8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Beweging in je buik noemen ze ook wel ‘leven voelen’. Alleen al deze woorden laten je beseffen hoe belangrijk het voor een aanstaande moeder is als je beweging in je buik voelt. Het is namelijk de bevestiging dat er inderdaad een levende baby in je buik zit en dat het niet je darmen zijn die peristaltische bewegingen maken. Gek genoeg voelt het ontzettend vertrouwd als je de baby voor de eerste keer voelt, ook al ben je voor de eerste keer zwanger. In het begin van de zwangerschap zijn het hele zwakke bewegingen, maar naarmate de zwangerschap vordert, worden ook de bewegingen sterker waarneembaar.

Wanneer kun je het voor het eerst voelen?

Meestal kun je tussen de 16 tot 20 van de zwangerschap de baby voor het eerst voelen bewegen. Het stelt je gerust, dus het is een belangrijk gevoel. Als je al eerder zwanger bent geweest en een kindje hebt gekregen, dan is de kans groot dat je het eerder herkent. Sommige vrouwen voelen het dan zelfs al voor die 16e week. Daar staat tegenover dat een vrouw die nog niet eerder een baby heeft gekregen het gevoel misschien moeilijk herkent en pas na de 20ste week voor de eerste keer de bewegingen voelt. Hang je dus niet op aan die periode van tussen de 16 tot 20 weken, hier kunnen uitzonderingen op zijn. Heb je na de 24ste week nog steeds geen leven gevoeld? Maak dan gewoon even een afspraak met de verloskundige of de gynaecoloog in het ziekenhuis. Ze kunnen dan naar de hartslag van de baby luisteren of een echo maken. Misschien heb je het gewoon niet herkend en ben je gerustgesteld als je het hartje ziet kloppen.

Wat voel je precies?

Ook wat je precies voelt, wordt door veel vrouwen anders omschreven. De een zegt een soort van bubbeltjes in haar buik te voelen, terwijl de ander het ervaart als plopjes. Sommigen hebben het gevoel dat er iemand kietelt aan de binnenkant van hun buik of dat ze pingpongballetjes tegen de binnenkant van de buikwand aangooien. Er zijn ook vrouwen die het benoemen als vlinders in je buik. Zeker omdat in het begin de bewegingen nog niet zo goed voelbaar zijn, is het soms lastig om het goed te omschrijven. Als je ‘het leven’ eenmaal gevoeld hebt, dan gaat de herkenning van het gevoel je steeds beter af en uiteindelijk wordt het ook steeds duidelijker.

Meer kracht op de beweging in je buik

Vanaf ongeveer 28 weken worden de bewegingen steeds krachtiger. Het zijn nu niet alleen meer van die lieflijke plopjes, maar het kan zijn dat je de baby echt voelt schoppen, porren of draaien. Soms is er een golvende beweging. Ook iemand anders, bijvoorbeeld je partner kan het eventueel voelen als die persoon een hand op je buik legt. Natuurlijk voel je de baby niet de hele dag, ook baby’s slapen al hebben ze een heel ander slaappatroon. Meestal slapen ze maar maximaal één uur of anderhalf uur achter elkaar en vaak zelfs korter. Als de baby slaapt, beweegt hij of zij niet. Veel baby’s zijn het meest actief in de middag en in de avond.

Minder ruimte om te bewegen

Meestal blijven deze krachtige bewegingen voortduren tot aan ongeveer de 32ste week. Doordat je baby groeit, krijgt hij of zij steeds minder ruimte en worden daardoor ook de bewegingen anders en minder krachtig. Het bewegen wordt dan vaak omschreven als ‘schuiven’. Toch blijft het ook na die 32ste week belangrijk dat je de baby blijft voelen. Je bent misschien inmiddels vertrouwd met de bewegingen van je baby en ook dat is belangrijk. Hierdoor weet je of de bewegingen passen in een normaal patroon voor jouw baby. De ene baby beweegt nu eenmaal meer dan de andere en ook iedere zwangerschap is anders omdat je dan een andere baby draagt.

Wat beïnvloedt het bewegen van de baby?

