In de eerste maanden na de geboorte hebben vrijwel alle baby's wel eens last van darmkrampjes. Het is één van de babykwaaltjes die jouw baby kan hebben. Sommigen hebben hier echter meer last van anderen. Meestal ontstaan de krampjes wanneer de baby rond de drie weken oud is. Bij zes weken zijn de klachten vaak het heftigst. Bij baby's die te vroeg geboren zijn, geldt dat zij de meeste krampjes lijken te hebben bij zes weken na de uitgerekende datum. Zo rond een leeftijd van drie tot vier maanden zijn de krampjes bij de meeste baby's sterk afgenomen en na zes maanden weer helemaal verdwenen.

Wat zijn darmkrampjes en wat zijn de mogelijke oorzaken?

Darmkrampjes zijn samentrekkingen van de spieren in de wand van de darmen. Meestal blijft het onduidelijk wat de exacte oorzaak hiervan is. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Hoe herken je darmkrampjes?

Krampjes in de darmen leiden vaak tot non-specifieke, maar duidelijk herkenbare symptomen. Een baby die last heeft van krampjes begint vaak zo'n half uur na de voeding plotseling te huilen. Vaak kan je spanning bij de baby goed waarnemen door gebalde vuistjes, een rood gezicht, een gespannen buik, het afwisselend intrekken en uitstrekken van de beentjes of juist het overstrekken van het lichaam. Wanneer de baby windjes laat, kan dit tijdelijk wat verlichting geven. Andere symptomen kunnen verstopping of een ongebruikelijke kleur en vorm van de ontlasting zijn.

Wat kan je aan darmkrampjes doen?

Wanneer een baby last heeft van krampjes kunnen verschillende dingen geprobeerd worden. Een warme kruik, een badje of babymassage zijn hier voorbeelden van. Wanneer buikkrampjes samenhangen met spanning en onrust, kan een regelmatig ritme met voldoende rust en voorspelbare patronen daarnaast helpen. Ook inbakeren, de baby dragen of met de baby wandelen kunnen rust geven. Aanpassing van de voedingstechniek door houding, type flesje of in intervallen laten drinken, boeren en andere technieken die het ontsnappen van gas bevorderen zijn belangrijkste methoden bij het voorkomen van darmkrampjes. Geadviseerd wordt om de baby in 20 minuten zijn flesje leeg te laten drinken. Wanneer hij of zij te snel drinkt, is het mogelijk om dit te vertragen door een flesje met een kleiner gaatje te gebruiken. Zowel bij borst- als bij flesvoeding kan je om de vijf minuten even pauze nemen, de baby laten boeren en dan weer verder gaan. Na afloop is het tevens belangrijk dat de baby goed boert. Bij flesvoeding is het bovendien van belang dat er zo min mogelijk lucht mee komt. Om die reden is het nodig dat de speen van de fles steeds vol is met voeding, zodat er geen lucht in kan komen. De baby op zijn of haar buik op je arm of op je been leggen, kan eveneens helpen om gas in de darmen te verminderen. Je kunt ook rustige fietsbewegingen maken met de benen van de baby. Dit kan helpen om de buik verder te ontspannen. Bij borstvoeding kan het aanpassen van het dieet van de moeder helpen om klachten te verminderen. Wanneer over- of onderproductie een rol spelen bij het ontstaan van krampjes kan een lactatiekundige individueel advies geven. Tenslotte zijn bij de drogist en apotheek diverse middelen verkrijgbaar tegen krampjes in de darmen. Venkelthee werd vroeger regelmatig geadviseerd. Hoewel het tot verbetering zou kunnen leiden, wordt het door het Voedingscentrum afgeraden. Venkel zou namelijk stoffen bevatten die mogelijk schadelijk zouden kunnen zijn voor baby's.

Wanneer naar de dokter?

Bij darmkrampjes is het meestal niet nodig om een dokter te raadplegen. Als je echter twijfelt of dit de oorzaak is, is het wel aan te raden om naar een arts te gaan. Sowieso is dit van belang bij symptomen als koorts, overgeven of bloed bij de ontlasting. Andere symptomen die een aanleiding zijn om de dokter te bezoeken zijn constant kreunen of zwak huilen, de hele dag huilen, huilen tijdens het drinken of huilen dat pas na 4 of 6 weken (plotseling) begint.

  • rijping van het maag-darmkanaal Het maag-darmkanaal van een baby is nog niet volgroeid. De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld kan voor een baby groot zijn, waardoor ook de maag en darmen als het ware moeten wennen aan de nieuwe situatie. In de baarmoeder zijn de maag en darmen namelijk nog maar weinig actief. Na de geboorte moet er direct voedsel verwerkt worden. Het spijsverteringsstelsel is dan nog gevoelig en het kan zijn dat voedsel niet goed verteerd wordt.
  • spanning en stress Het lichaam van een baby raakt niet alleen in een toestand van stress door externe prikkels. Ook interne prikkels of vermoeidheid kunnen dit veroorzaken. Buikpijn is bij baby's en jonge kinderen een veel voorkomend symptoom van spanning. Wanneer buikpijn slapeloosheid en stress veroorzaakt, kan een vicieuze cirkel ontstaan. De baby kan dan meer last van krampjes krijgen, terwijl hij die nog slechter kan verdragen.
  • voedingstechnieken en type voeding Voeding kan ook een oorzaak zijn van krampjes. Indien er een probleem is op het gebied van type voeding, gaat het in veel gevallen om een intolerantie of allergie voor koemelk. Bij baby's die borstvoeding krijgen kan dit ook voorkomen en wordt dit veroorzaakt door zuivelproducten in de voeding van de moeder. 0,6 tot 0,9 % van de baby's heeft een koemelkallergie. Lees hier meer over voedselallergieën. Ook andere voeding van de moeder, zoals bijvoorbeeld citrusvruchten, chocola, uien, knoflook, kool, tomaten, specerijen, bonen, koffie en koolzuurhoudende dranken kunnen bij borstvoeding leiden tot krampjes in de darmen van je baby. Aanpassing van het dieet van de moeder, kunnen deze klachten dan ook sterk verminderen. Wanneer de baby tijdens het drinken te veel lucht inademt of te gulzig drinkt, kan dit eveneens kramp veroorzaken of versterken. Dit komt doordat lucht dan in de darmen kan komen. De darmen kunnen daardoor opgezet raken, wat pijnlijk is. Ook te veel of te weinig voeding en overgang van borst- naar flesvoeding kunnen darmkrampjes veroorzaken.