8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Hoera! Ik ben zwanger van de tweede! Een spannende maar geweldige tijd is aangebroken. Nu ik ‘alles’ al een keer heb meegemaakt weet ik beter wat ik wel en niet wil. En ondanks dat ik best tevreden ben met hoe dingen gelopen zijn bij mijn eerste zwangerschap en kort na de bevalling, zie ik toch een paar kleine verbeterpuntjes:

1. Proberen meer te genieten van de 12 en 20-weken echo’s nu ik zwanger van de tweede ben

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik, na een onzekere start, op van de zenuwen bij de 12 en 20-weken echo’s. Zou er wel een kloppend hartje te zien zijn en zouden er geen afwijkingen gevonden worden? Echt genieten was dat niet, terwijl het toch heel bijzonder is. Deze keer hoop ik meer te genieten van de echo’s die ik krijg.

2. Eerder de verloskundige bellen als de bevalling is begonnen

Bij mijn eerste zwangerschap heb ik, toen de bevalling was begonnen, ondanks de pijn vrij lang gewacht met het bellen van de verloskundige. Ik wilde niemand op zaterdagochtend zeer vroeg uit bed bellen terwijl ik misschien maar op 1 cm ontsluiting zat. En een bevalling duurt gemiddeld toch 12 uur? Achteraf dom, want ik bleek een weeënstorm te hebben en toen de verloskundig thuis kwam voor de eerste controle zat ik al een tijdje op 10 cm ontsluiting en was naar het ziekenhuis gaan geen optie meer. En daarmee was ook mijn keuzemogelijkheid weg. Deze keer ga ik dus eerder bellen!

3. Langer op bed blijven

Na mijn bevalling liep ik al snel weer rond en deed zelf de deur open voor visite. Na een paar dagen kwam de klap, ik had gewoon meer rust moeten nemen. Eens kijken of dat deze keer, ‘ondanks’ een peutertje in huis, beter gaat.
slapen-in-bed

4. De kraamverzorgster wegsturen

Na mijn bevalling heb ik in één week drie kraamverzorgsters gehad (ze hadden al teveel dagen gewerkt of moesten naar een voorkeursgezin), en nummer twee was een vervelend mens die nare opmerkingen maakte. Ik bleef vasthouden aan het idee dat ze er maar een paar dagen zou zijn, maar toen bleek dat de klik er niet was had ik gewoon het bureau moeten bellen en moeten vragen om iemand anders.

5. Niet meer iedereen onaangekondigd binnen laten komen

In mijn kraamweek kreeg ik een aantal keer onaangekondigd bezoek, en dan bedoel ik niet van naaste familie en vrienden. Stom genoeg deed ik de deur nog open ook, vanuit de gedachte ‘ze weten toch wel dat ik thuis ben’. Deze keer gaat de deurbel er gewoon een weekje uit. : )

kaarten-bij-elkaar

Ook een goed idee: hang dit kaartje + kralenhanger van 4NaturalKids op de voordeur.

6. Kraamvisite vragen op tijd te vertrekken

Soms begrijpt kraamvisite niet dat het niet de bedoeling is dat ze anderhalf uur blijven, zeker als ze niet behoren tot naaste familie en vrienden. Deze keer ga ik meer hints geven of gewoon vriendelijk vragen of ze weg willen gaan. Mocht dat niet helpen kan ik altijd nog zelf naar boven gaan met de baby, zoals een vriendin heeft gedaan.

7. Meer hulp accepteren

Nu er straks ook een peutertje in huis rondloopt die ook een hoop aandacht nodig heeft, denk ik dat ik wat vaker hulp zal moeten accepteren dan de eerste keer.

babyvoetjes-in-je-handen

8. Mijn baby niet meer van hand tot hand laten gaan als ik dat niet wil

Steeds meer mensen begrijpen gelukkig dat als je ergens op kraamvisite gaat, het niet vanzelfsprekend is dat je het kindje ook even mag vasthouden. Maar nog niet iedereen begrijpt dat helaas. Deze keer wil ik mijn kindje alleen aan iemand geven als dat op dat moment goed voelt, en anders niet.

Ben je ook zwanger van de tweede? Wat heb jij tijdens je tweede zwangerschap en kraamweek anders gedaan? Of wat had je achteraf gezien anders willen doen? Ik hoor graag jouw tips! Deel ze onder dit artikel of op onze Facebookpagina!

Lees ook onze andere artikelen over 'Zwanger van de tweede': 5 x leuk aan een tweede zwangerschap, Zwanger the true story, een eerlijk boek over zwangerschap, Zwanger van een Tweede: Nooit meer enig kind.