8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vroeg of laat krijgen bijna alle ouders te maken met de regeldagen van hun kindje. Deze dagen gaan gepaard met een verstoring van het algehele ritme, waardoor sommige ouders regeldagen als erg zwaar ervaren. Zowel mama's, papa's en baby's kunnen deze periodes behoorlijk uit balans raken. Toch zitten er ook positieve kanten aan regeldagen. Het betekent namelijk dat jouw kindje groeit.

Wat zijn regeldagen precies?

Vanaf het moment dat jouw baby geboren wordt en jullie de draai eenmaal hebben gevonden, gaan de dagen in een soort van ritme verlopen. Je weet bijvoorbeeld wanneer jouw kindje weer een voeding nodig heeft en wanneer het tijd wordt om te gaan slapen. Tussen deze dagen, die enigszins volgens een ritme verlopen, kan het voorkomen dat er opeens veranderingen optreden in het voedingsritme van jou en jouw kindje. Je kindje wil opeens vaker en meer drinken. Bovendien kan jouw baby tijdens deze periodes wat huilerig zijn en zich duidelijk niet comfortabel voelen. Maak kennis met de regeldagen.

Waarom zijn er regeldagen?

De reden dat jouw kindje vaker en meer wil drinken, is omdat jouw kleine in de groei is. Dit kan gaan om een groeispurt of gewoon omdat je baby geleidelijk, maar wel snel aan het groeien is. Om dit groeiproces mogelijk te maken heeft het lichaampje van jouw baby veel energie nodig. Deze energie wordt gehaald uit de voeding die jouw kindje krijgt. Meer voeding betekent meer energie, en dat is in deze periodes precies wat jouw kindje nodig heeft. Bovendien kan de extra vraag naar voeding ook te maken hebben met het feit dat jouw kindje sneller afgeleid is tijdens het drinken. De wereld is net iets interessanter dan het drinken, waardoor jouw kindje minder voeding krijgt dan gebruikelijk. Hierdoor zal jouw baby sneller om een nieuwe voeding gaan vragen.

Zo herken je regeldagen

Deze dagen zijn te vooral te herkennen aan het gedrag van jouw baby. Je kindje wil meer drinken dan gebruikelijk en zal dit duidelijk laten weten. Maar, er zijn nog meer signalen om vast te stellen dat er sprake is van regeldagen. Je baby huilt meer tijdens deze periodes en ook het slaappatroon van jouw kindje kan veranderen. Het kan voorkomen dat jouw kindje meer gaat slapen, omdat hij of zij zoveel energie verbruikt om te groeien. Of dat jouw baby juist minder gaat slapen, omdat je kleine eigenlijk honger heeft en daarom niet in slaap kan komen. Behalve het gedrag van jouw baby, is het ook aan jouw lichaam te merken dat de regeldagen zijn aangebroken. Omdat je opeens veel meer borstvoeding geeft, voelen je borsten slap en leeg aan.

Wanneer zijn deze dagen?

De meeste kindjes vragen om extra voeding bij de volgende leeftijden:

  • 9 dagen
  • 3 weken
  • 3 maanden
  • 6 maanden

Deze periodes verschillen per kindje, maar zijn over het algemeen ongeveer hetzelfde. Er is echter geen reden voor paniek als dit niet het geval is. Het kan namelijk ook voorkomen dat de regeldagen van jouw kindje totaal niet overeenkomen. Bovendien kan het zelfs gebeuren dat je de regeldagen van jouw kindje niet opmerkt.

Hoe ga je om met regeldagen?

Deze dagen kunnen behoorlijk vermoeiend zijn. De overstap van een leven zonder baby naar een leven met een kindje, vergt doorgaans al veel energie van papa's en mama's. Met de regeldagen erbij is het feestje vaak compleet. Het is daarom belangrijk om tijdens deze periode niet alleen goed voor jouw kindje te zorgen, maar ook voor jezelf. Probeer elkaar af te wisselen als het om het zorgen voor de baby gaat, of schakel de hulp in van familie of vrienden, zodat jullie voldoende rust kunnen nemen. Als je goed uitgerust bent, kun je net even wat meer aan dan wanneer je dat niet bent. En dat voelt jouw kindje ook. Wanneer jouw kindje om een voeding vraagt, zorg er dan voor dat je hem of haar in alle rust deze voeding kan geven. Je kunt het jezelf gemakkelijker maken door ervoor te zorgen dat je ook handig wordt in borstvoeding geven in het openbaar. Op deze manier ben je in staat om je rustig te voelen tijdens het geven van borstvoeding, ongeacht de locatie. Tevens is het belangrijk om zeker te blijven van je eigen kunnen. Probeer je bijvoorbeeld niet te veel zorgen te maken of je wel of niet genoeg melk aanmaakt voor jouw kindje. Jouw lichaam is namelijk prima in staat om zich aan te passen aan de vraag van jouw baby en zal jullie niet in de steek laten. Blijf je onverhoopt toch bang dat jouw lichaam niet voldoende melk aanmaakt? Dan is het zeker aan te raden om de hulp van een lactatiedeskundige in te schakelen.

Is clusteren niet hetzelfde als regeldagen?

Sommige vaders en moeders vragen zich weleens af of clusteren niet hetzelfde is als het hebben van regeldagen. Ondanks dat de symptomen van clusteren lijken op die van regeldagen, betekenen ze niet hetzelfde. Bij clusteren gaat het niet om de behoefte aan melk, maar juist om het rustgevende gevoel dat jouw kindje ervaart tijdens het krijgen van borstvoeding. Bovendien hebben baby's een zuigbehoefte, waar ze door te clusteren aan kunnen voldoen. Tijdens het clusteren wil jouw kindje vaak wat langer aan de borst. Vooral wanneer je wat langer zonder jouw kindje bent geweest, kan het clusteren meer voorkomen. Bij regeldagen gaat het dus om het krijgen van meer melk, terwijl het bij clusteren gaat om het bevredigen van de zuigbehoefte en/of om het krijgen van een rustgevend gevoel.

Regeldagen, clusterdagen, het is allemaal maar wat. Soms is het eigenlijk helemaal niet nodig om bepaalde behoeften van jouw kindje een naam te geven, maar is het gewoon belangrijk dat je op een fijne manier aan de behoefte van jouw kindje kunt voldoen. Als je ziet dat jouw kindje wil drinken, probeer dan deze behoefte te bevredigen. Het maakt hierbij niet uit of de laatste voeding nog helemaal niet zo lang geleden heeft plaatsgevonden. Leg je baby aan en laat hem of haar gewoon lekker drinken of sabbelen. Probeer er bovendien zelf ook van te genieten! Voor je het weet zijn ze groot en zul je nog vaak aan die fijne momenten terug kunnen denken.