8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Uiteraard is je baby is beeldschoon, maar terwijl je elke vierkante centimeter van haar of hem memoriseert, zie je misschien vlekken of pukkeltjes op haar of zijn overigens geheel nieuwe huid verschijnen. Ze kunnen rood en opgetrokken of klein en wit zijn of lijken op de acne-aanvallen die je op de middelbare school zelf hebt meegemaakt. Je baby heeft niet op fast food gezeten, dus waar komt het dan wel vandaan? Terwijl deze pukkeltjes misschien verontrustend zijn, zijn ze eigenlijk niet verrassend. Net als een tiener ervaart een baby diepgaande hormonale verschuivingen om zich aan te passen aan de wereld buiten de baarmoeder. Dit kan zich manifesteren als baby acne. In dit artikel lees je hoe je baby acne herkent en hoe je het behandelt wanneer het opduikt. Andere kwaaltjes lees je op de pagina babykwaaltjes

Wat betekenen die pukkeltjes?

Afhankeljk van de leeftijd van je baby, zijn er twee verschillende soorten acne.

Neonatale acne

Neonatale acne (pukkeltjes bij een pasgeboren baby) kan verschijnen wanneer een baby tot 3 maanden oud is en is volkomen normaal. Neonatale acne is een goedaardige huidaandoening die ruwweg 20 procent van de pasgeborenen heeft. De preciese oorzaak is onbekend, maar deze pukkeltjes zijn waarschijnlijk te wijten aan de stimulatie van de talgklieren door de hormonen van de moeder of een ontstekingsreactie op een soort gist dat zich op de huid van je baby heeft gekoloniseerd. Het goede nieuws: terwijl je baby puistjes vertoont op de eerste babyfoto's, wijst pasgeboren acne niet op toekomstige huidproblemen.

Infantiele acne

Is je baby ouder dan 3 maanden, dan kan hij of zij last krijgen van baby acne. Net als neonatale acne komt baby acne voor bij ongeveer een vijfde van de baby's. Maar terwijl neonatale acne de neiging heeft om op eigen kracht te verdwijnen, kan baby acne langer blijven hangen. Deze pukkeltjes, bultjes en vlekken kunnen ernstiger zijn dan neonatale acne, waardoor behandeling nodig kan zijn om littekens te voorkomen.

Herken de pukkeltjes van je baby

De kenmerkende symptomen van pasgeboren acne (neonatale acne) zijn kleine rode of witte pukkeltjes die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Voornamelijk in het aangezicht en de romp van je baby. Zo kun je kleine witte bultjes op het voorhoofd, de wangen en in de buurt van zijn of haar mond opmerken. Dit wordt milia genoemd, of gerstekorrels. Dit is eigenlijk geen baby acne, maar dode huidcellen die in kleine zakjes op het huidoppervlak worden opgesloten en binnen de eerste paar weken van het leven verdwijnen. Daarentegen ontwikkelt baby acne zich als een cluster van verhoogde rode bultjes, die zich vaak vullen met pus. Ook deze pukkeltjes kunnen overal op het lichaam verschijnen. Maar ook al verdwijnen ze vaak vanzelf, soms hebben ze behandeling nodig. Daarnaast, in tegenstelling tot neonatale acne, kunnen ze een voorspeller zijn van huidproblemen in het latere leven. Een juiste behandeling in samenwerking met een kinderarts of kinderdermatoloog is dus aangeraden.

Zijn het pukkeltjes of is het uitslag?

Al het gepraat over rode vlekken en bultjes lijkt verdacht veel op de beschrijving van een uitslag. Dus hoe weet je eigenlijk of het baby acne of uitslag is? Baby acne valt onder dezelfde paraplu als uitslag. Een uitslag wordt gedefinieerd als om het even welke huidverandering, vandaar dat neonatale en baby acne beiden als huiduitslag worden beschouwd. Dat gezegd hebbende, kan het moeilijk zijn om het verschil te zien tussen baby acne en andere goedaardige huidaandoeningen die vaak voorkomen bij pasgeboren baby's, zoals bijvoorbeeld warmte-uitslag of eczeem. Maar eczeem en huidinfecties zijn over het algemeen rood en ontstoken en gaan vaak gepaard met een zeer droge en soms gebarsten huid. Daarnaast bezorgen eczeem en andere zorgwekkende huiduitslag de baby heel wat ongemak met symptomen als koorts, jeuk en overmatige reflux/spugen (milde vorm van overgeven). Maak je je zorgen over mogelijke baby acne, contacteer dan jouw kinderarts. Hij of zij kan het probleem beter diagnosticeren om vervolgens de beste behandelingskuur aan te bieden. Bovendien kan praten met jouw kinderarts over de huidaandoeningen van je baby, je helpen om meer vertrouwd te raken met de huidverzorging van je baby.

Waardoor worden de pukkeltjes op de huid van je baby veroorzaakt?

