Wat is zwangerschapsverlof?

Er is verwarring over het woord zwangerschapsverlof. Veel mensen denken dat zwangerschapsverlof de periode vanaf je verlof tot je weer gaat werken, is. Dat klopt niet. Officieel duurt zwangerschapsverlof tot aan de bevalling en heet de periode die je nog vrij hebt na je bevalling bevallingsverlof. Bijna iedereen noemt echter de gehele periode van verlof zwangerschapsverlof. Voor het gemak gebeurt dat daarom ook in de rest van dit artikel. Tijdens een zwangerschap, die tenminste zestien weken duurt, krijg je een uitkering. Deze krijg je op een van de volgende manieren.

  • Je salaris wordt doorbetaald. Dat komt doordat je werkgever de uitkering ontvangt.
  • Je ontvangt zelf je uitkering. Deze ontvang je van het UWV. De uitkering wordt in mindering gebracht op je salaris.

Wanneer vraag je zwangerschapsverlof aan bij je werkgever?

Zwangerschapsverlof moet uiterlijk drie weken voor je met zwangerschapsverlof gaat, worden aan gevraagd. Dat wil zeggen dat je ten minste zeven weken voor de uitgerekende datum moet aangeven dat je zwanger bent en dus verlof wilt. Daarbij moet je een verklaring meenemen, waarop staat dat je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. Deze kun je door je arts of verloskundige laten maken.

Vier tot zes weken zwangerschapsverlof voor de bevalling

Voordat je baby er is, heb je veel dingen om te regelen: de babykamer inrichten, een ziekenhuis uitkiezen om te bevallen, kinderopvang regelen, een ziektekostenverzekering regelen voor je kind en eventueel het erkennen van je kind met daarbij de naamgeving van je kind. Ook een vluchtkoffertje klaarzetten is handig en uiteraard vraag je als je werkt zwangerschapsverlof aan. Je bepaalt zelf in overleg met je werkgever wanneer je de zwangerschapsverlof wilt laten ingaan. Dat moet ergens zijn tussen de vier tot zes weken voor de uitgerekende datum. Wettelijk gezien is het niet toegestaan om vier weken voor de bevalling tot aan zes weken na de bevalling te werken. Dat is een mooie wet, maar je weet natuurlijk niet precies wanneer je gaat bevallen. Als je kind te vroeg wordt geboren, dan is het onmogelijk je aan deze wet te houden en werk je soms gewoon nog tot het moment dat je kind komt.

Ten minste tien weken zwangerschapsverlof na de bevalling

Na de bevalling heb je recht op tien weken zwangerschapsverlof. Ook als je baby na je uitgerekende datum is geboren, dan hou je recht op deze tien weken verlof. Dus als je zwangerschapsverlof zes weken voor de uitgerekende datum van start ging en je bevalt twee weken te laat, dan hou je na de bevalling recht op tien weken verlof en krijg je dus twee weken verlof extra. In totaal heb je in dit geval achttien weken zwangerschapsverlof in plaats van het minimale aantal van zestien weken. Als je op de uitgerekende datum bevalt en je stopt vier weken voordat je bent uitgerekend met werken, dan krijg je na de bevalling nog twaalf weken verlof. Sinds 1 januari 2015 is het ook mogelijk om het gedeelte van je verlof dat na je bevalling plaatsvindt, op te delen. De eerste zes weken na bevalling moet je verplicht verlof opnemen. De weken die dan nog overblijven van je verlof mag je verdeeld opnemen over een periode van 30 weken. Dit moet je echter wel uiterlijk drie weken na de bevalling bij je werkgever aanvragen.

Mag je worden ontslagen tijdens zwangerschap en zwangerschapsverlof?

Een werkgever mag je niet ontslaan tijdens je zwangerschap en verlof. Deze regel geldt tot zes weken na het zwangerschapsverlof. Er zijn op deze regel wel een aantal uitzonderingen. Zo mag je werkgever je wel ontslaan tijdens proeftijd, als zwangerschap hiervan niet de reden is en mag je ook worden ontslagen als je tijdelijke contract afloopt. Ook op slaande voet ontslaan is in sommige gevallen toegestaan. Ben je werkzaam als uitzendkracht? Ook dan mag je tijdens zwangerschap worden ontslagen.

Zwangerschapsverlof als je werkzaam bent als zelfstandige

Ook zelfstandig ondernemers kunnen een uitkering aanvragen tijdens hun zwangerschap en na hun bevalling. Daarvoor moet je echter wel jezelf als particulier hebben verzekerd. Ben je dit niet, dan kun je een Zwangerschap dn Zelfstandige (ZEZ) uitkering aanvragen. Dat doe je via het UWV. Deze ZEZ uitkering heeft een maximum bedrag van het minimumloon.

