8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Aan het einde van de zwangerschap is het tijd om te bevallen. Het lichaam brengt in de meeste gevallen zelf de bevalling op gang. Toch kan het soms nodig zijn om de bevalling op kunstmatige wijze op gang te brengen. Dit is inleiden. Je wordt een handje geholpen en de bevalling kan beginnen. Jouw gynaecoloog of verloskundige kan dit aanbevelen, of je kunt zelf vragen of inleiden mogelijk is. In dit artikel geven wij meer informatie over inleiden. Hoe werkt het en voor wie is dit aan te raden?

Waarom inleiden van de bevalling?

Er zijn verschillende redenen waarom een bevalling ingeleid kan worden. Voor sommige vrouwen wegen de laatste loodjes wel erg zwaar en kan voor de gezondheid van de moeder de bevalling als eerder dan de uitgerekende datum ingeleid worden. Met 42 weken is het genoodzaakt om ingeleid te worden. Het is niet goed om langer zwanger te zijn en kan negatieve gevolgen hebben voor zowel moeder als baby. De baby is dan namelijk erg groot en zwaar en dit geeft een grotere kans op een gecompliceerde bevalling. Daarnaast gaat de placenta vaak met 42 weken minder goed werken en krijgt de baby niet de nodige toevoer van voedsel of een verslechterde bloedsomloop. Wanneer er aan het einde van de 41e week nog geen baby is, zal de kans groot zijn dat de bevalling snel kunstmatig opgewekt zal worden. Een bevalling wordt ook ingeleid wanneer de vliezen al gebroken zijn, maar de weeën nog niet op gang komen. Wanneer tussen 24 en 48 uur na het breken van de vliezen nog geen bevalling op gang is gekomen, wordt de bevalling ook altijd ingeleid. In sommige gevallen is het voor de baby beter om buiten de baarmoeder te groeien en ontwikkelen. Wanneer er een hevige groeiachterstand wordt geconstateerd of wanneer de placenta niet goed werkt, is het beter voor de baby om in een couveuse aan te sterken en te groeien. De zwangerschap kan dan al een stuk eerder dan de uitgerekende datum beëindigd worden door het inleiden. Meestal gebeurt dit maximaal bij 36 weken.

Hoe werkt het inleiden van de bevalling?

Jouw bevalling wordt op kunstmatige wijze opgewekt. Dit is een unieke manier waarop de zwangere vrouw geholpen kan worden. Hoe het precies werkt? Wij leggen het uit. Het inleiden bestaat uit drie stappen: het primen, het breken van vliezen en het opwekken van de weeën. We zullen stap voor stap uitleggen hoe het werkt.

1. Primen

Met primen wordt bedoeld het voorbereiden van de baarmoedermond op de bevalling. Bij een natuurlijke bevalling wordt de baarmoedermond zacht en week en kan de bevalling op gang komen. Wanneer dit niet het geval is, moet hier een handje bij geholpen worden. De baarmoedermond wordt zacht gemaakt en het hormoon prostaglandine wordt vaginaal aangebracht om hierbij te helpen. Dit hormoon kan via tabletten of een gelei aangebracht worden of er kan gebruik gemaakt worden van een ballonnetje. De conditie van de baby wordt tijdens dit proces nauw in de gaten gehouden. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen methode die ze gebruiken om te primen. Bij sommige vrouwen is primen genoeg om spontaan de bevalling op gang te brengen. Wanneer dit niet gebeurt worden de vliezen gebroken.

2. Het breken van de vliezen

Wanneer de baarmoedermond klaar is voor de bevalling worden de vliezen gebroken. Dit wordt geheel pijnloos gedaan. Jouw vliezen worden als het ware geprikt waardoor het vocht. Het vruchtwater kan zo vrijkomen en het hoofdje van de baby kan zo dichter tegen de baarmoedermond drukken. De baarmoedermond gaat dan iets meer open door de druk en de weeën kunnen dan op gang gebracht worden.

