8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Een kind krijgen is natuurlijk niet niks. Dit wordt nogal eens onderschat. Enerzijds heb je bijvoorbeeld de fysieke klachten waar je mee te maken krijgt. Denk daarbij aan het groter worden van de buik. De buikpijn die daarbij komt kijken, maar ook andere zaken zoals misselijkheid, hoofdpijn en wat nog niet meer. Maar er zijn niet alleen fysieke klachten die om de hoek komen kijken bij een zwangerschap. Er is namelijk een onderschat fenomeen en dat heeft betrekking op de psychische klachten die je kunt krijgen als je zwanger bent. De één heeft daar natuurlijk veel meer last van dan de ander, maar iedereen krijgt er wel enigszins mee te maken op een bepaalde manier. In dit blog zullen de Psychische klachten tijdens zwangerschap die kunnen voorkomen worden besproken. Daarna zullen tips worden gegeven wat hier zoal aan gedaan kan worden.

Psychische klachten tijdens de zwangerschap

Qua ernst kunnen de psychische klachten behoorlijk uiteenlopen. Hieronder zullen 4 klachten worden genoemd die qua ernst uiteenlopen, maar ook uiteenlopen qua de hoeveelheid waarin ze voorkomen. Dit wordt per kopje duidelijk uitgelegd.

Klacht 1: Stress

Een van de meest voorkomende klachten is stress tijdens de zwangerschap. Dit is natuurlijk logisch, want een kind baren is natuurlijk niet niks. Veel vrouwen die zwanger zijn krijgen dan ook te maken met emotionele stress. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gaan doemdenken. Er kunnen dingen door je hoofd spoken, zoals: ‘Als alles maar goed. Wat moet ik doen als er problemen ontstaan?’ Daarnaast kunnen er ook veel onzekerheden meespelen. Zo kun je je afvragen of je wel goed genoeg bent als moeder en of je wel in staat bent om een kind op een juiste manier op te voeden. Dergelijke aspecten kunnen ook veel stress teweegbrengen. Ook kun je je opeens zorgen maken over totaal andere dingen die niets met de zwangerschap te maken hebben.

Klacht 2: depressie

Dit is de verergerde vorm van stress en komt iets minder voor, maar moet toch niet worden onderschat. Waar stress nogal vervelend kan zijn, is het niet per se gevaarlijk; zeker niet als je normaliter niet vaak stress hebt. Dan is het namelijk maar een tijdelijk probleem: maar een depressie is een ander verhaal. Een depressie is te herkennen aan het feit dat je je heel somber kunt voelen. En dan niet een klein beetje somber of een klein dipje. Nee, dat je je echt somber voelt en bijvoorbeeld veel last krijgt van huilbuilen. Mocht je bijvoorbeeld geen eetlust hebben dan is dit ook een teken van depressie. De psychische klachten wat betreft depressie kunnen ernstig variëren. Zo kan de één zich af en toe somber voelen en huilbuien hebben, terwijl een andere mogelijk tegen het suïcidale aanzit. Het is altijd belangrijk om dit te delen met anderen en te benoemen. Het opkroppen heeft nooit zin en zorgt er alleen maar voor dat het nog erger wordt.

Klacht 3: Stemmingstoornissen

Dit is een veelvoorkomende klacht tijdens zwangerschap. Door de veranderingen van de hormonen kan het ervoor zorgen dat je emoties net op een achtbaan lijken. Zo kan het zijn dat je het ene moment heel vrolijk bent, terwijl je het andere moment ineens last hebt van huilbuien. Of je vindt één moment alles mooi en ziet het leven rooskleurig in, terwijl je een ander moment niets meer ziet zitten. Ook het afreageren op je partner kan een belangrijk onderdeel zijn van stemmingstoornissen. Zo kan het zijn dat je veel op hem afreageert, terwijl die niet zoveel verkeerd doet. Het is dan ook algemeen bekend dat een zwangerschap voor een partner ook moeilijk kan zijn om mee om te gaan. Die maakt deze lichamelijke veranderingen namelijk niet mee. Het is van belang dat de relatie goed zit en jullie alles met elkaar communiceren. Ook kun je hem waarschuwen voor mogelijke stemmingsstoornissen, zodat hij erop voorbereid kan zijn en er op een bepaalde manier mee om kan gaan. Stemmingstoornissen komen in meer en mindere mate redelijk vaak voor bij zwangere vrouwen.