Ziektewetuitkering als werken na je verlof nog niet gaat

Als je na je zwangerschapsverlof nog niet in staat bent om te werken, omdat je klachten hebt, die door je zwangerschap of bevalling zijn veroorzaakt, dan kun je in aanmerking komen voor een ziektewetuitkering. Bij deze uitkering wordt 100% van je loon uitbetaald als de ziekte is veroorzaakt door de zwangerschap of bevalling. Is dit niet het geval. Ben je ziek door een andere oorzaak? Ook dan kun je de ziektewetuitkering aanvragen, maar dan krijg je slechts 70% van je dagloon uitbetaald.

Tips: wat te doen tijdens zwangerschapsverlof

De laatste loodjes op de werkvloer zijn afgerond: je hebt zo goed mogelijk je werk aan je collega’s overgedragen en ook het afscheid zit erop. Daar zit je dan: thuis met heel veel vrije tijd. Best even wennen om ineens thuis te zitten met een dikke buik, maar toch ook vooral genieten van de rust en wegdromen van de baby die straks komt. Heb je alle zaken die je moet regelen voor de zwangerschap al gedaan? Daarnaast weet je waarschijnlijk heel goed wat te doen tijdens zwangerschapsverlof, maar hier zijn toch nog een paar ideeën voor degenen die er meer moeite mee hebben om zeeën van tijd te vullen.

  • Neem je rust: Zwangerschapsverlof is er niet voor niks. Je lijf heeft het zwaar en moet zich voorbereiden op de komst van de baby. Ook voor je baby is het fijner als je rust neemt. Hij of zij voelt namelijk haarfijn aan hoe jij je voelt. Ben jij gestrest, dan is de baby dat ook. Ben jij relaxed, dan is de baby dat ook. Pak je rust, ga lekker vaak even liggen, zodat je straks er tegenaan kunt als je gaat bevallen. Dat gaat veel gemakkelijker in een relaxte stand dan in een stresstoestand. Dus lees boeken, kijk films, neem een bad of doe een middagdutje.
  • Maak je babyuitzet compleet. Ga lekker shoppen. Doe dit liever niet urenlang in de stad, maar kies steeds een winkel uit om eventjes rond te kijken. Of zoek op internet naar leuke kleertjes, slaapzakjes en speentjes en laat het de spullen bij je thuisbezorgen. Zo hou jij lekker rust en kun je toch genieten van alle leuke, nieuwe spulletjes.
  • Was je babykleertjes, lakentjes, slaapzakjes, hydrofiele luiers en dergelijken. Geef ze een lekker geurtje en ga ze vervolgens een voor een strijken, zodat ze er picobello bijliggen of hangen. Let erop dat je niet teveel in een keer doet. Voelt het niet goed om zoveel te staan of te bukken, laat het dan liggen en ga er de volgende dag mee verder. Je hebt toch tijd zat.
  • Ga schoonmaken en opruimen als je daar behoefte aan hebt. Veel vrouwen krijgen hier namelijk zin in als de laatste periode van hun zwangerschap is aangebroken. Dat komt doordat ze het gevoel krijgen dat alles, maar dan ook alles af moet zijn, voordat de baby er is. Alles moet perfect zijn, dus ook het huis. Je bereid je als het ware voor op de komst van de baby. Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Het is heerlijk als je huis er tip top uitziet als de baby er is, maar pas wel op dat je niet teveel tegelijk wilt doen. Dat is namelijk niet goed voor de baby en ook niet voor jezelf. Rust is regel nummer een in dit stadium van de zwangerschap. Neem dus vooral je rust. Ruim bijvoorbeeld elke dag een kast of kamer van je huis op en laat het daarbij.
  • Hou een babyshower als je daarvan houdt of vraag iemand anders om het voor jou te organiseren. Zo kun je samen met vrienden alvast wegdromen over de aankomende baby en krijg je alvast mooie, nieuwe spulletjes voor je baby. Hou alleen dit feest als je er niet teveel stress van krijgt, want dat is zonde voor jou en de baby.
  • Ga op zoek naar geboortekaartjes en geboortespreuken of gedichtjes. Dit is een heerlijke, ontspannen bezigheid, die niet veel energie kost en je fijn weg doet dromen over je aankomende kindje. Zo zorg je er ook nog eens voor dat je het geboortekaartje zo kunt bestellen als de kleine er is. Dan heb je er geen werk meer aan na de bevalling.
  • Verzin leuke, originele traktaties voor als de baby er is. Dat kunnen traktaties zijn voor op je werk, voor je bezoek of voor je oudere kind(eren) om te trakteren op de crèche of op school. Muisjes kun je ook op allerlei andere dingen doen dan op beschuit, zoals op cakejes, soepstengels en soesjes. Ook kun je allerlei roze en blauwe producten verzinnen om zelf een creatie van te maken.
  • Ga in de nieuwe babykamer zitten en droom lekker weg over je baby. Zet een relaxed muziekje op en/of pak pen en papier en schrijf op wat je te binnen schiet.