3. Het medisch opwekken van de weeën

Nog voordat de vliezen gebroken zijn krijg je vaak al een infuus met oxytocine toegediend. Dit hormoon helpt bij het opwekken van de weeën. Het wordt speciaal voor het breken van de vliezen al toegediend zodat de bevalling snel op gang kan komen. Tijdens de bevalling zul je een tijd aan dit infuus zitten totdat de bevalling in een ver stadium is. Het verschilt per vrouw hoe lang het nog duurt voordat de persweeën komen. Bij sommige vrouwen werkt inleiden zo goed dat de persweeën al binnen een paar uur komen en voor sommige vrouwen kan het vanaf het infuus met oxytocine nog een dag duren. Jij en de baby worden goed in de gaten gehouden om dat het inleiden een verhoogd risico op complicaties kan geven.

Zelf aanvragen

In de meeste gevallen wordt er door de gynaecoloog of de verloskundige aangeraden om de bevalling in te leiden. Dit vanwege de overschrijding van 42 weken of door complicaties tijdens de zwangerschap. Ook in het mogelijk om zelf het inleiden van de bevalling aan te vragen. Heb je last van extreme moeheid of andere zware fysieke problemen aan het einde van de zwangerschap? Dan kan het voor veel vrouwen een opluchting zijn om al iets eerder te bevallen. Het is geen natuurlijke manier van bevallen, dus wanneer je het aanvraagt bij de verloskundige of gynaecoloog zal er ook goed over nagedacht moeten worden. De voorkeur gaat in veel gevallen toch uit naar een natuurlijke bevalling omdat de kans op complicaties dan het kleinst is. Wil je toch echt eerder bevallen? Zorg dan dat je jouw wens goed weet te formuleren en vraag aan jouw gynaecoloog of verloskundige wat de mogelijkheden zijn.

Verschillen met een natuurlijke bevalling

Wat is nu het verschil met een natuurlijke bevalling? Een groot verschil met het kunstmatig opwekken van weeën is dat er geen standaard hoeveelheid oxytine is dat voor elke vrouw werkt. Het is dus maar inschatten hoeveel er nodig is. Hierdoor neemt de kans op heftigere weeën sterk toe. Wanneer er te veel van dit hormoon gegeven wordt, kan er een weeënstorm ontstaan. Dit zijn erg heftige weeën die snel na elkaar optreden. Natuurlijk wordt het infuus dan bijgewerkt naar een betere hoeveelheid, maar het kan soms net verkeerd uitpakken. De kans op een keizersnede neemt met 20% toe bij een ingeleide bevalling. Dit is niet extreem veel, maar toch een verschil. Elke bevalling is anders en de ene natuurlijke bevalling duurt langer of is pijnlijker dan een ingeleide bevalling en vice versa. Het is lastig om hier op grote schaal een vaste uitspraak over te doen. Elke bevalling is bijzonder een heeft zo zijn goede en slechte kanten. Het inleiden is niet slecht voor de baby, maar het wordt gewoon een handje geholpen.

Hoeveel zwangerschappen worden ingeleid

Nederland staat bekend als land waar veel bevallingen worden ingeleid. Veel daarvan hebben niet perse een medische noodzaak. Als we de cijfers van 2015 moeten geloven worden maar liefst 22 procent van alle bevallingen in Nederland op een kunstmatige manier ingeleid. Het komt dus vaker voor dan je denkt. Het kunstmatig inleiden van de bevalling is een medisch hoogstandje. Hierdoor kunnen gevaarlijke zwangerschappen met complicaties al eerder beëindigd worden door een bevalling of een bevalling met 42 weken op gang gebracht worden. Het is een uitkomst waardoor veel vrouwen veilig kunnen bevallen. Het is een bijzondere medische ingreep waarbij jij en jouw baby nauwkeurig in de gaten worden gehouden. De gynaecoloog of verloskundige kunnen het inleiden aanbevelen, of je kunt zelf vragen of dit voor jou een goede optie is.