8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Heb je nog nooit van objectpermanentie, oftewel een belangrijk mijlpaal je baby’s geheugen, gehoord? Geen paniek! Objectpermanentie ontwikkelt je kindje vanzelf tussen de 6 en de 12 maanden. In dit artikel vertellen we je meer over objectpermenante en wat dit sprongetje in je baby’s geheugen precies inhoudt.

Wat is objectpermanentie?

Objectpermanentie houdt in dat je baby een beeld of een persoon in zijn geheugen heeft opgeslagen. Dit betekend dat je kindje nu snapt dat zodra hij iets niet ziet, het niet perse helemaal verdwenen hoeft te zijn. Zo snapt hij nu dat zodra je even wegloopt, je niet voor altijd weg bent. Dit heeft vaak verlatingsangst als gevolg, en zorgt er ook voor dat je kindje bijvoorbeeld actief op zoek goed naar een speeltje dat hij op de grond heeft gegooid.

Waarom is objectpermanentie een belangrijke mijlpaal?

Objectpermenantie is een belangrijke mijlpaal omdat je kindje nu beseft dat uit het oog, niet perse uit het hart hoeft te betekenen. Hij onthoudt nu objecten en gezichten, en kan deze ook missen zodra hij ze niet ziet. Objectpermenantie gaat daarom vaak samen met verlatingsangst. En hoewel verlatingsangst behoorlijk lastig kan zijn voor ouders, is het eigenlijk een mijlpaal in de emotionele ontwikkeling van je baby. Je kindje heeft nu namelijk een belangrijk sprongetje in zijn geheugen gemaakt!

Wanneer vindt de objectpermanentie plaats?

Objectpermenantie vindt meestal plaats bij kindjes tussen de 6 en de 12 maanden. Wanneer het precies zal gebeuren valt niet altijd te voorspellen, aangezien sommige kinderen wat sneller zijn met hun emotionele ontwikkeling dan anderen. Begint je kindje ineens te huilen zodra je de kamer verlaat? Dan is de kans groot dat je kindje verlatingsangst én objectpermanentie heeft ontwikkeld. Ook kun je op andere manieren testen of je kindje objectpermanentie heeft ontwikkeld, bijvoorbeeld door te kijken of je kindje zijn speeltjes volgt.

Hoe kun je testen of je kindje het sprongetje heeft gemaakt?

Zoals al eerder genoemd zul je waarschijnlijk vanzelf merken of je kindje verlatingsangst en objectpermenantie heeft ontwikkeld. Daarnaast kun je een kleine test doen om te kijken of je kindje inderdaad objectpermantie heeft. Dit doe je door het lievelings- speeltje van je kind te verstoppen onder een doek. Het is niet erg als je kindje ziet dat je het speeltje verstopt en waar. Daarna geef je je kindje de opdracht om het speeltje te gaan zoeken. Gaat hij inderdaad uitgebreid op zoek? Dan snapt je kindje inmiddels dat uit het oog, niet perse uit het hart betekend!

Kun je je kindje helpen bij objectpermanentie?

Objectpermanentie is een onderdeel van de emotionele ontwikkeling. Je kindje ontwikkelt deze vaardigheid waarschijnlijk vanzelf tussen de 6 en de 12 maanden. Daarnaast is “kiekeboe” spelen een manier om je kindje te leren omgaan met verlatingsangst en objectpermenantie. Je kindje leert door het verstoppen namelijk dat je niet helemaal van de aardbodem verdwijnt als hij je eventjes niet ziet. Daarnaast vinden veel kinderen “kiekeboe” spelen gewoon erg grappig, het is dus zeker een aanrader om dit eens met je kindje te oefenen.

Welke mentale sprongetjes kun je nog meer verwachten?

Baby’s ontwikkelen zich razendsnel. Objectpermanentie is dan ook niet het enige dat je kunt verwachten in de eerste levensjaren van je kindje. Zo leert je baby onder andere verbanden leggen (wat ook inhoudt dat je kleintje eindelijk leert wat nee betekend!), leert je kindje oplossingen zoeken voor problemen en leert hij het verschil tussen wat wel en wat niet mag. Ook kan hij voorkeuren ontwikkelen, interesse krijgen in nieuwe dingen en leren om te ordenen. Sommige mentale sprongetjes verlopen wat soepeler dan anderen, wees dus geduldig en houd er rekening mee dat opgroeien echt niet altijd even gemakkelijk is!

Spelletjes om je kindje te helpen bij zijn emotionele ontwikkeling

Je kunt je kindje helpen bij zijn emotionele ontwikkeling door educatieve spelletjes met hem te spelen. Zo is het eerder genoemde “kiekeboe” hier een goed voorbeeld van, en ook samen een toren bouwen (en deze weer omgooien) is een spelletje dat niet alleen leerzaam maar bovenal heel erg leuk is. Hieronder geven we een aantal andere tips voor spelletjes die helpen bij de emotionele ontwikkeling van je baby.

  • Samen met je kindje zingen, praten, lachen, spelen en knuffelen is niet alleen gezellig. Ook voor de sociale en emotionele ontwikkeling is dit erg belangrijk voor je kindje. Maak van het verschonen bijvoorbeeld een heel spektakel met liedjes, en lees je kindje regelmatig voor uit een boekje voor het slapengaan. Ook samen liedjes en rijmpjes zingen (compleet met dansjes en gekke stemmen) zijn ongetwijfeld een succes. De leukste kinderliedjes vind je online, of haal je uit de favoriete kinderserie van je kindje.
  • Kinderen leren razendsnel. Leer hem daarom handige gebaren en pas deze op verschillende momenten toe (in de handjes klappen, zwaaien, et cetera). Je kindje zal je al snel na gaan doen én verbanden leren leggen tussen het gebaar en de precieze betekenis. Ook bepaalde geluiden zoals een sirene of blaffende hond zal je kindje binnen de kortste keren herkennen en na kunnen doen. Houd er wel rekening mee dat je kindje werkelijk alles kopieert. Leer hem dus nooit gebaren of woorden die als aanstootgevend of onbeleefd kunnen worden ervaren.
  • Stoeien en spelen: wie houdt er niet van? Neem dus regelmatig even de tijd om samen met je kindje op de grond of het bed te spelen en te stoeien. Kruip achter elkaar aan, speel verstoppertje of vang én kietel je kindje uitgebreid. Ook samen spelen met een bal, blokken of knuffels is een educatief en leuk tijdverdrijf. Naast dat deze spelletjes je kindje helpen bij zijn emotionele, sociale en motorische ontwikkeling versterkt het ook nog eens jullie band!