Mensen die opgegroeid zijn met huisdieren zullen makkelijker een gezelschapsdier in huis nemen dan wie nog nooit een poes of hond van dichtbij zag. Het is dan ook niet voor iedereen evident om een beestje aan te schaffen, zelfs al zie je dagelijks een aantal smekende gezichtjes om je heen. De lijst met redenen om géén huisdier aan te schaffen is nochtans veel korter dan de lijst met argumenten om er wél eentje in huis te halen. Zorg er wel voor dat je niet zwicht voor de puppy oogjes van je kroost maar overweeg als ouders wat kan en wat niet kan voor je een diertje aanschaft.

1. Verantwoordelijkheid bijbrengen

Wie een beestje in huis haalt, hoe klein het ook is, weet dat het afhankelijk is van de familie waarin het terecht komt. Dit is een mooie manier om kinderen te leren verantwoordelijk te zijn voor iets of iemand anders. De aard van de zorg hangt uiteraard af of het bijvoorbeeld om een puppy gaat of om een cavia maar toch, elk beestje heeft voeding nodig, een schone slaapplaats en een eigen plekje in het gezin.

2. Vriendjes met pootjes

Vriendjes maken is niet voor elk kind even makkelijk… tenzij het om een vriendje op vier pootjes gaat. Kinderen communiceren met dieren zoals volwassenen dat helemaal niet kunnen. Ze begrijpen elkaar, troosten en praten omdat zij nog niet verleerd zijn hoe je andere wezens kunt aanvoelen. Dit is heel bevorderend voor het welzijn van een kind maar ook om de drempel naar sociaal contact met mensen te verlagen.

3. Leren van elkaar

Wat wel en niet mag is niet altijd voor een kind even duidelijk. Vooral niet als ze nog heel klein zijn. Wat hun hond, poes of cavia wel of niet mag, dat is meteen veel helderder. Door zelf commando's te kunnen of mogen geven aan een huisdier kan een kind ook voor zichzelf leren wat en waarom iets niet mag.

4. Empathie kun je bijbrengen

Kinderen zijn egocentrische wezentjes en dat is de normaalste zaak van de wereld. Alles wordt voor hen gedaan van bij de geboorte en ze krijgen lange tijd de ruimte om altijd in het middelpunt van de belangstelling te staan. Een huisdier kan dan helpen om hun empathisch vermogen aan te wakkeren door de zorg en liefde die ze voor hun beestje voelen. Op die manier gaan ze ook beter de behoeften van anderen leren erkennen en herkennen wat hen tot aangename volwassenen zal maken.

5. Tien voor taal

Zelfs het taalgebruik bij een kind gaat er op vooruit wanneer het een vriendje met een vacht heeft. Ze kunnen er hun ongeremde fantasie op loslaten en geen enkel diertje dat gaat tegenpruttelen als ze iets vertellen wat geen realiteit is. Hierdoor wordt een kind ook zelfverzekerder en ontwikkelt het spelenderwijs zijn taal.

6. Minder kans op allergieën

Door een poes, hond, konijntje of cavia in huis te halen gaat het immuunsysteem van jouw kind aanzienlijk versterkt worden. In deze tijd, waar iedereen het voortdurend heeft over 'alles moet steriel en bacterievrij' is dat heel bevorderlijk voor de gezondheid van jouw kleine uk. Ze worden namelijk blootgesteld aan bacteriën waarmee ze niet in aanraking zouden komen indien ze niet zouden knuffelen met huisdieren. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen met harige vriendjes veel minder snel ziek worden en dat op zich is al een reden om er eentje in de familie op te nemen