8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Voor kersverse mama’s kan het soms even schrikken zijn: je baby lijkt je borst maar niet los te willen laten. Voordat je je afvraagt of je wel genoeg melk hebt of dat er iets anders aan de hand is, willen wij je geruststellen. Waarschijnlijk is je kindje aan het clusteren tijdens de borstvoeding. En clusteren is een volkomen normaal en natuurlijk verschijnsel bij jonge baby’s.

Wat is clusteren

Wat is clusteren?

Clusteren houdt in dat je baby lange tijd aan de borst wil liggen. Normaal ben je je kleintje misschien een half uurtje aan het voeden, nu kan dit rustig een uur of langer duren. Als je je kindje van de borst haalt, wordt hij onrustig of begint hij te huilen. Hoewel je kindje de borst dus maar niet los lijkt te willen laten, drinkt hij vaak maar kleine slokjes. Honger lijkt het dus niet te zijn. Hoewel veel moeders onzeker worden als hun kindje alleen maar gevoed wil worden, is clusteren juist een heel normaal verschijnsel bij jonge baby’s.

Waarom wil je kindje graag clusteren?

Je kindje clustert om verschillende redenen. Zo wil je kindje misschien zijn zuigbehoefte stillen, maar is het clusteren voor een baby ook zeer rustgevend. Bovendien vindt hij geborgenheid in de veilige en warme armen van zijn mama. Hierdoor clusteren baby’s extra veel na een drukke dag, of na een stressvolle gebeurtenis. Door het clusteren komt je kindje tot rust en kan hij zich volledig ontspannen. Bovendien kan je kindje na het clusteren vaak extra lang en rustig slapen.

Wanneer komt clusteren voor?

Clusteren komt voor bij pasgeboren baby’s en kan de eerste paar maanden aan houden. Het clusteren is vaak op zijn hoogtepunt als je baby zes weken oud is. Echter kan je kindje ook daarna nog behoefte houden aan het clusteren. Bijvoorbeeld als hij ziek is, gestrest is of als hij lange tijd van de moeder gescheiden is geweest. Clusteren kan op elk moment van de dag gebeuren. Zo zijn er baby’s die extra veel clusteren ’s avonds, maar kan het ook goed zijn dat je kindje overdag behoefte heeft aan een clusteruurtje.

wanneer-is-het-klusteren-en-wanneer-zijn-het-regeldagen

Het verschil tussen clusteren en regeldagen

Je baby is aan het clusteren als hij lange tijd achter elkaar aan de borst wil liggen. Bij regeldagen wil je kindje minder lang, maar wel extra vaak gevoed worden. Het nut van clusteren is om je kind rust en geborgenheid te bieden, terwijl de regeldagen er zijn om de melkproductie te regelen. Je kindje krijgt namelijk een hogere voedingsvraag naarmate hij groeit, en de melkproductie moet daarop worden afgesteld. Clusteren en regeldagen hebben wel een belangrijke overeenkomst: je moet je er gewoon aan over geven!

Kunnen het ook krampjes zijn?

Als je kindje last heeft van krampjes, zal hij onrustig worden vlak na het voeden. Vaak trappelt hij met zijn beentjes of trekt hij zijn beentjes op, daarnaast kan hij hartverscheurend huilen. Krampjes zijn (helaas) een veelvoorkomend probleem bij pasgeboren baby’s. Je kunt de krampjes bij je baby deels voorkomen door bepaalde etenswaren uit je dieet te schrappen. Tot slot is het belangrijk dat je kindje altijd een boertje laat na het drinken.

Hoe kom je de clusteruurtjes het beste door?

Als je baby wil clusteren is het heel belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Je kindje heeft je nu namelijk hard nodig. Maak het jezelf dus gemakkelijk en zorg dat jij ook even je rust pakt. Ga dus lekker zitten of liggen, lees een goed boek of kijk een leuke serie. Zorg vervolgens dat je voldoende hapjes, drankjes en een dekentje binnen handbereik hebt en geniet van dit bijzondere moment met je baby.

En hoewel we heus wel snappen dat een clusteruurtje echt niet altijd goed uitkomt, raden we je toch aan om je je er aan over te geven. Je baby is nu eenmaal het belangrijkste! Bovendien kan je kindje juist extra onrustig en ontevreden worden als je je niet ontspant, of niet de tijd neemt om lekker met hem te clusteren. Vraag daarom familieleden even voor jou te zorgen en het huishouden over te nemen. Borstvoeding geven kan namelijk alleen de mama!

Wat als het clusteren even niet uitkomt?

Clusteren komt niet altijd even goed uit. Misschien ben je net druk of ben je niet thuis als je kindje behoefte heeft aan het clusteren. In deze gevallen kan ook een ander vertrouwd persoon de baby wat moedermelk en huid-op-huidcontact aanbieden. Probeer daarnaast het clusteren eventueel wat te verschuiven, of je activiteiten rond het clusteren te plannen. Wil je kindje altijd eind van de middag even clusteren? Zorg dan bijvoorbeeld dat je ’s ochtends het eten al hebt voorbereid.

Wat als het geen clusteren is vraag advies

Wat als het geen clusteren is?

Heb je het idee dat je baby niet aan het clusteren is tijdens de borstvoeding, maar dat er iets anders aan de hand is? Of ondervind je andere problemen bij het geven van borstvoeding? Overweeg dan eens een lactatiedeskundige in te schakelen. Een lactatiedeskundige kan jouw advies geven en helpen om het voeden fijn te maken voor zowel jouzelf als je baby.