8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Een van de dingen waar je naar uit kijkt als je eenmaal een positieve zwangerschapstest in handen hebt, is je groeiende buik. In het begin zie je nog niet zoveel, maar als de buik eenmaal begint te groeien gaat het hard!
Niet alle buiken zijn hetzelfde, de ene buik wordt groter dan de ander. Ook kan je buik anders groeien bij een tweede of volgende zwangerschap, omdat alles al een keer is opgerekt. Hier lees je alles over hoe je buik groeit tijdens je zwangerschap!

Het eerste trimester

De eerste weken zijn vaak nog wat onzeker, je ziet nog niets, en voelt nog niets op misschien wat kwaaltjes na. De baarmoeder is nog klein en zit nog verstopt achter het schaambeen. Je zou al een klein buikje kunnen zien, maar dit komt dan voornamelijk door de darmen die wat rommelen of opgeblazen zijn.

Nog niet veel te zien, maar er gebeurt wel veel

Hoewel je nog niets ziet op misschien een opgeblazen buikje na, gebeurt er in de eerste weken ontzettend veel. De belangrijkste dingen worden aangelegd tijdens het eerste trimester. Na deze weken is je kindje eigenlijk al compleet, het ziet er al uit als een klein mensje met armpjes en beentjes, en alle organen zijn in de basis aangelegd. Alles hoeft alleen nog te groeien en verder ontwikkelen. Daardoor gaat dus ook je buik echt groeien!

Tweede zwangerschap

Bij een tweede of volgende zwangerschap kan je zelfs tijdens het eerste trimester al een echt zwanger ogend buikje hebben. Dit komt omdat de buik en de banden al eens eerder op zijn gerekt en dus erg soepel zijn, dit is normaal. Het is dan nog steeds niet de baarmoeder die je ziet, maar dus wel de darmen die in het begin van een zwangerschap vaak beginnen te rommelen en wat opgeblazen zijn.

Het tweede trimester

In de weken 13 tot en met 28 begint je buik gestaag te groeien. Bij een eerste zwangerschap kan het soms nog even duren tot je buikje echt een zwangere buik wordt. Hoewel het eerst nog lijkt alsof je te veel gegeten hebt, begin het rond de 20 weken meestal wel goed zichtbaar te worden. Als je soepele buikspieren hebt kan het ook eerder op gaan vallen.

Baarmoeder

In het tweede trimester zal de baarmoeder steeds verder omhoog groeien. De verloskundige meet dit ook op bij elke controle. Uiteindelijk bereikt de baarmoeder de grens van je ribben en vanaf dat moment zal de buik vooral nog vooruit gaan groeien.

Het derde trimester

De laatste 12 weken van je zwangerschap is je kindje eigenlijk al af, hij of zij hoeft alleen nog te groeien en vet op te bouwen. Terwijl je kindje groeit, doet je buik dat ook. In het derde trimester kan je buik ineens erg groot worden. Als vrouwen striae krijgen gebeurt dit meestal ook in het derde trimester, zeker wanneer de zwangerschap langer duurt dan 40 weken. De groei van de buik komt trouwens niet alleen maar door je kindje.

Vruchtwater en gewicht

Je buik groeit natuurlijk omdat je baby groeit, maar er is ook voldoende vruchtwater nodig voor een goede zwangerschap. Je hebt aan het einde van je zwangerschap wel 1 tot 2 liter vruchtwater in je buik, logisch dus dat dit invloed heeft op de grootte van je buik.
Verder kom je zelf ook aan, gemiddeld komt een vrouw 12 tot 18 kilo aan tijdens een zwangerschap. Dit wordt opgeslagen op verschillende plekken van je lichaam, waarvan meestal ook een deel op je buik.

Grote buik, kleine buik

Anderen zullen vaak wat te zeggen hebben over je buik. “Goh die groeit goed, weet je zeker dat daar niet 2 baby’s in zitten?” of “Zo ben je al zo ver? Wat een bescheiden buikje heb je nog.” Opmerkingen als deze klinken menig zwangere vrouw bekend in de oren. Trek je van zulke opmerkingen niets aan, ieder lichaam is anders.
Zo hebben lange vrouwen een langer torso, waardoor er meer ruimte voor de baarmoeder is om omhoog te groeien. De buik kan dan kleiner lijken omdat die minder naar voren groeit. Zo geldt ook voor kleinere vrouwen dat de buik juist sneller naar voren gaat groeien, omdat de ruimte tot de borst een stuk korter is.

Te groot of te klein

Meestal zegt de grootte van de buik niet veel, geen lichaam is immers hetzelfde. Er bestaan echter gevallen waarin de grootte van de buik wél iets te betekenen heeft. Bijvoorbeeld bij te veel of te weinig vruchtwater, beide gevallen zijn geen goed teken voor de zwangerschap. Als dit het geval is zal je verloskundige het gelukkig snel opmerken en zul je goed in de gaten gehouden worden.

