Het krijgen van aambeien is een zwangerschapskwaal, die veelal ontstaat in het derde trimester. De opgezwollen bloedvaatjes bij de anus kunnen pijnlijk of branderig aanvoelen. Lees in dit artikel alles over aambeien tijdens de zwangerschap.

Aambeien tijdens de zwangerschap wat is dat

Wat zijn aambeien?

Aambeien bevinden zich vlak bij de anus aan de binnenkant van de endeldarm. Het zijn gezwollen bloedvaatjes, die zowel inwendig als uitwendig kunnen zitten. Inwendige aambeien zetten zich uit naar buiten als ze zich teveel opzwellen. Dan verzakt het weefsel binnen je anus, worden de aambeien groter en gaan ze soms bloeden. Als aambeien worden afgekneld, ontstaat er een zeer pijnlijk stolsel. Dit is waar je aambeien aan herkend:

  • jeuk rond de anus
  • pijnlijk of branderig gevoel bij de anus
  • helderrood bloedverlies bij de ontlasting
  • lekken van darmslijm of dunne ontlasting als er sprake is van uitwendige aambeien

Niet echt smakelijk allemaal en je wenst het niemand toe. Maar helaas hebben velen er last van, met name zwangere vrouwen. Het is dus zeker niet iets om je voor te schamen.

Waarom krijg je aambeien tijdens de zwangerschap?

Aambeien tijdens de zwangerschap ontstaan als er extra druk komt op de aderen die zich in de anus bevinden. Deze extra druk wordt vaak veroorzaakt door langdurig persen bij harde ontlasting. Meestal trekt de druk daarna weer weg, maar als dit niet gebeurt, kunnen er aambeien ontstaan. Met name tijdens de zwangerschap is dit het geval. Dat komt doordat je darmen dan trager zijn door een toename van het zwangerschapshormoon progesteron. Hierdoor heb je minder vaak ontlasting en blijft de ontlasting langer in je darmen. Het gevolg is dat er meer vocht uit je ontlasting wordt onttrokken, waardoor je ontlasting hard en droog wordt.

Je hebt tijdens je zwangerschap dus meer last van obstipatie. Ook de toegenomen omvang van de baarmoeder kan extra druk op de anus zorgen, waardoor bloedvaatjes zwellen en aambeien ontstaan.

Wanneer krijg je aambeien tijdens zwangerschap?

Net als andere zwangerschapskwaaltjes, zoals spataderen, vochtophoping, striae, urineverlies, slapeloosheid en zwangerschapsjeuk komen ook aambeien vaak pas in het derde trimester van de zwangerschap. Iedereen kan ze krijgen, maar je hebt wel een verhoogde kans om ze te krijgen als aambeien vaker voorkomen in je familie. Het is dus erfelijk bepaald. Aambeien tijdens de zwangerschap zijn niet besmettelijk. Aambeien kunnen ook in een later stadium ontstaan, namelijk bij de bevalling. Tijdens het persen ontstaan ze dan door de toegenomen druk op de anus. De al bestaande aambeien zullen verergeren tijdens de bevalling.

Voorkomen van aambeien: hou je stoelgang op gang

Aambeien tijdens de zwangerschap overkomen je. Van tevoren had je er niet over nagedacht en ineens zijn ze er. Meestal was het niet te voorkomen. Wat je kunt proberen om aambeien tijdens de zwangerschap te voorkomen of om erger te voorkomen is het volgende, maar garantie op succes is er helaas niet.

  • Genoeg drinken. Ook als je niet zwanger bent, is voldoende vocht heel belangrijk. Tijdens je zwangerschap is dit nog belangrijker, onder andere vanwege het extra vocht dat nodig is om je ontlasting zacht te houden. Twee liter vocht wordt aangeraden. Drink vooral veel water en thee en niet teveel koffie en frisdrank, want daarin zit cafeïne, wat slecht voedsel is tijdens de zwangerschap.
  • Veel vezelrijk voedsel eten. Denk hierbij aan volkoren producten, fruit en rauwkost. Ook het toevoegen van (grove zemelen) is een idee. Dat roer je bijvoorbeeld door je yoghurt, vla, soep of puree. Zemelen kun je ook gebruiken als bindmiddel in plaats van paneermeel.
  • Regelmatig eten. Sla geen maaltijden over en eet op regelmatige tijden. Met name een vezelrijk ontbijt mag je niet overslaan.
  • Veel bewegen. Hoewel je in de laatste fase van je zwangerschap niet extreem veel mag sporten, is een beetje beweging juist wel goed. Denk hierbij aan een stukje wandelen, fietsen of zwemmen. Doe dit bijvoorbeeld elke dag. Zo hou je je darmen in beweging en de stoelgang op gang en kun je misschien aambeien tijdens de zwangerschap voorkomen, doordat je ontlasting soepel blijft.

Wanneer krijg je aambeien tijdens zwangerschap

Voorkomen van aambeien: wat te doen bij harde ontlasting?

