dat geboorte werd behandeld als een natuurlijk proces in plaats van als een medische aandoening. Vóór 1800 baarden vrouwen zittend in geboortestoelen of op baarkrukken en werden ze geholpen door verloskundigen. Toen maakten maatschappelijke veranderingen in attitudes tegenover vrouwen en de praktijk van de geneeskunde geboorte tot een gebied van door mannen gedomineerde medische beroep.

Wanneer is een baarkruk te gebruiken?

Geboorte is in feite onverwacht. Zelfs met een geboorteplan gaan dingen zelden precies zoals gepland. Maar in vrijwel alle gevallen wanneer dingen uit de hand liepen, spraken vrouwen die een gevoel van keuzevrijheid voelden op uitzonderlijk positievere toon over hun ervaring met de geboorte. Dat gevoel van keuzevrijheid – zich goed geïnformeerd voelen en in staat zijn om deel te nemen aan de besluitvorming – is een belangrijke factor in hoe positief vrouwen zich over hun bevallingen voelden. De keuzevrijheid om een baarkruk te gebruiken speelt daarin een belangrijke rol.

Vóór, tijdens en na de geboorte

Een baarkruk kan vóór, tijdens en na de geboorte van de baby worden gebruikt. Door vertrouwd te raken met de posities die door de baarkruk worden vergemakkelijkt, kan de vrouw comfortabeler bewegen tijdens de bevalling. Na de geboorte kan het in huis blijven om de moeder te helpen versterken, terwijl haar lichaam herstelt van de geboorte. In een later stadium kan het zelfs als een speels stuk kindermeubilair worden gebruikt.

Meest comfortabele plek en positie

Er is niet maar één goede manier om te bevallen. Het zou niet verplicht moeten zijn voor elke vrouw om thuis te bevallen, net zo min als het verplicht zou moeten zijn om in een ziekenhuis te bevallen. De beste plaats voor een vrouw om te bevallen is de plek waar zij zich het meest comfortabel en het veiligst voelt.

Een baarkruk biedt vanwege de eenvoudige organische vorm de mogelijkheid aan elke vrouw om haar eigen geboortebeleving te begeleiden op de locatie die ze kiest, in een positie die zij het meest comfortabel en meest effectief vindt. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze staande posities als beste gezondheidspraktijk voor barende vrouwen wordt beschouwd. Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie beveelt vrijheid in positie en beweging tijdens de bevalling aan en moedigt de niet-liggende (rechtopstaande) positionering aan.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn tegenwoordig prachtige en baarkrukken die met zorg zijn gemaakt. Zo zijn er modellen met een prachtig henna houtdesign, waarvan sommige uitsparingen hebben zodat de bezorgde moeder iets heeft om tijdens de bevalling vast te houden. Er zijn baarkrukken die gemaakt zijn van PVC, terwijl er ook wel uitvoeringen zijn van populierenhout, die overigens extreem sterk en stabiel zijn, terwijl ze ook licht en gemakkelijk te dragen zijn. De meeste baarkrukken zijn bedekt met een beschermende coating om de hygiëne te bewaren en kunnen meerdere keren worden gebruikt.

Een baarkruk is overal te gebruiken

De baarkruk is zo ontworpen, dat het de meest natuurlijke en fysiologisch effectieve positionering tijdens de gehele bevalling en geboorte ondersteunt. De baarkruk kan worden gebruikt in een breed scala aan instellingen en posities, zodat de vrouw tijdens de bevalling op haar lichaam kan reageren op basis van wat voor haar het meest comfortabel en effectiefst aanvoelt. Een baarkruk kan vrijwel overal worden gebruikt: in het ziekenhuis, thuis en zelfs in water.

De moderne baarkrukken zijn ontworpen om veilig te gebruiken in elke omgeving. Ze zijn zowel stabiel als gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren en voldoen gemakkelijk aan de ziekenhuisnormen voor veiligheid en infectiebeheersing. Een baarkruk kan zelfs veilig worden ondergedompeld in een badkuip of zwembad voor gebruik in water.