Buikspieren

Sommige vrouwen hebben zulke sterke buikspieren, dat het lang duurt voor ze mee rekken met de groeiende buik. Deze vrouwen hebben vaak een iets kleinere buik, daar is niets mis mee. Andere vrouwen hebben hele soepele buikspieren die meteen mee rekken, waardoor de buik sneller groot wordt.
Hoe sterker je buikspieren voor je zwangerschap zijn, hoe meer steun ze de groeiende buik geven tijdens de zwangerschap. Train je buikspieren echter nooit tijdens je zwangerschap, dit is niet goed en kan zelfs blessures veroorzaken. Wil je sporten tijdens je zwangerschap? Doe dit dan onder begeleiding van iemand die gespecialiseerd is in zwangerschaps workouts.

Linea alba

Naarmate je buik groeit, groeien je buikspieren uit elkaar. Deze zijn verbonden door een peesplaat, genaamd de linea alba. Dit is bindweefsel dat loopt vanaf je schaambot tot je borstbeen, het houdt je linker en rechter buikspieren bij elkaar. De linea alba rekt langzaam op zodra de buik uit begint te zetten. Bindweefsel is stug weefsel, dus dit oprekken kan je soms merken door een soort beurs gevoel, dit is normaal.

Zwangerschapsstreep

Veel vrouwen krijgen naarmate de zwangerschap vordert een donkere lijn over het midden van hun buik. Deze loopt meestal van de schaamstreek tot de navel, maar kan hoger doorlopen. De lijn wordt ook wel linea nigra genoemd en loopt over de plek waar de buikspieren uitwijken, over de oprekkende linea alba dus. Deze lijn is heel normaal en verdwijnt na de zwangerschap langzaam weer.

Zwangerschapsstriemen

De groeiende buik veroorzaakt bij veel vrouwen in meer of mindere mate ook zwangerschapsstriemen ofwel striae. De buik groeit dan sneller dan de huid bij kan houden, hierdoor ontstaan er scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel. Je kan je buik gedurende je zwangerschap insmeren met speciale lotion om de huid soepel te houden en de kans op striae te verkleinen, maar als je aanleg hebt voor striae is het meestal niet te voorkomen.
Als striae ontstaat ziet het er uit als paarse of rode strepen. Sommige vrouwen vinden dit erg storend, maar het is wel heel normaal. Na de zwangerschap zullen de striemen langzaam vervagen. Het rode zal uiteindelijk weer huidskleur worden, soms met een soort parelmoer glans. De strepen blijven altijd zichtbaar, maar zullen niet meer zo opvallen na een tijdje. Er bestaan wel behandelingen om striae te verminderen, hier zou je na je zwangerschap naar kunnen kijken.

Na de zwangerschap

Na de zwangerschap kan je buik even vreemd aanvoelen, als een soort zachte pudding. Dit komt mede door de baarmoeder die nog moet krimpen. Het zal je verbazen hoe snel dit gebeurt, de baarmoeder krimpt in de kraamweken al terug naar haar normale grootte.
Na 6 weken mag je in de meeste gevallen weer langzaam buikspieroefeningen doen om je figuur terug te krijgen. Raadpleeg voor je daar aan begint wel altijd eerst even je verloskundige of huisarts.

Diastase

De buikspieren wijken tijdens de zwangerschap dus uit voor de groeiende buik. De linea alba rekt langzaam mee naarmate de buik groter wordt. In de meeste gevallen trekt de linea alba ook weer gewoon strak na de zwangerschap, maar bij sommige vrouwen is de rek er uit gegaan, of soms is het bindweefsel zelfs wat gescheurd. De linea alba veert dan niet meer terug naar de oude staat, waardoor er een ruimte tussen de buikspieren overblijft.
Dit wordt ook wel een diastase of diastasis recti genoemd. Je kunt zien of je dit hebt door op je rug te gaan liggen, en langzaam met je hoofd omhoog te komen. Bij een diastase zal je buik een soort puntige vorm krijgen. Dit is zo omdat er tussen de buikspieren ruimte is overgebleven, daar drukken de ingewanden dan wat naar buiten bij het aanspannen van de buikspieren.
Diastase is niet volledig te genezen, maar wel te verbeteren. Je kan specifieke oefeningen doen, of hulp inschakelen van een fysiotherapeute of andere professional gespecialiseerd in diastases.

Leg je buik vast

Een zwangerschap is waarschijnlijk een van de mooiste periodes van je leven. De tijd vliegt voorbij, voor je het weet is die mooie buik verdwenen en heb je je baby in je armen. Vergeet daarom niet je groeiende buik vast te leggen, een mooie herinnering voor later!