Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Je komt thuis van een werkdag, en je ziet je tiener snikkend op de bank zitten. Je vraagt wat er aan de hand is: ‘alles is te veel, mijn hoofd zit zo vol’. De geluiden kwamen vandaag zo hard binnen. Je denkt als ouder er al een lange tijd aan dat je kind wellicht hoogsensitief is maar wat betekend het nu?

Wat is hoogsensitief?

Een hoogsensitief kind wordt geboren met een zeer opmerkzaam zenuwstelsel en hersenen die informatie grondig verwerkt. Het betekent dat de buitenwereld heftiger binnenkomt bij deze kinderen. Naast de externe prikkels die wij opnemen via de zintuigen heeft een hoogsensitief kind ook te maken met interne prikkels, zoals onze gevoelens. Een hoogsensitief kind heeft geen filter.

Hierdoor komen de prikkels de hele dag door binnen. Waardoor hun emmer om het zo te zeggen, veel sneller vol zit, met als overprikkeling tot gevolg. Daarnaast denkt een hoogsensitief kind eerst goed na voordat het in actie komt. Dit uit zich wanneer jij met je kind naar een nieuwe plek gaat het daadwerkelijk eerst de situatie bekijkt voordat het deelneemt. Dit wordt ook wel stop- en check systeem genoemd. Je tiener kan hierdoor geremd gedrag laten zien, maar daadwerkelijk neemt je kind de situatie in zich op en wikt en weeg alle mogelijke scenario’s, voordat je kind in actie komt.

Hoogsensitief-tieners-opmerkzaam-zenuwstelsel-en-hersenen

Hoogsensitiviteit is een kenmerk wat vanaf de geboorte al aanwezig is. Deze karaktereigenschap is ook erfelijk. Vaak wanneer kinderen hoogsensitief zijn, ben jij dat ook als ouder. 15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief. Kortom 1 op de 5 personen.

Overprikkeld

Doordat een hoogsensitief kind geen filter heeft, ligt overprikkelendheid snel op de loer. Vaak presteren hoogsensitieve tieners ’s morgens het beste, dit hoeft niet altijd zo te zijn. Maar ’s morgens zijn er nog geen externe prikkels binnengekomen, waardoor het hoofd nog relatief leeg is. Gedurende de dag hoe meer prikkels er binnen komen, waar meer het gevaar ligt waardoor je tiener overprikkeld raakt. Maar zodra je tiener overprikkeld raakt, wat kan je dan het beste doen? Hieronder deel ik enkele tips mee die je samen kan doen met je hoogsensitieve tiener.

Tips:

– Laat je tiener een douche nemen. Juist het water zorgt ervoor dat alle prikkels afgevoerd worden. Het kan hierbij helpen om te visualiseren dat je alle energieën die je hebt opgedaan letterlijk in het doucheputje ziet verdwijnen.

– Je tiener op blote voeten laten lopen. Op blote voeten lopen zorgt ervoor dat je goed geaard bent. De meeste hoogsensitieve tieners zijn niet heel goed geaard. Juist dat zorgt voor een stevige fundering van je lichaam.

– Ga een wandeling maken met je tiener, tijdens de wandeling hoef je even niets te zeggen. Maar bewust even voelen en de natuur in je opnemen.

– Tijdens de wandeling helpt bewust ademhalen ook. Een paar keer diep ademhalen tijdens deze wandeling doet al wonderen.

– Sporten. Laat je hoogsensitieve tiener even letterlijk alles eruit sporten. Wat hij of zij die dag heeft opgedaan.

– Lezen. Wanneer je tiener overprikkeld is, is lezen ook een goede manier van ontspanning met een kop thee.

Tips-voor-hoogsensitieve-tieners

Wat ik zelf doe als ik overprikkeld ben?

Wanneer ik overprikkeld ben, ga ik persoonlijk altijd even naar het strand. Wanneer ik naar het water kijk, geeft mij dat altijd de gelegenheid om alle prikkels te verwerken, die ik die dag heb opgedaan. Zodat ik letterlijk mijn hoofd kan leegmaken. Voor iedereen is het anders om even te ontprikkelen. Soms is het ook een weg vinden voor je hoogsensitieve tiener wat het beste werkt voor hem of haar.

Daarentegen wil ik niet adviseren om een mobiele telefoon of een iPad te pakken. Dat werkt niet erg ontspannend omdat je door het beeldscherm juist nog meer prikkels opmerkt en opvangt.