Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

Je komt thuis van een werkdag, en je ziet je tiener snikkend op de bank zitten. Je vraagt wat er aan de hand is: ‘alles is te veel, mijn hoofd zit zo vol’. De geluiden kwamen vandaag zo hard binnen. Je denkt als ouder er al een lange tijd aan dat je kind wellicht hoogsensitief is maar wat betekend het nu?

Wat is hoogsensitief?

Een hoogsensitief kind wordt geboren met een zeer opmerkzaam zenuwstelsel en hersenen die informatie grondig verwerkt. Het betekent dat de buitenwereld heftiger binnenkomt bij deze kinderen. Naast de externe prikkels die wij opnemen via de zintuigen heeft een hoogsensitief kind ook te maken met interne prikkels, zoals onze gevoelens. Een hoogsensitief kind heeft geen filter.

Hierdoor komen de prikkels de hele dag door binnen. Waardoor hun emmer om het zo te zeggen, veel sneller vol zit, met als overprikkeling tot gevolg. Daarnaast denkt een hoogsensitief kind eerst goed na voordat het in actie komt. Dit uit zich wanneer jij met je kind naar een nieuwe plek gaat het daadwerkelijk eerst de situatie bekijkt voordat het deelneemt. Dit wordt ook wel stop- en check systeem genoemd. Je tiener kan hierdoor geremd gedrag laten zien, maar daadwerkelijk neemt je kind de situatie in zich op en wikt en weeg alle mogelijke scenario’s, voordat je kind in actie komt.

Hoogsensitief-tieners-opmerkzaam-zenuwstelsel-en-hersenen

Hoogsensitiviteit is een kenmerk wat vanaf de geboorte al aanwezig is. Deze karaktereigenschap is ook erfelijk. Vaak wanneer kinderen hoogsensitief zijn, ben jij dat ook als ouder. 15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief. Kortom 1 op de 5 personen.

Overprikkeld

Doordat een hoogsensitief kind geen filter heeft, ligt overprikkelendheid snel op de loer. Vaak presteren hoogsensitieve tieners ’s morgens het beste, dit hoeft niet altijd zo te zijn. Maar ’s morgens zijn er nog geen externe prikkels binnengekomen, waardoor het hoofd nog relatief leeg is. Gedurende de dag hoe meer prikkels er binnen komen, waar meer het gevaar ligt waardoor je tiener overprikkeld raakt. Maar zodra je tiener overprikkeld raakt, wat kan je dan het beste doen? Hieronder deel ik enkele tips mee die je samen kan doen met je hoogsensitieve tiener.

Tips:

– Laat je tiener een douche nemen. Juist het water zorgt ervoor dat alle prikkels afgevoerd worden. Het kan hierbij helpen om te visualiseren dat je alle energieën die je hebt opgedaan letterlijk in het doucheputje ziet verdwijnen.

– Je tiener op blote voeten laten lopen. Op blote voeten lopen zorgt ervoor dat je goed geaard bent. De meeste hoogsensitieve tieners zijn niet heel goed geaard. Juist dat zorgt voor een stevige fundering van je lichaam.

– Ga een wandeling maken met je tiener, tijdens de wandeling hoef je even niets te zeggen. Maar bewust even voelen en de natuur in je opnemen.

– Tijdens de wandeling helpt bewust ademhalen ook. Een paar keer diep ademhalen tijdens deze wandeling doet al wonderen.

– Sporten. Laat je hoogsensitieve tiener even letterlijk alles eruit sporten. Wat hij of zij die dag heeft opgedaan.

– Lezen. Wanneer je tiener overprikkeld is, is lezen ook een goede manier van ontspanning met een kop thee.

Tips-voor-hoogsensitieve-tieners

Wat ik zelf doe als ik overprikkeld ben?

Wanneer ik overprikkeld ben, ga ik persoonlijk altijd even naar het strand. Wanneer ik naar het water kijk, geeft mij dat altijd de gelegenheid om alle prikkels te verwerken, die ik die dag heb opgedaan. Zodat ik letterlijk mijn hoofd kan leegmaken. Voor iedereen is het anders om even te ontprikkelen. Soms is het ook een weg vinden voor je hoogsensitieve tiener wat het beste werkt voor hem of haar.

Daarentegen wil ik niet adviseren om een mobiele telefoon of een iPad te pakken. Dat werkt niet erg ontspannend omdat je door het beeldscherm juist nog meer prikkels opmerkt en opvangt.