Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Iedere baby is anders. Het ene is slaperig na het voeden, de andere baby is hartstikke tevreden. Sommige baby’s moeten regelmatig – of zelfs altijd – huilen als ze voeding hebben gehad. Huilen na de voeding is een van de babykwaaltjes die vaker voorkomen, dit zijn mogelijke oorzaken én tips hoe je je baby kunt helpen:
Mogelijke oorzaken van huilen na de voeding
Als jouw baby een keertje moet huilen na de voeding, is er niets aan de hand. Je hoeft je in dit geval geen zorgen te maken. Het achterhalen van de oorzaak van het huilen na de voeding is in dit geval ook niet noodzakelijk. Moet je kind echter elke keer huilen als je hem of haar gevoed hebt? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor huilen na de voeding:
Je baby heeft nog honger
Als je baby honger heeft, laat hij of zij dit merken door even flink te huilen. Heb je je kind net gevoed? Dan kan het zo zijn dat hij of zij toch nog honger heeft. Als dit het geval is, kan je baby dit laten merken door ook na de voeding een flinke keel op te zetten. Heb je écht (meer dan) voldoende voeding gegeven? Dan huilt je kind waarschijnlijk om een andere reden.
Darmkrampjes na de voeding
De meeste baby’s die huilen na de voeding en dit niet doen omdat ze nog honger hebben, hebben last van darmkrampjes. Zeker pasgeboren baby’s hebben hier vaak last van. Dit komt omdat het maag-darmstelsel bij pasgeboren baby’s nog niet volledig ontwikkeld is. Omdat het maag-darmstelsel nog in ontwikkeling is, kan de voeding nog niet goed opgevangen en verteerd worden. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan na het voeden.
Hier kun je niets aan doen als ouder. Je voelt je misschien schuldig als je kind darmkrampjes heeft na het voeden, maar dit ligt niet aan jou. Overigens gaan darmkrampjes ook vanzelf over. Als het maag-darmstelsel beter ontwikkeld is, heeft je kind al snel minder last van darmkrampjes. Hierdoor zal hij of zij beduidend minder snel huilen na de voeding.
Trappelt je baby bij het huilen na de voeding ook met de voetjes? Dan is de kans groot dat het last heeft van darmkrampjes. Ook als je baby het lichaam veel (over)strekt, kunnen darmkrampjes de oorzaak zijn. Lees verder voor tips om je baby te helpen bij darmkrampjes.
Je baby heeft een koemelkallergie
Tot slot kan je baby ook huilen na de voeding omdat hij of zij te maken heeft met een koemelkallergie. Door de allergie voor koemelk kunnen meerdere klachten ontstaan, waaronder krampen, maar ook eczeem, diarree, piepen ademhalen en hoesten. Overigens komt een koemelkallergie niet veel voor, namelijk bij slechts 2 tot 3 procent van de baby’s. Is het huilen na de voeding echter niet te verklaren door darmkrampjes of heeft je kind ook last van luchtweg- en/of huidproblemen? Dan is de kans wel aanwezig dat je baby allergisch is voor koemelk. In dit geval is het verstandig even naar de huisarts of het consultatiebureau te gaan. Een expert kan de eventuele allergie verder onderzoeken.
Naar de dokter?
Als je baby af en toe huilt na de voeding, is er niets aan de hand. Dit is normaal en kan komen door honger of darmkrampjes. Moet je kind altijd huilen na de voeding of heb je moeite je baby te voeden, simpelweg omdat hij of zij niet meer gevoed wil worden? Dan is het wel verstandig om naar de dokter te gaan. De dokter kan onderzoeken waar je kind last van heeft en een eventuele behandeling opstarten.
Ook als je vermoedt dat jouw baby een koemelkallergie heeft, is het verstandig naar de dokter te gaan. Bij een koemelkallergie moet je baby niet alleen huilen na de voeding, maar heeft hij of zij ook duidelijk last van de maag en/of de darmen, de luchtwegen en eventueel van uitslag op de huid. De dokter zal onderzoeken of je baby inderdaad allergisch is voor koemelk. Is dit het geval, dan krijgt je baby voortaan andere voeding (zonder koemelk) en zullen de klachten vanzelf verminderen en uiteindelijk verdwijnen. Zo zal je kind al snel niet meer huilen na de voeding.
Darmkrampjes verminderen: 5 tips
De meeste baby’s huilen na de voeding omdat ze last hebben van darmkrampjes. Is dit bij jouw kind ook het geval? Gebruik dan onderstaande tips om die vervelende krampjes te verminderen bij je kleine.
1. Voed je kind vaker
Je kunt de darmkrampjes van je kind verminderen door hem of haar iets vaker te voeden en per keer minder babyvoeding te geven. Hoe meer voeding je geeft, des te groter de kans op darmkrampjes.
2. Neem even pauze tijdens het voeden
Je kunt de krampjes van je baby ook verminderen door (ongeveer halverwege) tijdens het voeden even pauze te nemen. Als de voeding die je hebt gegeven even gezakt is, ga je door met voeden.
3. Laat je baby tijdens én na het voeden boeren
De meeste ouders laten hun baby boeren na het voeden. Dit helpt zeker bij het voorkomen en verminderen van darmkrampjes, maar het is ook zeker verstandig je kind tijdens het voeden even te laten boeren. Zo heeft je baby nog minder last van krampjes na het voeden.
4. Leg je baby na het voeden op je arm
Darmkrampjes kun je verminderen door je baby na het voeden (en het boertje!) even op je arm te leggen, op zijn of haar buikje. Dit lijkt misschien geen comfortabele houding, maar je kind vindt het waarschijnlijk juist heel fijn. Deze houding kan de pijn van krampjes wat verlichten.
5. Masseer het buikje van je baby
Masseer het buikje zachtjes na het voeden door met één hand of met beide handen ronddraaiende bewegingen op het buikje te maken. Zo worden de darmen gestimuleerd en worden de krampjes vanzelf minder. Masseer niet te hard, want dit is niet fijn voor je baby als hij of zij al zo veel last heeft van darmkrampjes. Je kunt beter te zacht masseren dan te hard.