Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Tijdens de zwangerschap houdt een verloskundige jou en je ongeboren kindje in de gaten. Ze informeert je. Waar nodig begeleidt ze jou tijdens de verschillende stadia van je zwangerschap. Ze is tijdens je bevalling aanwezig. Ze verleent na de geboorte, in de kraamtijd, nazorg.
Hoe werkt de verloskundige?
Tijdens deze belangrijke periode, is de verloskundige er om naar je te luisteren. Ze zal vragen hoe je je voelt. Vaak ben je emotioneler dan normaal. Zij is er om al je vragen eerlijk te beantwoorden. Vragen over je kindje, de bevalling, je lichaam. Zij zal je, als je je zorgen maakt, op je gemak stellen en je zorgen proberen weg te nemen. Bespreek je verwachtingen, wensen, vragen en mogelijke angsten met haar. Ben open en eerlijk naar haar toe. Zo bouwen jullie een vertrouwensband op. Ze zal:
- alle zwangerschapscontroles in haar praktijk uitvoeren
- controleren of je kindje goed groeit, zich goed ontwikkelt en goed ligt
- je gezondheid in de gaten houden
- je informeren en voorbereiden op de bevalling
- je informeren over het aanstaande ouderschap
- je informeren over moeders voor moeders
- je helpen gezond te leven (door je over eten, drinken en roken voor te lichten)
- je bij eventuele complicaties naar een gynaecoloog doorverwijzen
- je thuis bezoeken als de weeën beginnen of bij een spoedgeval
- je informeren over pijnbehandelingen
- je begeleiden bij je bevalling thuis of in het ziekenhuis
- jou en je kindje tijdens de kraamperiode regelmatig bezoeken
- je informeren over cursussen en infoavonden voor de voorbereiding op de bevalling
Wanneer ga je naar een verloskundige?
Het is raadzaam om al vóór je zwangerschap een bezoekje aan de verloskundige te brengen voor een zogenaamd preconceptioneel adviesgesprek. Als je goed bent voorbereid, verhoogt dat de kans op een gezonde baby én een goede zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap
6 weken:
Je bent zwanger! Na 6 weken zwangerschap maak je je eerste afspraak. Die vindt tussen 8 en 10 weken zwangerschap plaats. Alles bij elkaar duurt het ongeveer een uur. Neem, als je een partner hebt, hem of haar mee. Jullie kunnen elkaar aanvullen. Heb je vragen? Noteer ze van te voren en stel ze!
Wat kun je van het intakegesprek en de eerste controle verwachten? Jullie maken kennis met elkaar en er wordt een dossier aangemaakt. Je zult een hoop, mogelijke vervelende of persoonlijke vragen moeten beantwoorden. Er wordt naar ziekten of erfelijke aandoeningen in jullie familie gevraagd.
Er wordt berekend hoe lang je zwanger bent en wanneer je uitgeteld bent. Hiervoor is het handig als je haar kunt vertellen wanneer de zwangerschapstest was, wanneer je laatste menstruatie was en of je regelmatig menstrueert. Er wordt gekeken of het hartje klopt en of de aanleg van je kindje in orde is. Je krijgt meer informatie over je zwangerschap en adviezen en tips voor een gezonde zwangerschap. Je wordt over prenatale screening geïnformeerd. Hiermee kan, in het begin van de zwangerschap, onderzoek naar de gezondheid van je kindje worden gedaan. Er wordt bloed geprikt. Mogelijk moet je zelf een afspraak maken om bloed te laten prikken.
Tip: schaf een zwangerschapskalender aan. Hierin kun je van week tot week de verwachtte ontwikkeling van je kindje volgen.
12 weken:
Om de uitgetelde datum met zekerheid te kunnen vaststellen kan er nu een zogenaamde termijnecho worden gemaakt. Je kunt dan ook naar het hartje luisteren.
20 weken:
Je krijgt informatie over de 20-weken-echo, het zogenaamde Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO). Met deze echo kunnen mogelijke lichamelijke afwijkingen bij je ongeboren kindje worden opgespoord. Dit is een vrije keuze. De echo wordt vanuit de basisverzekering vergoed.
34 weken:
Jullie geven de wensen over de bevalling en de kraamtijd aan de verloskundige door, bijvoorbeeld of je in het ziekenhuis, lekker thuis of in een kraamhotel wilt bevallen. Maar ook op welke manier je wilt bevallen zoals in bed, in bad, op een baarkruk of met een Roma-rad (alleen bij ziekenhuisbevalling). Er wordt informatie gegeven over wanneer je moet bellen voor de bevalling.
Algemeen:
In de eerste 24 weken van je zwangerschap ga je 1 x per 4 weken op controle. Vanaf 24 tot en met 30 weken ga je 1 x per 3 weken op controle. Vanaf 30 tot en met 36 weken ga je elke 2 weken op controle. Na 36 weken ga je wekelijks op controle. Na 40 weken word je ook extra, in het ziekenhuis, gecontroleerd.
De bevalling
Je verloskundige weet hoe je zwangerschap is verlopen. Je kunt je helemaal op de geboorte van je kindje focussen.
Je hoeft haar niets uit te leggen. Ze zal je ondersteunen en begeleiden, of je pijn proberen te verzachten. Je wordt regelmatig door haar gecontroleerd. Bij weeën helpt ze je om die zo goed mogelijk op te vangen. Het verloop van de bevalling houdt ze goed in de gaten. Als je thuis met bevallen bent begonnen, kunnen er complicaties optreden. De bevalling kan te lang duren, je kindje heeft in het vruchtwater gepoept of je hebt voor medicamenteuze pijnbestrijding gekozen. Dan moet je alsnog naar het ziekenhuis. De verloskundige gaat met je mee. Er komt dan een overdracht van de zorg aan de ziekenhuisverloskundige of de gynaecoloog. Je kunt vragen of je verloskundige mag blijven om je te ondersteunen.
Wat doet een verloskundige na de bevalling?
Je kindje is geboren! De verloskundige zal de eerste 8 dagen na de geboorte jou en je baby'tje regelmatig voor een controle bezoeken. Ze let er bijvoorbeeld op of je lichaam en je baarmoeder zich goed herstelt, of je kindje goed drinkt en hoe zijn of haar ritme is. Je kindje wordt gewogen en gemeten. Indien nodig overlegt ze met de gynaecoloog of kinderarts. Uiteraard is er goed overleg en samenwerking met de kraamhulp. Omdat het krijgen van een kindje een ingrijpende gebeurtenis is, heeft de verloskundige alle aandacht voor jou als persoon., maar ook voor de nieuwe gezinssituatie. Bespreek je vragen met haar en deel je zorgen. Soms geeft de verloskundige zelf, op de vierde dag, het hielprikje. Het bloed van je kindje wordt op 17 zeldzame aangeboren afwijkingen (meestal stofwisselingsziekten) in een laboratorium onderzocht. Zes weken na de bevalling is er meestal een afsluitend gesprek. Hierin wordt de complete zwangerschap, bevalling en kraamtijd geëvalueerd. De anticonceptie wordt besproken. De verloskundige verdwijnt nu uit beeld. Het is nu aan jullie!