Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

Je komt thuis van een werkdag, en je ziet je tiener snikkend op de bank zitten. Je vraagt wat er aan de hand is: ‘alles is te veel, mijn hoofd zit zo vol’. De geluiden kwamen vandaag zo hard binnen. Je denkt als ouder er al een lange tijd aan dat je kind wellicht hoogsensitief is maar wat betekend het nu?

Wat is hoogsensitief?

Een hoogsensitief kind wordt geboren met een zeer opmerkzaam zenuwstelsel en hersenen die informatie grondig verwerkt. Het betekent dat de buitenwereld heftiger binnenkomt bij deze kinderen. Naast de externe prikkels die wij opnemen via de zintuigen heeft een hoogsensitief kind ook te maken met interne prikkels, zoals onze gevoelens. Een hoogsensitief kind heeft geen filter.

Hierdoor komen de prikkels de hele dag door binnen. Waardoor hun emmer om het zo te zeggen, veel sneller vol zit, met als overprikkeling tot gevolg. Daarnaast denkt een hoogsensitief kind eerst goed na voordat het in actie komt. Dit uit zich wanneer jij met je kind naar een nieuwe plek gaat het daadwerkelijk eerst de situatie bekijkt voordat het deelneemt. Dit wordt ook wel stop- en check systeem genoemd. Je tiener kan hierdoor geremd gedrag laten zien, maar daadwerkelijk neemt je kind de situatie in zich op en wikt en weeg alle mogelijke scenario’s, voordat je kind in actie komt.

Hoogsensitief-tieners-opmerkzaam-zenuwstelsel-en-hersenen

Hoogsensitiviteit is een kenmerk wat vanaf de geboorte al aanwezig is. Deze karaktereigenschap is ook erfelijk. Vaak wanneer kinderen hoogsensitief zijn, ben jij dat ook als ouder. 15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief. Kortom 1 op de 5 personen.

Overprikkeld

Doordat een hoogsensitief kind geen filter heeft, ligt overprikkelendheid snel op de loer. Vaak presteren hoogsensitieve tieners ’s morgens het beste, dit hoeft niet altijd zo te zijn. Maar ’s morgens zijn er nog geen externe prikkels binnengekomen, waardoor het hoofd nog relatief leeg is. Gedurende de dag hoe meer prikkels er binnen komen, waar meer het gevaar ligt waardoor je tiener overprikkeld raakt. Maar zodra je tiener overprikkeld raakt, wat kan je dan het beste doen? Hieronder deel ik enkele tips mee die je samen kan doen met je hoogsensitieve tiener.

Tips:

– Laat je tiener een douche nemen. Juist het water zorgt ervoor dat alle prikkels afgevoerd worden. Het kan hierbij helpen om te visualiseren dat je alle energieën die je hebt opgedaan letterlijk in het doucheputje ziet verdwijnen.

– Je tiener op blote voeten laten lopen. Op blote voeten lopen zorgt ervoor dat je goed geaard bent. De meeste hoogsensitieve tieners zijn niet heel goed geaard. Juist dat zorgt voor een stevige fundering van je lichaam.

– Ga een wandeling maken met je tiener, tijdens de wandeling hoef je even niets te zeggen. Maar bewust even voelen en de natuur in je opnemen.

– Tijdens de wandeling helpt bewust ademhalen ook. Een paar keer diep ademhalen tijdens deze wandeling doet al wonderen.

– Sporten. Laat je hoogsensitieve tiener even letterlijk alles eruit sporten. Wat hij of zij die dag heeft opgedaan.

– Lezen. Wanneer je tiener overprikkeld is, is lezen ook een goede manier van ontspanning met een kop thee.

Tips-voor-hoogsensitieve-tieners

Wat ik zelf doe als ik overprikkeld ben?

Wanneer ik overprikkeld ben, ga ik persoonlijk altijd even naar het strand. Wanneer ik naar het water kijk, geeft mij dat altijd de gelegenheid om alle prikkels te verwerken, die ik die dag heb opgedaan. Zodat ik letterlijk mijn hoofd kan leegmaken. Voor iedereen is het anders om even te ontprikkelen. Soms is het ook een weg vinden voor je hoogsensitieve tiener wat het beste werkt voor hem of haar.

Daarentegen wil ik niet adviseren om een mobiele telefoon of een iPad te pakken. Dat werkt niet erg ontspannend omdat je door het beeldscherm juist nog meer prikkels opmerkt en opvangt.