Baby acne is een veel voorkomende huidaandoening, maar er is niet altijd één duidelijke oorzaak. Nog frustrerender: er is geen controle over! De belangrijkste oorzaken van baby acne zijn:

Hormonen

Inderdaad, net als toen jij een tiener was en last had van acne, hebben hormonen vaak de bij baby acne, zeggen experts. Bij pasgeboren baby's zijn het eigenlijk jouw hormonen die waarschijnlijk de oorzaak zijn. Aan het einde van de zwangerschap kunnen de hormonen van de moeder via de placenta het baby-systeem binnendringen en de talgklieren in de huide van je baby stimuleren, wat uiteindelijk leidt tot puistjes. Voor baby's ouder dan 3 maanden, kunnen hun eigen hormonen zorgen voor een te grote werking van de talgklieren.

Gist

De Malassezia-soort is een veelvoorkomend gisttype dat koloniseert op huidoppervlakken en bij pasgeboren baby's soms een ontstekingsreactie veroorzaakt, resulterend in pasgeboren of neonatale acne.

De behandeling van pukkeltjes

De huid van baby's is ongelooflijk broos en gevoelig. Het spreekt dus voor zich dat je zachtaardig dient om te gaan met baby acne. Dit betekent dat alle doorgaande technieken die je als adolescent hebt gebruikt of die je nu nog steeds als volwassene hebt, niet geschikt zijn voor de babyhuid. Hieronder lees je hoe je baby acne correct behandeld:

  • Niet schrobben of ervoor kiezen om die puistjes uit te duwen. Dit kan de huid breken, bacteriën introduceren en het risico op een baby-infectie verhogen. Om nog maar te zwijgen over littekens.
  • Als je pasgeboren baby neonatale acne heeft, houd je beter het gezicht van jouw baby schoon door het te bevochtigen. De huid is de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen infectie. Probeer dan ook een milde zeep en een geurloze, hypoallergene moisturizer te gebruiken om de huid van je baby gezond en soepel te houden.
  • Baby acne kan worden verergerd door droge lucht, het gebruik van een luchtbevochtiger kan ervoor zorgen dat de babyhuid gehydrateerd blijft.
  • Raadpleeg jouw kinderarts om productaanbevelingen te krijgen of medicijnen in een babyvriendelijke dosis, zoals Retin-A of iets met benzoylperoxide. Vergeet niet dat ernstige baby acne dat onbehandeld blijft, het risico op blijvende littekens vergroot.

Natuurlijke remedies om pukkeltjes te laten verdwijnen

Als je graag natuurlijke huismiddeltjes wilt proberen om de huid van je baby te behandelen, is het slim en aangeraden om eerst te checken bij jouw kinderarts en niet zelf te gaan experimenteren. De arts kan de huid van je baby beter beoordelen en er dus ook voor zorgen dat natuurlijke behandelingen geen extra schade aanrichten. De reden hiervoor is omdat de meeste natuurlijke remedies nog niet grondig onderzocht zijn bij baby's. Het is dus moeilijk te voorspellen welke bijwerkingen kunnen optreden. Een natuurlijk middel op de huid van je baby doen, verhoogt het risico op nog meer irritatie of ontsteking. Hieronder lees je welke de natuurlijke remedies zijn die met jouw arts wel bespreekbaar zijn:

  • Kokosolie is een onderzochte behandeling voor baby acne. Deze ultra-hydraterende olie helpt de babyhuid hydrateren. Voeg gewoon een paar druppels toe aan een watje en veeg het gezicht van de baby schoon.
  • Ook moedermelk helpt bij de behandeling van baby acne. Moedermelk bevat laurinezuur, dat antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Een paar druppels melk op de babyhuid aanbrengen en aan de lucht laten drogen, kan de huid van je baby ophelderen.
  • Als je borstvoeding geeft, is het de moeite waard om jouw huidig borstvoedingsdieet te bespreken met jouw kinderarts. De arts kan aanbevelen om te besparen op bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten of citrusvruchten. Hoewel dit niet de directe oorzaken van baby acne zijn, kan het elimineren ervan de algemene huidconditie van je baby verbeteren, vooral als hij of zij ook te maken heeft met eczeem.

Hoelang blijven de pukkeltjes hangen en hoe kun je ze voorkomen?

Pasgeboren acne kan op elk moment in de eerste drie maanden van het leven van de baby verschijnen, maar verdwijnt gewoonlijk opnieuw na drie maanden. Baby acne kan een paar weken aanslepen en vanzelf verdwijnen of in het slechtste geval, blijven hangen. Als je de symptomen gedurende enkele maanden veelvuldig ziet verschijnen, ga je beter naar jouw kinderarts om de opties voor de behandeling van baby acne te bespreken. Hoewel het onmogelijk is om neonatale acne te voorkomen, is de pasgeboren periode van je baby tevens de beste tijd om voor jezelf de correcte verzorgingsgewoonte van je baby te ontwikkelen. Een juiste verzorging helpt toekomstige huiduitslag en huidproblemen voorkomen en tegelijkertijd is het een groot verwenmoment van je baby. Heeft je baby het geluk gehad om geboren te worden met een zijdezachte huid, dan nog kunnen veel van de strategieën in dit artikel ook jou helpen om de huid van je baby te verzorgen op de meest doeltreffende manier.