8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De oogleden, wenkbrauwen en lippen van de baby worden bij een zwangerschap van 22 weken beter zichtbaar. Ook de tanden van de baby gaan zich vormen. De moeder krijgt meer zwangerschapsklachten nu de buik steeds dikker wordt, maar kan ook positieve verschijnselen krijgen, zoals een stralende huid, mooie haren en lange nagels.

22 weken zwanger: je ziet er beeldschoon uit

Als je 22 weken zwanger bent, dan ben je waarschijnlijk in gewicht toegenomen. Dat wil echter absoluut niet zeggen dat je er minder goed uitziet. Vaak zien zwangere vrouwen er juist heel goed uit. Dat komt doordat je, naast de minder leuke zwangerschapsverschijnselen ook prettige zwangerschapsverschijnselen kunt krijgen.

  • Je krijgt een stralende huid. Dit komt door de extra doorbloeding. Je wangen krijgen een frisse, roze gloed.
  • Je haar wordt dikker en gaat glanzen. Er wordt zelfs door sommige moeders beweerd dat hun haar sneller groeit tijdens zwangerschap. Dit alles wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen.
  • Je nagels gaan sneller groeien. Dit wordt veroorzaakt doordat je bloed sneller door je lichaam wordt gepompt en door zwangerschapshormonen. Hierdoor heb je in rap tempo prachtige, lange nagels.
  • Je krijgt grotere borsten. Je borsten worden tijdens een zwangerschap naast gevoelig en pijnlijk ook groter doordat je melkklieren opzwellen.
  • Je brein wordt ingewikkelder. Dat merk je aan het feit dat je wat vaker afwezig raakt. Je brein heeft het zo druk met veranderen dat je af en toe even ‘weg’ bent. Je brein verandert, zodat je straks als je baby geboren is, gevoeliger bent voor wat je baby nodig heeft.
  • Je bent niet meer ongesteld
  • Je hebt betere seks, omdat je doorbloeding beter is. Hierdoor kan het zo zijn dat je orgasmes tijdens je zwangerschap beter zijn dan ooit.

Fijn dat er naast negatieve zwangerschapsverschijnselen ook positieve zijn. Het verschilt helaas van vrouw tot vrouw in welke mate en hoeveel je er hebt. Hopelijk voor jou heb je een grote mate van positieve zwangerschapsverschijnselen, zodat je er lekker van kunt genieten.
22-weken-zwanger-stralend-mooie-huid

Baby bij 22 weken zwangerschap: een steeds kenmerkender gezicht

Steeds meer lijkt steeds meer op een mens. Het gezicht en de rest van zijn lichaam krijgen steeds menselijkere vormen. Dat zie je, als je 22 weken zwanger bent, vooral aan het gezicht van je baby.

  • De oogleden, wenkbrauwen en lippen van je baby worden zichtbaarder.
  • De tanden van je baby worden gevormd.
  • Je baby heeft heel veel rimpels. Deze zijn verspreid over zijn volledige lichaam. De rimpels van je baby worden later in de zwangerschap opgevuld door een vetlaagje.

De ogen van je baby zijn al ontwikkeld. Ook de irissen zijn aanwezig, maar deze hebben nog geen pigment. Hierdoor weet je dus, als je vijf en halve maand zwanger bent, nog niet welke kleur ogen je baby gaat krijgen. Niet alleen de irissen van je baby zijn kleurloos. Ook de donsharen van je baby zijn dat: ze zijn nog compleet wit van kleur.

Hoe groot is je baby met 22 weken zwangerschap?

Je baby heeft, als je 22 weken zwanger bent, de grootte van een papaja. Dat is 28,5 centimeter. Het gewicht van je baby is 440 gram. Je baby groeit flink in zijn gewicht. Hij is 60 gram zwaarder dan een week geleden, toen je 21 weken zwanger was.
foetus-22-weken-zwanger

Moeder 22 weken zwanger: je voeten worden groter

Niet alleen je buik groeit flink als je 22 weken zwanger bent, ook je voeten groeien. Heb jij ook, net als vele andere zwangere vrouwen, ineens een halve schoenmaat groter? Deze groei van je voeten komt door zwangerschapszwelling; je houdt vocht vast, waardoor je voeten uitzetten. Daarbovenop kan wat extra gewicht komen, doordat je extra vet in je voeten opslaat.

