8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire huisdieren voor gezinnen.

1. De trouwste huisdieren voor gezinnen: Honden

Natuurlijk beginnen we met het trouwste lid van het gezin. De hond is één van de populairste huisdieren voor gezinnen. Honden bestaan er in immens veel soorten en maten, elk met een eigen ‘handleiding’. Bij het aanschaffen van een hond is het belangrijk om te kijken naar het ras en het karakter van dit ras en of dit past bij jullie gezin. Sommige honden zijn namelijk geschikter als huisdieren voor gezinnen met kinderen dan andere honden. Lees je dus goed in en praat eventueel met mensen die eenzelfde hond hebben.

Kies bijvoorbeeld niet voor een heel sterke of eigenwijze hond als jullie een druk gezinsleven hebben. De tijd die je aan de training van een hond kwijt bent is al veel, bij een ‘moeilijker’ ras kan dat voor nog meer uitdaging (en tijd) zorgen. En een sterke hond is lastig uitlaten als je kinderen ook eens een rondje willen lopen. Rustige en stabiele honden die goed te trainen zijn, zijn ideale gezinsdieren. Voorbeelden van ideale gezinshonden zijn labradors, golden retrievers en Berner Sennen.

Maak je keuze dus heel bewust, en niet alleen gebaseerd op je eigen wensen qua type, ras en grootte. Laat ook je kind zelf niet kiezen (als het oud genoeg is), maar maak de keuze als gezin. Vind je een ras dat zou kunnen passen bij jullie als gezin, ga dan altijd eerst kijken bij het nest of er een hondje bij zit dat jullie aanspreekt. Maak geen overhaaste beslissing. Is er geen ‘klik’? Wacht dan liever op een volgend of ander nest dan dat je ’toch maar’ een keuze maakt omdat de wens zo groot is.

Als laatste, maar wel het allerbelangrijkste: denk echt heel goed na over de keuze voor een hond. Van alle huisdieren voor gezinnen is de keuze voor een hond de meest impactvolle. Een hond neem je er niet zomaar ‘bij’, een hond wordt onderdeel van het gezin en moet ook als zodanig worden beschouwd. Honden moeten meerdere keren per dag uitgelaten worden, gaan mee op dagtripjes en vakanties, zijn heel aanhankelijke en afhankelijke dieren en bovendien heb je regelmatig (behoorlijke) kosten voor een dierenarts

labrador op een kleed met gezin op de bank - huisdieren voor gezinnen

2. Katten

In Nederland is de kat het meest populaire huisdier, blijkt uit cijfers uit 2021. We houden in ons land met z’n allen maar liefst ruim 33 miljoen katten. Ook in de kattenwereld zijn er veel verschillende rassen en typen katten. Voor raskatten geldt ook dat niet alle rassen even geschikt zijn als huisdier voor gezinnen. Katten die geschikt zijn voor gezinnen met kinderen zijn bijvoorbeeld de Abessijn en de Burmees.

Maar net als bij mensen is elke kat ook anders. Je hebt einzelgängers en gezelligheidsdieren, de een wil graag met rust gelaten worden en de ander laat zich maar al te graag aanhalen. Hoe vind je de juiste kat? Ga bij een kitten na of deze al jong ervaring heeft gehad met kinderen. Volwassen katten die kinderen niet gewend zijn, ervaren vaak stress. Een ideale gezinskat is niet verlegen en schrikt niet gauw.

Je kinderen wegwijs maken en leren omgaan met de kat is minstens zo belangrijk als de keuze voor een kat en de opvoeding van het dier. Kinderen moeten leren dat katten graag hun eigen gang gaan en zelf bepalen wanneer ze op schoot komen of wanneer ze geaaid willen worden.

broer en zus knuffelen kitten - huisdieren voor gezinnen

3. Konijnen en andere knaagdieren

Veel gezinnen kiezen voor een konijn of een ander knaagdier. Hoewel dit een ‘makkelijker’ dier lijkt dan een hond of een kat, zijn knaagdieren ook de dieren die uiteindelijk vaak vergeten in een hoek van de kamer of de tuin staan. Maak dus ook voor een konijn, cavia of hamster een overwogen keuze. En maak vooraf afspraken over de verzorging van het dier en het schoonmaken van het hok. Wie doet wat? En is iedereen ervan bewust dat de zorg voor het dier langdurig is en dus niet na een paar weken ‘stopt’?

Ook een belangrijk aspect voor de keuze: veel knaagdieren zijn groepsdieren. Om het dier een fijn en gelukkig bestaan te geven bij jullie thuis is het dus verstandig om je niet te beperken tot één huisdier. Als jullie daar ruimte voor hebben en de wil om goed te kunnen zorgen voor twee of meer knaagdieren, dan vinden ze bij jullie een fijn gezin.

Er zijn uitzonderingen: de meeste dwerghamsters kunnen wel alleen gehouden worden. Houd er rekening mee dat hamsters overdag slapen en ’s nachts actief zijn. Alleen de Russische dwerghamster heeft ook overdag wakkere momenten.

In de omgang zijn konijnen en cavia’s misschien niet zo aanhankelijk als je zou denken. Konijnen en cavia’s vinden het meestal niet leuk om op schoot te zitten. Aaien vinden ze prima, zolang je ze niet oppakt. Ratten en muizen zijn minder geschikt als huisdieren voor gezinnen met heel kleine kinderen. Voor iets grotere kinderen zijn het wel geschikte dieren, zeker omdat ze het prima vinden om vastgepakt te worden.

meisje houdt twee konijnen vast - huisdieren voor gezinnen

4. Vissen

Heb je weinig tijd of heb je huisgenoten die allergisch zijn voor honden of katten, dan zijn vissen een goede keuze. Vissen zijn ideale huisdieren voor gezinnen want ze hebben weinig aandacht nodig. Natuurlijk moeten ze wel gevoed worden en hun kom of aquarium moet regelmatig schoongemaakt worden, maar dit is vrij simpel. Je kind kan prima helpen bij de verzorging van het aquarium en bij het voeren. Let op dat je kind de vissen niet teveel en te vaak voer geeft. Zorg ervoor dat kinderen niet op het aquarium kloppen en dat de bak afgedekt is.

Lees je in over het soort vissen dat jullie graag willen en welke leefomgeving daarbij past. Ook voor vissen geldt dat ze liever met meer zijn – een schooltje 🙂 – dan in hun eentje. En zorg ook voor genoeg beplanting en een goede bodem voor in de kom of in het aquarium.

peuter kijkt naar vissen in aquarium-huisdieren voor gezinnen

5. Vogels

Vogels lijken makkelijke huisdieren voor gezinnen, maar ook bij vogels geldt dat de ene soort beter past bij gezinnen dan de andere soort. Zebravinken, kanaries en de Japanse meeuw passen in een gezin. Ook de grasparkiet en de valkparkiet zijn geschikt voor gezinnen. Ook de keuze voor een of meerdere vogels is belangrijk: veel vogels leven graag in een groep, sommigen liever in een paartje en andere vogels zijn liever alleen.

Afhankelijk van de soort kunnen vogels buiten of binnen gehouden worden. Houd er rekening mee dat elk vogeltje graag de ruimte heeft. Zorg dus altijd voor een ruime kooi of volière. Leren omgaan met vogels is belangrijk: leer je kind om niet te rennen langs de vogelkooi of te gillen in het bijzijn van de vogel. Dat zorgt voor stress. Vogels kunnen flink bijten als je ze op je hoofd of schouder zet. Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat jonge kinderen de kooi niet open kunnen maken, want dan is de vogel zomaar gevlogen.