Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als er gepraat wordt over zwangerschapskwaaltjes, gaat het vaak over maagzuur, misselijkheid en vermoeidheid. Wat je minder vaak hoort, is dat veel vrouwen moeilijk naar de wc kunnen tijdens de zwangerschap. Dat is ook niet zo gek, want praten over je ontlasting is nu eenmaal een beetje ongemakkelijk. Toch moeten we het er even over hebben, want een moeilijke stoelgang kan erg vervelend zijn en het is goed om te weten wat je ertegen kunt doen.
Wat is obstipatie?
Als je last hebt van verstopping, ook wel obstipatie genoemd, wil dat zeggen dat je stoelgang moeilijk verloopt. Je kunt minder vaak je ontlasting kwijt dan je gewend bent en als je naar de wc moet, moet je vaak hard persen. Doordat je minder vaak naar de wc kunt, blijft de ontlasting langer in de darmen zitten. Dat zorgt ervoor dat er meer vocht aan de ontlasting wordt onttrokken, waardoor deze droger en harder wordt. Dat maakt het poepen moeilijker.
Obstipatie tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent, verandert je hormoonhuishouding. Je darmen werken daardoor wat trager, vooral door het hormoon progesteron. Ook de groei van de baarmoeder met daarin je baby maakt het je darmen niet makkelijk: doordat ze een beetje worden verdrukt, legen je darmen zich nog moeilijker. Ten slotte kan ook verminderde lichaamsbeweging een rol spelen. Ben je erg moe of heb je veel last van misselijkheid, dan heb je misschien niet zoveel zin om te bewegen. Dat is heel begrijpelijk, maar niet echt bevorderlijk voor een soepele stoelgang.
Heb ik obstipatie?
Veel mensen poepen elke dag, maar dat kan per persoon verschillen. Als jij altijd maar eens in de drie dagen ontlasting hebt gehad en daar ook tijdens je zwangerschap geen problemen door ondervindt, hoef je je daar niet druk om te maken. Over het algemeen wordt gesproken van obstipatie als je minder dan twee keer per week ontlasting hebt.
Gevolgen
Als je moeilijk naar de wc kunt, hoopt je ontlasting zich op in de darmen. Daardoor kun je buikpijn krijgen of last hebben van een opgeblazen gevoel. Verder veroorzaakt verstopping, zeker in combinatie met hormonale veranderingen, ook bij veel vrouwen voor aambeien tijdens de zwangerschap. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes rondom je anus. Dat kan erg jeuken en bij harde ontlasting en krachtig persen, zijn aambeien erg pijnlijk. Een aambei bloedt soms een beetje tijdens het poepen.
Wat kan ik eraan doen?
Je baarmoeder groeit nu eenmaal en op je hormoonhuishouding heb je ook geen invloed. De oorzaak van je verstopping kun en wil je tijdens je zwangerschap dan ook niet wegnemen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je stoelgang makkelijker te laten verlopen.
Voeding
Door gezond en regelmatig te eten, leg je niet alleen een goede basis voor je baby, maar houd of krijg je ook je darmen goed op gang. Vooral het eten van voldoende vezels is hiervoor belangrijk. Groenten, fruit en volkoren producten zijn vaak erg vezelrijk. Vezels werken als een soort spons: ze nemen vocht op en maken de ontlasting zachter en het volume ervan groter. Dat stimuleert de darmbeweging en maakt het makkelijker om de ontlasting eruit te persen. Niet alleen eten, maar ook drinken is belangrijk, zodat er genoeg vocht aanwezig is om de ontlasting zacht te houden. Drink daarom per dag zo’n anderhalve tot twee liter water.
Beweging
Beweging tijdens de zwangerschap helpt ook om makkelijker naar de wc te kunnen. Doordat je in verwachting bent, lukt het misschien niet altijd, maar probeer dagelijks ongeveer 30 minuten in beweging te zijn.
Denk aan je “wc-gewoonten”
Het klinkt misschien gek, maar ook hoe en wanneer je naar het toilet gaat, is belangrijk voor hoe je stoelgang verloopt. Let daarom bij het naar de wc gaan op de volgende punten:
- Ga meteen naar de wc als je aandrang voelt. Voorkom zo dat ontlasting langer in je darmen blijft of dat je lichaam minder vaak het signaal gaat geven dat je moet poepen.
- Neem de tijd voor je grote boodschap.
- Let op je poephouding: leun niet naar voren, maar een beetje naar achteren. Zo kan je ontlasting er makkelijker uit. Ga ook niet hangen boven een toilet, zoals je misschien doet op een openbare wc.
Wat als dat allemaal niet helpt?
Blijf je, ondanks de tips van hierboven, toch nog veel hinder ondervinden van de verstopping? Bespreek dit dan met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen je bijvoorbeeld bepaalde middelen adviseren die kunnen helpen en de huisarts kan een geneesmiddel voorschrijven. Als je zelf iets gelezen of gehoord hebt over een bepaald product dat zou kunnen helpen, is het raadzaam eerst je arts of verloskundige te raadplegen. Zij kunnen je vertellen welke middelen veilig zijn om te gebruiken als je een kindje verwacht