Wanneer je mensen hoort vertellen over seks tijdens de zwangerschap komen de wildste kampvuurverhalen naar boven. Vrouwen die nog nooit een orgasme beleefden worden plots de zevende hemel in gekatapulteerd en wie seks niet echt bijzonder vond vóór de zwangerschap kan er nu dubbel van genieten. Zijn die verhalen echt of zit een orgasme dan toch meer tussen de oren dan tussen de benen? De stelling waarom het krijgen van een orgasme goed is tijdens je zwangerschap is lichtjes omstreden. Vroeger werd seks tijdens de zwangerschap steevast afgeraden en in sommige culturen zelfs verboden. Sinds wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er geen enkel gevaar is voor het ongeboren kind zijn het vooral de toekomstige vaders die zich hieromtrent zorgen blijven maken.

Vurige passie

Omdat de doorbloeding van zowel de baarmoeder, de vagina en de clitoris hoger is tijdens de zwangerschap voelt een orgasme veel intenser aan. Ook is de clitoris meer gezwollen in die periode wat er voor zorgt dat je makkelijker geprikkeld wordt en dus meer zin in seks hebt. Vrouwen die last hebben van vaginale droogte zullen in deze periode ondervinden dat dit probleem heel fel vermindert, waardoor de penetratie veel fijner zal aanvoelen. Voor heel wat vrouwen speelt, tijdens een stoeipartij, ook de gedachte mee op de kans van een ongewenste zwangerschap. Wanneer de bevruchting reeds plaats vond valt deze belemmering weg en is er meer ruimte voor het genieten. Vandaar dat vrouwen tijdens hun zwangerschap veel meer zin hebben in vrijen en zich helemaal kunnen overgeven aan het liefdesspel. Uiteraard kunnen misselijkheid en vermoeidheid een spelbreker zijn tijdens de eerste én de laatste maanden van een zwangerschap maar buiten deze periode voorbij is vrijen weer ontzettend lekker.

Belemmerende overtuigingen

Ondanks het feit dat de meeste kampvuurverhalen reeds lang achterhaald zijn, blijven sommige stellen toch nog uiterst voorzichtig. Het zijn vooral de mannen die nog altijd bang zijn om schade aan te richten bij hun ongeboren kind. En vermits iedereen weet dat wanneer een man niet 'voluit' kan gaan tijdens een vrijpartij, de kans op het uitblijven van een erectie groter wordt. Hoog tijd voor deze heren om zich goed te informeren en zelf eens een boek over zwangerschap en seks in de hand te nemen.
Foetussen groeien in een vruchtzak die het ongeboren kindje beschermt in de baarmoeder. Door de slijmprop die de baarmoederhals afsluit van de buitenwereld heeft het stoten van de penis helemaal geen nare gevolgen voor de baby. Tijdens het orgasme van de vrouw kan het kind het samentrekken van de baarmoederspier ervaren maar dit heeft helemaal geen kwalijke gevolgen voor het ongeboren kindje.

Controverse

Dr. Michel Odent, die als eerste de onderwaterbevalling lanceerde en een omstreden figuur is in medische kringen, beweert dat het krijgen van een orgasme tijdens je zwangerschap niet zonder risico's is. Hij is er van overtuigd dat de oxytocine, die vrijkomt wanneer het lichaam klaar is voor de geboorte én de prostaglandine in het sperma, er samen voor zorgen dat de bevalling kan opgewekt worden. Wetenschappelijk werd dit nog niet aangetoond maar volgens Dr. Odent geeft dit een risico op een mogelijke vroeggeboorte. In hoeverre we zijn aanname moeten geloven is een groot vraagteken. Hij is ook een fervent voorstander voor het verbannen van de echtgenoot in de verloskamer tijdens de geboorte, iets wat haaks staat tegenover de overtuigingen van de meeste dokters én vrouwelijke klanten.

Uitzonderingen bevestigen de regel niet

In 1981 publiceerde het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet, één van de meest omvangrijke studies die ooit gedaan werd naar seks tijdens de zwangerschap. De ervaringen van 10.981 vrouwen, die tot de risicogroep van vroegtijdige bevallingen behoorden, werden in dit onderzoek opgenomen. Uit dit experiment is gebleken dat zwangere vrouwen die seks hadden niet hoger scoorden dan hun soortgenoten die zich tijdens de zwangerschap onthielden. En toch.. In de brochure 'Seksualiteit en intimiteit tijdens zwangerschap en kraamtijd' van het Universitaire Ziekenhuis te Leuven, lezen we dat het mannelijke hormoon, prostaglandine, inderdaad een vroegtijdige bevalling kan veroorzaken. Vooral in een prille zwangerschap gaan bij een orgasme de baarmoederspier, de bekkenbodemspier en zowat alle spieren van je lichaam zich ritmisch samentrekken. Hoe verder die zwangerschap vordert gaan deze contracties niet meer zozeer ritmisch zijn maar veelmeer permanent. Voor de meeste vrouwen is dit gevoel tamelijk beangstigend omdat ze bang zijn voor een miskraam of vroeggeboorte. In dit geval is het beter een arts of verloskundige te raadplegen zodat je gerustgesteld wordt i.p.v. met die angst te blijven lopen. Blijkbaar is de wetenschap er zelf nog niet helemaal uit en zijn er altijd uitzonderingen die de regel, dat een orgasme tijdens de zwangerschap niet aan te raden is, niet bevestigen.

We leven nog steeds in een mannenwereld

Vroeger, toen zwanger zijn en kinderen baren nog een uitsluitend vrouwengebeuren was, gingen vrouwen meer af op hun intuïtie en luisterden ze naar de signalen die hun lichaam hen gaf. Elk dorp had wel een verloskundige die het vak leerde van haar moeder of oma en wanneer je als toekomstige moeder vragen had, kon je altijd wel terecht bij één of andere tante. Vanaf het moment dat de moderne geneeskunde haar intrede deed en arts worden een bijna louter mannelijke aangelegenheid werd, werden vrouwen gedirigeerd door geleerde mannen in een witte jas en werd het instinctief aanvoelen naar de achtergrond verbannen. De raadgevingen van een dokter waren, en zijn voor veel mensen nog steeds, onkreukbaar en ontegensprekelijk waar. Zelfs het bevallen zelf mocht niet meer rechtop staand zoals vrouwen dat eeuwen gewoon waren maar ze moesten gaan liggen zodat de dokter beter kon zien wat er gebeurde. In de wetenschap dat mannen nog altijd degenen zijn die de angst om hun ongeboren kindje te kwetsen tijdens het liefdesspel niet ontgroeien, is het niet abnormaal dat er nog zoveel artsen zijn die het niet vatten waarom het krijgen van een orgasme goed is tijdens de zwangerschap. Luisteren naar de signalen van je eigen zwangere lichaam, bij twijfel advies vragen bij vrouwen die al eerder zwanger waren of de verloskundige en wanneer je je zorgen maakt een arts raadplegen. En als je weer helemaal gerustgesteld werd.. lekker genieten van alles G-spots die je lichaam rijk is!