Hou je toch harde ontlasting? Doe dan het volgende. Ook als je nog geen last hebt van obstipatie is het tijdens je zwangerschap aan te raden om de volgende punten op te volgen:

  • Ga meteen naar de wc als je aandrang voelt. Ook als je het even te druk hebt en het niet uitkomt, maak je tijd vrij om naar het toilet te gaan. Het is namelijk zo dat als je het signaal te vaak negeert, je lichaam steeds minder vaak waarschuwt, waardoor de ontlasting steeds langer in je darmen blijft. Vooral in het laatste deel, in de dikke darm, slaat de poep zich op. Daar droogt het in, waardoor het steeds lastiger wordt om de poep eruit te persen.
  • Ga rustig zitten en neem je tijd. Zo ontspan je en komt je ontlasting ook bij een mindere aandrang er gemakkelijker uit.
  • Neem altijd een wegwerp toiletdoekje mee. Zo kun je ook op een vreemde wc rustig gaan zitten en rustig wachten tot de poep komt en hoef je niet op de wc te gaan hangen.
  • Pers niet als je op de wc zit om te poepen, maar leun met je rug naar achteren, zodat de ontlasting er gemakkelijker uit kan. Op deze manier maak je de route naar buiten gemakkelijker.
  • Spoel je billen af met een beetje water, in plaats van ze af te vegen met ruw wc-papier. Zo schuur je niet onnodig veel langs je anus.

Wat doe je tegen aambeien tijdens de zwangerschap?

Je hebt aambeien tijdens de zwangerschap en ervaart dit als onprettig. Het jeukt, brandt of doet pijn. Wat doe je hieraan? Er zijn een paar middeltjes die je bij aambeien tijdens de zwangerschap kunt gebruiken.

  • Koelen met ijs. Stop hiervoor bijvoorbeeld voordat je gaat slapen wat ijsklontjes in een washand en leg deze tegen je anus. Hiermee verminder je de zwelling en dat zorgt ervoor dat de pijn verlicht.
  • Gebruik een zalf of crème tegen het pijnlijke, branderige of jeukende gevoel. Deze zijn te koop bij de drogist. Let op, er zijn zalfjes en crèmes die niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Gebruik deze niet. Bij twijfel kun je beter je huisarts om advies vragen. Ook hij kan een recept uitschrijven voor een zalf of crème.

Wat doe je tegen aambeien tijdens de zwangerschap

Aambeien na de bevalling

Helaas trekken aambeien na de bevalling niet spontaan weg. Ze kunnen nog lange tijd blijven, zeker als de aambeien tijdens de zwangerschap groot zijn. Ook na de bevalling kun je, net als voor de bevalling, de aambeien koelen met ijs of een zalf of crème gebruiken. Het is ook aan te raden om je verloskundige of gynaecoloog te vertellen over de aambeien. Hij of zij kan er naar kijken en je advies geven wat je kunt doen.

Om erger te voorkomen, is het belangrijk dat je genoeg drinkt, vezelrijk eet, regelmatig eet en veel beweegt. Zo hou je de stoelgang op gang en voorkom je obstipatie. Als je toch harde ontlasting houdt, let dan goed op dat je op tijd naar de wc gaat, daar rustig de tijd neemt en met je rug naar achteren leunt op de wc. Ook het afspoelen van je billen met water, in plaats van schuren met wc-papier kan erger voorkomen.

Wanneer moet je naar de huisarts gaan?

Het is niet leuk als je aambeien tijdens de zwangerschap hebt. Ook zonder dit ongemak is een zwangerschap en het moederschap al zwaar genoeg, maar toch komt de kwaal helaas vaak voor, maar liefst 85% van de vrouwen heeft er tijdens en/of na de zwangerschap last van in meer of mindere mate. Niet iedereen zal hiervoor naar de huisarts gaan, maar besef wel dat er meer vrouwen zijn die naar de huisarts gaan voor hun aambeien tijdens de zwangerschap en dat dit zeker niet iets is om je voor te schamen. De huisarts heeft ze vaker gezien en vindt het niet erg om er bij jou ook even naar te kijken.

Wanneer ga je naar de huisarts? Ga naar de huisarts als je aambeien tijdens de zwangerschap uitwendig zijn, als ze pijnlijk zijn en als je last hebt van bloedverlies. Ook als je veel last hebt van obstipatie tijdens je zwangerschap is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Hij kan je helpen om ervoor te zorgen dat je stoelgang weer beter verloopt en dan is de kans dat je aambeien tijdens de zwangerschap krijgt kleiner.

De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis. Dat wordt alleen gedaan als de stoelgang niet verbetert en zalf niet helpt. In het ziekenhuis worden de aambeien in dit geval weggesneden. Het kan ook zijn dat de aambeien worden afgebonden. Dit zorgt ervoor dat er geen bloed meer door kan lopen.