8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Schepnetje, emmertje, potje met loep mee en gaan! Tijdens de Slootjesdagen naar de sloot om op je knieën waterdiertjes en bijzondere planten te zoeken. Als kind is er bijna niets leukers om te doen in de lente. Bovendien is het nog leerzaam ook! Maar vooral dus heel leuk en daarom organiseert de IVN jaarlijks de Slootjesdagen.

Wat zijn de Slootjesdagen?

Sinds 2014 worden elk jaar de Slootjesdagen georganiseerd door IVN-natuurgidsen. Tijdens deze dagen zijn er allerlei activiteiten geschikt voor jong en oud. Samen op onderzoek uit om te kijken welke dieren er in en rond de sloot leven, welke planten er groeien en wat de waterkwaliteit van de sloot is.

Wat is er te doen tijdens Slootjesdagen

ivn-slootjesdagen-ivn-natuurgids

Je kunt natuurlijk zelf op pad gaan bij een slootje bij jou in de buurt. Of doe mee aan de activiteiten die IVN organiseert tijdens Slootjesdagen op bijna 100 locaties in Nederland. Kijk op de website van IVN-natuurgidsen of er een leuke activiteit bij jou in de buurt is.

Met een schepnet, zoekkaart en loeppot ontdekken kinderen het leven in en om de sloot. Samen met een IVN Natuurgids kunnen kinderen ontdekken welke bijzondere diertjes ze hebben gevonden. De Natuurgids helpt en beschikt over een schat aan leuke weetjes over de planten en dieren die jullie vinden.

Heb je geen sloot in de buurt of wil je niet op pad, dan kun je ook thuis aan de slag met Slootjesdagen aan de hand van leuke opdrachtjes op de site van de IVN. Knutsel bijvoorbeeld je eigen slootje, maak je eigen schepnet en doe proefjes met water.

Waarom de Slootjesdagen?

slootjesdagen-kinderen-met-schepnet

De Slootjesdagen zijn niet alleen heel leuk om waterdiertjes te gaan zoeken en om kinderen te interesseren voor de natuur, maar je helpt meteen ook mee om de waterkwaliteit te onderzoeken. Net als bij de vogeltelling en bijentelling kan iedereen in Nederland waarnemingen vastleggen op het speciale telformulier dat je kunt downloaden. Naderhand kun je je bevindingen invoeren op de site en meteen zien wat de score van jouw sloot is.

Met de resultaten van dit zogenoemde ‘citizen science’ onderzoek brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn.

Waarom zijn sloten belangrijk?

In Nederland hebben we maar liefst 330.000 kilometer aan sloten en slootjes. Omdat we geen moeras en natte gebieden meer hebben sinds alle inpolderingen in Nederland hebben sloten en slootranden een belangrijke functie voor de biodiversiteit.

Door onder andere schaalvergroting van landbouw en uitbreiding van steden, dorpen en wegen zijn veel sloten en heggen verdwenen in Nederland en dat is zorgelijk. Voor veel insecten en andere dieren die in en om de sloot leven, zoals vogels, zijn sloten belangrijk om te overleven. Deze insecten en andere dieren verplaatsen zich via sloten – hun infrastructuur – naar omliggende bossen, agrarische gebieden en natuurgebieden waar ze van belang zijn.