Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Je komt thuis van een werkdag, en je ziet je tiener snikkend op de bank zitten. Je vraagt wat er aan de hand is: ‘alles is te veel, mijn hoofd zit zo vol’. De geluiden kwamen vandaag zo hard binnen. Je denkt als ouder er al een lange tijd aan dat je kind wellicht hoogsensitief is maar wat betekend het nu?

Wat is hoogsensitief?

Een hoogsensitief kind wordt geboren met een zeer opmerkzaam zenuwstelsel en hersenen die informatie grondig verwerkt. Het betekent dat de buitenwereld heftiger binnenkomt bij deze kinderen. Naast de externe prikkels die wij opnemen via de zintuigen heeft een hoogsensitief kind ook te maken met interne prikkels, zoals onze gevoelens. Een hoogsensitief kind heeft geen filter.

Hierdoor komen de prikkels de hele dag door binnen. Waardoor hun emmer om het zo te zeggen, veel sneller vol zit, met als overprikkeling tot gevolg. Daarnaast denkt een hoogsensitief kind eerst goed na voordat het in actie komt. Dit uit zich wanneer jij met je kind naar een nieuwe plek gaat het daadwerkelijk eerst de situatie bekijkt voordat het deelneemt. Dit wordt ook wel stop- en check systeem genoemd. Je tiener kan hierdoor geremd gedrag laten zien, maar daadwerkelijk neemt je kind de situatie in zich op en wikt en weeg alle mogelijke scenario’s, voordat je kind in actie komt.

Hoogsensitief-tieners-opmerkzaam-zenuwstelsel-en-hersenen

Hoogsensitiviteit is een kenmerk wat vanaf de geboorte al aanwezig is. Deze karaktereigenschap is ook erfelijk. Vaak wanneer kinderen hoogsensitief zijn, ben jij dat ook als ouder. 15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief. Kortom 1 op de 5 personen.

Overprikkeld

Doordat een hoogsensitief kind geen filter heeft, ligt overprikkelendheid snel op de loer. Vaak presteren hoogsensitieve tieners ’s morgens het beste, dit hoeft niet altijd zo te zijn. Maar ’s morgens zijn er nog geen externe prikkels binnengekomen, waardoor het hoofd nog relatief leeg is. Gedurende de dag hoe meer prikkels er binnen komen, waar meer het gevaar ligt waardoor je tiener overprikkeld raakt. Maar zodra je tiener overprikkeld raakt, wat kan je dan het beste doen? Hieronder deel ik enkele tips mee die je samen kan doen met je hoogsensitieve tiener.

Tips:

– Laat je tiener een douche nemen. Juist het water zorgt ervoor dat alle prikkels afgevoerd worden. Het kan hierbij helpen om te visualiseren dat je alle energieën die je hebt opgedaan letterlijk in het doucheputje ziet verdwijnen.

– Je tiener op blote voeten laten lopen. Op blote voeten lopen zorgt ervoor dat je goed geaard bent. De meeste hoogsensitieve tieners zijn niet heel goed geaard. Juist dat zorgt voor een stevige fundering van je lichaam.

– Ga een wandeling maken met je tiener, tijdens de wandeling hoef je even niets te zeggen. Maar bewust even voelen en de natuur in je opnemen.

– Tijdens de wandeling helpt bewust ademhalen ook. Een paar keer diep ademhalen tijdens deze wandeling doet al wonderen.

– Sporten. Laat je hoogsensitieve tiener even letterlijk alles eruit sporten. Wat hij of zij die dag heeft opgedaan.

– Lezen. Wanneer je tiener overprikkeld is, is lezen ook een goede manier van ontspanning met een kop thee.

Tips-voor-hoogsensitieve-tieners

Wat ik zelf doe als ik overprikkeld ben?

Wanneer ik overprikkeld ben, ga ik persoonlijk altijd even naar het strand. Wanneer ik naar het water kijk, geeft mij dat altijd de gelegenheid om alle prikkels te verwerken, die ik die dag heb opgedaan. Zodat ik letterlijk mijn hoofd kan leegmaken. Voor iedereen is het anders om even te ontprikkelen. Soms is het ook een weg vinden voor je hoogsensitieve tiener wat het beste werkt voor hem of haar.

Daarentegen wil ik niet adviseren om een mobiele telefoon of een iPad te pakken. Dat werkt niet erg ontspannend omdat je door het beeldscherm juist nog meer prikkels opmerkt en opvangt.