Voor ouders is het al lastig om hun baby weg te brengen naar de crèche. Wanneer jouw baby dikke tranen huilt wanneer je weg gaat, maakt dit het nog lastiger. Baby's kunnen te maken krijgen met verlatingsangst. Ze zijn bang om hun vertrouwde personen kwijt te raken en snappen niet dat je heus wel weer terug komt. Verlatingsangst bij je kindje kan erg lastig zijn. Hoe ontstaat dit precies, en nog belangrijker, wat kun je ertegen doen? Omgaan met verlatingsangst kan moeilijk zijn. In dit artikel geven wij tips hoe je het beste om kunt gaan met verlatingsangst.

Wat is verlatingsangst bij je baby?

Verlatingsangst is een breed begrip bij onze kleintjes. Zo kunnen baby's last hebben van verlatingsangst wanneer zij naar de crèche gaan, maar ook wanneer zij alleen in de slaapkamer zijn. Het is belangrijk om een goede band op te bouwen met jouw baby. Toch kan deze vertrouwdheid ook zorgen voor verlatingsangst. Jouw baby herkent jou en jouw partner, maar een nieuw gezicht kan onvertrouwd aanvoelen. Baby's begrijpen nog niet dat ze bij onbekende gezichten ook veilig kunnen zijn. Verlatingsangst ontstaat meestal spontaan. Gister kon je nog zonder problemen jouw kindje naar de crèche brengen, en vandaag wilt hij er niet achtergelaten worden. Verlatingsangst kan veel problemen met zich mee brengen in het dagelijks leven. Als jouw kindje huilt wanneer het jou niet kan zien, zorgt dit voor veel extra gedoe. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je hier mee om kunt gaan.

Wanneer ontstaat verlatingsangst?

Verlatingsangst kan op elke leeftijd ontstaan. In de meeste gevallen ontstaat verlatingsangst bij je kindje tussen de acht en achttien maanden. Op deze leeftijd zijn ze erg gehecht aan vertrouwde personen in hun leven. Tegelijkertijd kunnen snappen ze nog niet het dat ze ergens anders ook veilig kunnen zijn of alleen kunnen zijn. Verlatingsangst kan ook resulteren wanneer je jouw baby te lang laat huilen in de wieg. Hierdoor kan een onbewuste angst optreden om achter gelaten te worden.

Jouw kindje alleen laten?

De vraag die dus optreed is of het verstandig is om jouw kindje alleen te laten? Je kunt als ouder jouw baby echt wel zijn/haar eigen tijd in de box geven. Maar wanneer jouw baby gaat huilen, is het dus belangrijk om het niet te lang alleen te laten. Huilen is voor baby's een communicatiemiddel. Wanneer jouw baby te lang alleen in de wieg of in de box huilt kan het angstig worden en zich overstuur huilen. Sommige ouders laten hun kindje alleen achter voor een kleine boodschap. Dit wordt toch sterk afgeraden. Niet alleen omdat je jouw kindje goed in de gaten moet houden, ook voor wanneer het gaat huilen. Wanneer jouw kindje lang huilt in een leeg huis kan verlatingsangst optreden. Er zijn deskundigen die beweren dat wanneer jouw kindje te vaak en te lang alleen wordt thuisgelaten dat een verlatingsangst een direct gevolg is.

Onderscheid tussen bekend en onbekend

Jouw baby voelt zich vertrouwd in een veilige omgeving met bekende gezichten. Wanneer je bijvoorbeeld jouw baby overdraagt aan een vriendin die langskomt kan het bijvoorbeeld gaan huilen. Dit is omdat jouw baby zich veilig voelt bij jou en nog niet het onbekende vertrouwd. Dit gebeurt dus ook wanneer je jouw baby naar de opvang brengt. Jouw baby kan de link nog niet leggen dat het ook daar veilig is. Het onderscheid tussen bekend en onbekend is lastig voor jouw baby. Al doende leert het om ook in andere en onbekende situaties veilig te zijn.

Wat kun je ertegen doen?

Verlatingsangst kan erg vervelend zijn. Je weet nooit waar je goed aan doet. Je wilt jouw kindje namelijk liever niet zien huilen, maar je kunt niet 24/7 in de buurt zijn. Hoe ga je om met verlatingsangst en wat kun je ertegen doen? Het belangrijkste is om altijd juist weg te gaan en er geen scène van de maken. Laat je jouw kindje achter bij de opvang? Geef het dan een flinke knuffel en ga direct weg. Ga niet herhaaldelijk terug wanneer het blijft huilen en kijk niet achterom. Hoe moeilijk het ook is als ouder om je kindje zo te zien huilen, het is belangrijk dat je het niet moeilijker maakt dan het al is. Zorg dat je het kort houd. Wanneer je terugkomt wees dan extra enthousiast en blijf om jouw kindje weer te zien. Zo leert jouw baby dat je gewoon weer terugkomt. Na een paar keer zul je al zien dat het afscheid een stuk makkelijker wordt. Voor je het weet kijkt jouw kindje niet meer op of om wanneer het in een onbekende situatie is. Om het weggaan thuis te oefenen kunnen spelletjes helpen. Kiekeboe spelletjes zijn niet alleen erg leuk voor baby's, ze helpen ook om te gaan met verlating. Je bent even weg en je bent weer terug. Zo leert jouw kindje dat je altijd weer terugkomt.

Naast het kiekeboe met de handen voor het gezicht, kun je het spel ook groter maken. Verberg je bijvoorbeeld achter het aanrecht en kom met 'kiekeboe' er weer bovenuit. Zo leert jouw kindje om te gaan met dat je weg bent en weer terugkomt. Wat kan helpen met verlatingsangst in huis, is om jouw kindje in een aparte kamer te zetten en zelf in een andere kamer jouw ding te doen terwijl je contact houd. Blijf praten en geluid maken zodat jouw kindje weet dat je in de buurt bent. Zo leert jouw baby dat het ook veilig is wanneer het alleen is en dat je altijd in de buurt bent.

Het gaat vanzelf over

Wat ook goed is voor ouders om te weten is dat verlatingsangst meestal vanzelf weer over gaat. Je kunt dus gebruik maken van de tips om de angst verlichten en voor je het weet is de angst helemaal over. Het is typisch voor die leeftijd om moeite te hebben met onbekende gezichten en situaties. Je kunt jouw kindje niet altijd goed duidelijk maken dat er niets is om bang voor te hoeven zijn en dat je gewoon weer terug komt. Wanneer jouw kindje merkt dat je in de buurt bent of elke dag weer komt ophalen gaat de verlatingsangst vanzelf over. Zorg dat je niet te veel pampert, maar wees streng tegen jezelf.

In het begin is het aandoenlijk en lief dat jouw kindje niet zonder je kan, maar wanneer dit extreme vormen aanneemt zorgt het voor dagelijkse problemen. Verlatingsangst is typisch voor kinderen tussen de acht en achttien maanden. De angst ontstaat vaak spontaan of wanneer de baby te vaak en te lang alleen gelaten is. Zorg dat je goed omgaat met deze angst. Houd het afscheid altijd kort en wees extra enthousiast bij het ophalen. Heeft jouw baby last van verlatingsangst in huis? Zorg dan dat jouw baby jou altijd kan horen. In de meeste gevallen gaat verlatingsangst vanzelf over.