En dan is er nog een reden voor de groei van je voeten. Je spieren en gewrichten ontspannen zich. Hierdoor gaan je botten meer ruimte innemen. Het extra vocht en vet in je voeten verdwijnt langzaam weer als je bent bevallen. Het kan echter wel zo zijn dat je voeten voor altijd iets groter blijven. Hopelijk voor jou hoef je niet al je schoenen te vervangen. Hoewel, ook wel weer leuk om eens lekker te gaan shoppen, toch?

Over de groei van je voeten hoef je je geen zorgen te maken, behalve als ook je handen en je gezicht opzwelt. Dan kan het zo zijn dat er sprake is van zwangerschapsvergiftiging. Ga in dit geval langs bij je verloskundige of je huisarts.

Zwangerschapsklachten bij 22 weken zwanger

Naast groter wordende voeten heb je als je 22 weken zwanger bent ook last van andere zwangerschapsklachten. Dat kunnen er veel zijn of weinig. Dit zijn de meest voorkomende klachten bij een zwangerschap van 22 weken.

  • Je hebt last van lage rugpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat je zwaartekracht en houding verandert door de groei van je buik. Voorkomen is lastig, maar je kunt er wel voor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van lage rugpijn. Dat doe je door goed op je houding te letten. Let er vooral op dat je niet te lang een bepaalde houding aanneemt; houdingen afwisselt.
  • Je hebt pijn aan je bekken. Ook deze pijn wordt veroorzaakt door een verandering in zwaartekracht en houding. Hiervoor helpen bekkenbodem oefeningen.
  • Je krijgt striae. Dit zijn zwangerschapsstrepen rondom je buik. Ze zitten op je buik, heupen, billen en/of borsten. Ze ontstaan doordat je huid uitrekt doordat je in snel tempo groeit. Je kunt dit behandelen met speciale crème tegen striae.
  • Je krijgt een linea nigra. Deze zwangerschapsstreep bevindt zich op je buik. Hij loopt tot aan je navel en soms zelfs tot daarboven. De linea nigra ontstaat onder invloed van zwangerschapshormonen. Deze zorgen ervoor dat de productie van pigment verhoogt, onder andere op je buik. Ook een zwangerschapsmasker ontstaat hierdoor.
  • Je krijgt spataderen. Door extra zwangerschapshormonen en druk op je bloedvaten kun je last krijgen van spataderen tijdens zwangerschap, met name als er spataderen in je familie zitten. Ze ontstaan voornamelijk op je benen. Er is helaas maar weinig aan te doen tijdens je zwangerschap. Je kunt ze het beste pas weg laten halen als je zwangerschap voorbij is, aangezien je ze anders opnieuw kunt krijgen.
  • Je krijgt aambeien. Aambeien bevinden zich bij de endeldarm in de buurt van je anus. Deze gezwollen bloedvaatjes geven je jeuk, pijn of een branderig gevoel. Vooral als je op de wc perst heb je hier last van.

vrouw-met-zwangerschapsmasker-22-weken-zwanger

Wat moet je doen bij 22 weken zwanger?

Als je 22 weken zwanger bent, kun je je bezig houden met het volgende.

  • Je babyuitzet kopen en gereed maken voor gebruik.
  • Een geboorteplan schrijven.
  • Je voeten dagelijks even omhoog leggen, als je last hebt van uitgezette voeten.
  • Je ringen eraf halen als je merkt dat je handen uit gaan zetten.

Tip van de week: Geef mensen die over je buik aaien een aai terug

Heb je last van mensen die over je buik gaan aaien, omdat ze zo enthousiast zijn over je zwangerschap? Vind je dat superirritant? Probeer dan het volgende: geef ze een aai over de buik terug. Wat zullen ze opkijken. De volgende keer als ze je zien, zijn ze waarschijnlijk minder geneigd om je buik nogmaals een aai te geven.