Allereerst speelt je houding een belangrijke rol in het voelen van de bewegingen. Meestal voel je die beter als je ligt. Ook als je druk bezig bent, bijvoorbeeld aan het werk, kun je de bewegingen misschien minder goed voelen. Je focus ligt dan misschien ergens anders. De ligging van de placenta kan invloed hebben op het voelen van leven tijdens de zwangerschap, zeker voor de 28 weken van je zwangerschap. Als de moederkoek bijvoorbeeld aan de voorkant zit, zit deze placenta er als het ware als een soort van stootkussen tussen en voel je het gewoon minder snel als de baby tegen je buikwand aankomt. Na ongeveer die 28 weken worden de bewegingen een stuk krachtiger waardoor je het ook beter gaat voelen. Jouw baby wordt beïnvloed door het gebruik van medicijnen, roken en alcohol. Als je zware medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld kalmerende middelen of pijnstillers met morfine wordt je baby ook rustiger. Hierdoor voel je ook minder bewegingen. Ook het drinken van alcohol of roken heeft invloed op de bewegingen van je baby.

Je voelt geen bewegingen meer?

Tot aan de 28 weken zijn de bewegingen van de baby erg grillig. Het kan dan best wel wat langer duren eer je weer een nieuwe beweging voelt. Heb je er geen goed gevoel over, bel dan gewoon even met je verloskundige of gynaecoloog. Als het nodig is, zullen ze je zeker controleren. Na de 28 weken moet er wel regelmatig beweging zijn. Heb je het gevoel dat dit veel minder is dan normaal, ga dan eens op je linkerzij liggen en neem even de tijd. In deze houding kun je de bewegingen het beste voelen omdat de doorbloeding van de placenta dan het meest optimaal is. Probeer te ontspannen terwijl je op je linkerzij ligt en blijf twee uur liggen. Tel de bewegingen in deze twee uren. Zijn het minder dan 10 bewegingen of een stuk minder krachtig en heb je er gewoon geen goed gevoel over? Neem ook dan gelijk contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Controle door een deskundige

Als je bij de verloskundige loopt, zal ze eerst vragen naar het bewegingspatroon van de baby. Ze komt hiervoor bij je thuis of jij gaat bij de verloskundige langs. De verloskundige zal naar harttonen van de baby luisteren, aan je buik voelen en je bloeddruk meten. Bij twijfel zal de verloskundige je altijd naar een gynaecoloog verwijzen. Misschien liep je al bij de gynaecoloog of ben je verwezen door je verloskundige. Ook de gynaecoloog zal naar het bewegingspatroon vragen en ook vragen wat er nu anders is. Zij gaan minimaal een half uur lang de hartslag van je baby monitoren. Als een baby namelijk beweegt, klopt het hartje ook sneller als bewijs van een goede conditie. Het kan ook zijn dat ze het vruchtwater gaan controleren door middel van een echo.

Alle controles zijn goed

Gek genoeg blijkt het meestal zo te zijn dat als de uitslag van de controle goed was, de aanstaande moeder ook de baby ineens weer beter voelt bewegen. De verloskundige of de gynaecoloog zal nog wel uitleg geven over wat je moet doen als je de baby weer wat minder voelt bewegen. Meestal adviseren ze ook om de bewegingen van je baby bij te houden. Zo kun je sneller zien of er een afwijkend patroon is. Toch raden we aan om bij twijfel ook een volgende keer weer gewoon contact op te nemen met de verloskundige of de gynaecoloog. Beter één keer te veel dan één keer te weinig.

Twijfels over de conditie van de baby?

Als er wel twijfels zijn over de conditie van de baby, dan zullen ze stappen ondernemen om de situatie verder te onderzoeken. Mocht de conditie van de baby inderdaad achteruitgaan dan zullen ze er alles aan doen om erger te voorkomen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat ze de baby eerder geboren laten worden. Alle beslissingen hierin zijn natuurlijk per situatie verschillend. Bijvoorbeeld hoeveel weken zwanger je bent. In ieder geval staat bij iedere beslissing de gezondheid van jou en je baby voorop.