Klacht 4: kraambedpsychose

Dit is een ernstige psychische klacht die kan voorkomen bij vrouwen na de bevalling. Het wordt ook wel eens een postpartumpsychose genoemd en is een bekend begrip in de psychiatrie. Het kan niet alleen voorkomen na de bevalling, maar kan ook voorkomen wanneer er bijvoorbeeld wordt gestopt met het gebruiken van borstvoeding. Hoewel het een bekend begrip is, is het niet iets wat zeer vaak voorkomt. Het komt namelijk voor bij ongeveer 1 á 2 op de 1000 zwangerschappen. Dit maakt het een van de meest unieke psychische klachten, maar het is ook gelijk een ernstige psychische klacht. Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kans op deze psychische diagnose worden veroorzaakt. Enerzijds kan dit bijvoorbeeld erfelijke aanleg zijn. Dit is iets waar je helaas weinig aan kan veranderen. Vrouwen die in het verleden al vaker te maken hebben gehad met psychische klachten hebben eveneens een grotere kans op het ontwikkelen van deze psychose. Daarnaast zijn ook nog andere factoren van belang, denk daarbij aan stressfactoren, maar ook bijvoorbeeld voeding. Zo kan ijzertekort, vitaminetekort of slecht eten bijdragen aan het ontwikkelen ervan.

Oplossingen voor psychische klachten

Licht psychische klachten zijn doorgaans gemakkelijk op te lossen zonder professionele hulp, maar bij zwaardere psychische klachten en is dit doorgaans wel noodzakelijk.

Oplossing voor stress

Stress is een veelvoorkomend zwangerschapsprobleem, maar gelukkig zijn er bepaalde oplossingen waar je gebruik van kunt maken die ervoor zorgen dat de stress minder wordt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om goede afleiding te hebben. Als je voelt dat er stress komt, zorg er dan voor dat je iets gaat doen wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld je favoriete serie kijken, of pak een goed boek erbij. Je hebt immers zwangerschapsverlof dus alle tijd van de wereld, maar het is dan wel belangrijk dat je deze tijd goed indeelt. Want vaak kan stress ook komen,omdat je niks te doen hebt. En als je niks te doen hebt gaat je brein zich vaak druk maken en dan kunnen er plots doemscenario’s in je hoofd gaan rondspoken. Als je dan iets gaat doen, is het belangrijk dat dit iets is waarbij je hoofd tot rust komt. Psychische klachten tijdens zwangerschap wat betreft stress kunnen op die manier worden verminderd.

Maar gelukkig zijn er nog meer oplossingen om psychische klachten tijdens zwangerschap op een goede manier te verhelpen. Stress kan namelijk ook veroorzaakt worden omdat je te weinig rust pakt. Rust nemen is dus zeer belangrijk tijdens de zwangerschap, want als je je fit voelt en goed uitgerust, zul je al snel merken dat de stress minder wordt. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede sociale kring mensen om je heen te hebben. Enerzijds kunnen die je helpen met je problemen. Dit kun je delen en vaak lucht het aardig op als je een probleem gedeeld hebt. Maar ze kunnen er ook zijn om afleiding te bieden, door bijvoorbeeld activiteiten met je te doen die je zeer leuk vindt om te doen. Ook kunnen ze bijvoorbeeld grappige zwangerschapsanekdotes vertellen, mochten ze zelf psychische klachten tijdens de zwangerschap hebben gehad. Het is altijd leuk om zoiets te horen, omdat er veel herkenning inzit. Bovendien vinden mensen het leuk om verhalen te delen, dus op die manier maak je hun ook nog eens gelukkig. Het is vooral belangrijk dat je veel dingen onderneemt waar je echt plezier aan beleefd. Op die manier weet je zeker dat je je zwangerschap op een goede manier zult doorkomen. Stress is niet alleen slecht voor jezelf, maar namelijk ook nog eens voor de baby.

Oplossingen psychische klachten tijdens zwangerschap

Mochten de psychische klachten tijdens de zwangerschap verder gaan dan stress, dan is het belangrijk om daar juiste professionele hulp bij te zoeken. Sommige zaken kun je namelijk niet in je eentje verwerken. Gelukkig is er een speciale afdeling opgericht om zwangere vrouwen te begeleiden met psychische klachten die ze kunnen ondervinden. Dit wordt de Poli Psychiatrie en Zwangerschap genoemd. De medewerkers hiervan zijn allemaal experts en kunnen u voorzien van de juiste psychische zorg die bij je past. Je kunt doorgaans een gesprek bij ze aanvragen en alle problemen die je hebt op tafel leggen. Niet alleen acute problemen tijdens de zwangerschap, maar bijvoorbeeld ook als je eerder wel eens psychische problemen hebt gehad. Het is belangrijk om hier heel open over te zijn.

Want hoe opener je erover bent, hoe meer voorzorgsmaatregelen ze kunnen nemen om je op een zo goed mogelijke manier te begeleiden. Ze kunnen je bijna helpen met alle psychische klachten die naar voren komen. Ook als je denkt dat het lichte klachten zijn, is het geen probleem om er heen te gaan. Je bent nooit een aansteller als je problemen hebt, dus twijfel nooit wat dat betreft. Voor jou en je toekomstige kind is het immers belangrijk om zowel geestelijke als fysiek gezond te zijn.