8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Wippen op de stoel, wiebelen met de benen, nagelbijten, kauwen en sabbelen op pennen, potloden en mouwen: sommige kinderen op de basisschool doen dit. En hoewel het voor de directe omgeving vervelend kan zijn, doet een kind dit niet expres. Oorzaak? Vaak is het overprikkeling of juist onderprikkeling. Om alert te blijven zijn er gelukkig handige oplossingen beschikbaar zoals een bijtketting. Het kind kauwt dan op een speciale ketting om tot rust te komen of om zichzelf bij de les te houden.

Wat is een bijtketting?

Een kauwketting of bijtketting is een veilig alternatief voor zowel kinderen als volwassenen die ter afleiding of concentratie bijten op nagels of potloden of sabbelen op mouwen van kleding. Het voorkomt ook dat je zere vingers krijgt, het voorkomt kapotte kleding of potloden en het is ook nog een heel leuk en cool alternatief. Er zijn namelijk vele soorten bijtkettingen in allerlei vormen en kleuren. Daarnaast zijn er kauwarmbanden, speciale potlooddoppen en bijtspeelgoed.

Kauwen om je beter te concentreren

Misschien heb je ooit wel eens gehoord van het feit dat als je ergens op kauwt (kauwgom bijvoorbeeld), dat je je dan beter kunt concentreren. Of herken je het als je tijdens een telefoongesprek dingen gaat tekenen of juist gaat lopen? Onderzoek wijst uit dat je bij saaie taken je hersenen kunt activeren door te bewegen.

Een lange maar belangrijke vergadering kun je doorkomen door bijvoorbeeld mee te schrijven. Heb je een telefoongesprek waarin veel informatie wordt gegeven? Sta op en ga lopen. Als volwassenen kunnen we hier onze eigen weg wel in vinden doorgaans, maar wat doe je als kind als je je gedachten niet bij de les, een opdracht of toets kunt houden?

In de klas kun je niet zomaar opstaan tijdens een opdracht of toets. Dus kinderen zoeken andere manieren om zichzelf te helpen concentreren. Let wel, dit gaat onbewust, dus een kind heeft er nauwelijks invloed op. Of dat nou tekenen is, kauwen op een potlood, friemelen aan iets of wippen op je stoel. Vaak wordt dat gezien als iets vervelends en onwenselijk, terwijl deze onbewuste handelingen het kind wellicht kunnen helpen met het concentreren op haar taak.

Een bijtketting of kauwsieraden als oplossing

Maar het kan het andere kinderen juist weer afleiden. Bovendien is het kauwen of sabbelen op bijvoorbeeld potloden of kleding ook niet heel fijn voor tanden en materialen. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere oplossingen mogelijk. De leukste en meest praktische zijn wel de kauwsieraden voor kinderen.

De kauwsieraden zijn er in diverse designs en kleuren, zoals bijvoorbeeld stijlvolle ‘steentjes’, stoere draken, haaientanden, legoblokjes, smileys in felle kleuren en nog veel meer vormen, maten en kleuren. Het bijtspeelgoed is er voor verschillende leeftijden en is er bijvoorbeeld in de vorm van een mobiele telefoon met knopjes waar je ook aan kunt friemelen.

kauwkettingen-chewigem

Wat zijn de voordelen van een kauwketting?

Hoe werkt dat nou precies? Kauwen is een manier om je alertheid en prikkels te reguleren. Een kind dat te alert is kan door kauwen spanningen verminderen. En een kind dat juist dromerig is kan door kauwen haar alertheid juist verhogen. Beide kinderen kunnen zich door kauwen beter concentreren en zijn alerter in de klas. Een kauwsieraad komt dus tegemoet aan deze kauwbehoefte en biedt een veilige optie.

Meer info over kauwsieraden

Omdat het materiaal veel in de mond wordt gebruikt is het logischerwijs ook belangrijk dat dat veilig is. Educadora gebruikt materialen die volledig veilig zijn om op te bijten of te sabbelen. De merken Ark Therapeutic en Chewigem zijn zorgvuldig getest en voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Ze zijn gemaakt van veilige siliconen en bevatten geen bpa, pvc, lood, latex of ftalaten.

Wil je meer informatie over kauwsieraden of een bijtketting kopen? Dat kan in de webshop van Educadora.

kauwsieraden

Dit artikel over een bijtketting en kauwsieraden is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.