Een kleintje op de wereld zetten is misschien wel het mooiste wat je kunt meemaken in jouw leven. De weg ernaar toe is een bijzondere, mooie en af en toe ook zware weg. Er moet aan veel dingen worden gedacht en jouw gezondheid is van levensbelang voor de kleine. Een gezond gewicht wordt daarom ook sterk aangeraden. Jouw kindje groeit in deze negen maanden als kool. Het is normaal dat je gewicht tijdens de zwangerschap toeneemt, omdat jouw kindje groeit.

Maar hoe zorg je dat je tijdens de zwangerschap niet te veel onnodige kilo’s aankomt, te veel afvalt en op gezond gewicht blijft? In dit artikel informeren hoe jouw gewicht tijdens de zwangerschap een belangrijke rol speelt tijdens de negen maanden voordat jouw baby arriveert.

Een gezond gewicht tijdens de zwangerschap

Wat is precies een gezond gewicht als je zwanger bent? Wanneer je een gezond gewicht hebt, kan jouw lichaam het best functioneren. Het is daarom erg belangrijk om een gezond gewicht te hebben en te houden als je zwanger bent. Van een gezond gewicht wordt gesproken wanneer je een gezonde BMI hebt. BMI staat voor body mass index. Het is een eenvoudige methode die door jouw lichaamslengte en gewicht een getal kan vormen waarmee jouw BMI wordt aangetoond.

Een BMI tussen de 18,5 en 24,9 is doorgaans een graadmeter voor een gezond gewicht. Het is belangrijk om dit voor de zwangerschap te meten. Een gynaecoloog zal het gewicht tijdens jouw zwangerschap ook bijhouden en deze methode hanteren. Aan de hand van jouw BMI aan het begin van de zwangerschap wordt een indicatie gedaan van hoeveel je gezond kunt aankomen tijdens de zwangerschap.

Afvallen tijdens de zwangerschap

Afvallen tijdens de zwangerschap? Dat wordt in de meeste gevallen sterk af geraden. Voor de optimale groei en ontwikkeling van de baby zijn er extra voedingsstoffen nodig. Wanneer je gaat diëten krijg je doorgaans te weinig voedingsstoffen binnen. Het is daarom onverstandig om tijdens de zwangerschap af te vallen. Alleen in zeer extreme gevallen waarbij de gezondheid van de baby in gevaar komt door extreem overgewicht van de moeder wordt een passend dieet aanbevolen. Dit wordt in samenwerking gedaan met een professioneel voedingsdeskundige.

Afvallen tijdens de zwangerschap is in alle overige gevallen erg af te raden. Het kan zijn dat je in de beginfase van de zwangerschap afvalt. Jouw lichaam vraagt veel van je en wanneer jouw voedingspatroon nog niet helemaal aangepast is, kan je ongemerkt afvallen. Het is dan aan te raden om dit met jouw gynaecoloog te bespreken. Lees hier meer over afvallen tijdens de zwangerschap.

Aankomen tijdens de zwangerschap

Het is normaal om enige kilo’s aan te komen tijdens de zwangerschap. Er groeit nieuw leven in je en hierdoor kom je de nodige kilo’s aan. Maar maak het jezelf niet te makkelijk. Zwanger zijn is geen excuus om erg veel aan te komen. Op basis van jouw BMI aan het begin van de zwangerschap wordt een indicatie gegeven van hoeveel kilo het gezond is om aan te komen tijdens de zwangerschap. Met een extreem laag BMI is 18,5 kilo het maximale wat gezond is om aan te komen.

Wanneer je een normaal BMI is het gezond om tussen de 11,5 en 16 kilo aan te komen. Dit valt dus enorm mee. De meeste kilo’s komen er in de laatste maanden aan. Voor veel vrouwen is het nog altijd een angstaanjagende gedachte om veel aan te komen tijdens de zwangerschap. Houdt het resultaat voor ogen dat jouw lichaam een bijzonder proces doorgaat waar nieuw leven uit voortkomt. Na de zwangerschap verliezen veel vrouwen al snel hun extra gewicht tijdens de periode van borstvoeding.

Aankomen tijdens de zwangerschap is niets anders dan normaal. In overleg met de gynaecoloog wordt er een gezonde indicatie gegeven van hoeveel kilo’s je gezond kunt aankomen terwijl je zwanger bent en wordt jouw gewicht goed bijgehouden.

Overgewicht voor de zwangerschap

Overgewicht is gevaarlijker dan je denkt. Zeker tijdens de zwangerschap kan overgewicht zorgen voor extra risico’s. Het is daarom altijd aan te raden om een gezond gewicht na te streven voordat je zwanger wordt. Overgewicht leidt bijvoorbeeld standaard tot verhoogde risico’s op een hoge bloeddruk, aderverkalking en hart en vaatziektes. Tijdens de zwangerschap kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid van jouw baby. Ook heb je met overgewicht extra kans op de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes.

Zwanger zijn is topsport en een gezond lichaam zorgt voor de beste prestaties. Bij een BMI van 25 tot 29,5 wordt er gesproken van overgewicht en bij een BMI van 30 of hoger is er sprake van extreem overgewicht. Zwanger zijn en overgewicht hebben vraagt om extra zorg en meer aandacht. Door gezond te eten en gezonde keuzes te maken, kun je voor een gezonde zwangerschap zorgen. Er zullen extra controles zijn om de gezondheid en de groei van de baby extra goed in de gaten te houden. Lees hier meer over overgewicht en zwangerschap.

Je gewicht bijhouden

Het is belangrijk om je gewicht tijdens de zwangerschap bij te houden. Veel vrouwen vinden zwanger zijn een goed excuus om meer te gaan eten. Dat is normaal, maar dat mag met mate gedaan worden. Wist je bijvoorbeeld dat je maar 15% meer hoeft te eten tijdens de zwangerschap? Dat is dus zeker niet eten voor twee.

Een gezonde zwangerschap wordt gekenmerkt door een gezonde toename van het gewicht per week. Veel aankomen in de eerste maanden van de zwangerschap kan zorgen voor extra moeheid tijdens de zwangerschap en zorgen voor een verhoogd risico op de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes. Grafieken laten zien dat het gewicht exponentieel groeit terwijl je zwanger bent. De meeste kilo’s kom je dus pas tijdens de eindfase aan. Het is belangrijk om jouw gewicht bij te houden. Op deze manier kun je zien of je op een gezonde manier aankomt en zorg je voor een gezonde zwangerschap.

Gezond levenspatroon

Het belangrijkste om op een gezond gewicht te blijven, is door een gezond levenspatroon aan te houden. Gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding en beweging. Je leeft nu voor twee en moet keuzes maken die niet alleen effect hebben op jou, maar ook op de baby. Kies voor beweging elke dag om jouw lichaam in de beste staat te houden. Gezond eten is letterlijk van levensbelang. Ga voor genoeg groente en fruit en kies voor eiwitrijke opties wanneer je last hebt van honger of vreetbuien.

Negen maanden gezond leven is eenvoudig wanneer je als einddoel een gezonde baby op de wereld zetten hebt. Jouw gewicht is belangrijk terwijl je zwanger bent. Vanaf de start wordt jouw gewicht tijdens de zwangerschap gemeten zodat er een indicatie gedaan kan worden wat gezond is om aan te komen. Jouw gewicht wordt bijgehouden zodat je een gezonde zwangerschap kunt ondergaan. Een gezond levenspatroon zou het eenvoudig moeten maken om op een gezonde manier aan te komen tijdens de zwangerschap.