Je bent het gewend intensief te sporten, maar nu ben je zwanger. Is het voor een zwangere vrouw nog wel verantwoord om te sporten? Je leest het in dit artikel. Zo lees je op deze pagina niet alleen of sporten tijdens de zwangerschap wel of niet gezond is, maar ook waar je op moet letten als je inderdaad besluit door te gaan met sporten.

Wel of niet sporten tijdens de zwangerschap?

Veel sportieve vrouwen die zwanger worden, laten hun sportieve activiteiten even links liggen. Niet alleen omdat ze door de zwangerschap minder energie en zin hebben om te sporten, maar ook omdat ze denken dat sporten tijdens de zwangerschap ongezond is. Soms kun je inderdaad beter niet sporten, maar het is zeker niet ongezond om tijdens je zwangerschap door te gaan met jouw sportieve activiteiten.

Zo is sporten niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby. Blijf je regelmatig bewegen als je zwanger bent, dan zorg je namelijk voor een goede doorbloeding naar de placenta. Hierdoor zal de placenta ook aan het einde van de zwangerschap nog goed functioneren. Dit betekent dat jouw kindje gezond kan groeien in je buik, tot aan het einde van de zwangerschap.

Een gezonde placenta vermindert het risico op chronische ziektes. En wat velen niet weten, is dat voldoende beweging tijdens de zwangerschap zelfs een positief effect heeft op het IQ van de baby. Blijf je lekker sporten, dan doe je jouw kindje hier dus zeker een plezier mee.

De voordelen van sporten tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap is niet alleen goed voor je kindje, maar het heeft ook enkele voordelen voor jou. Ten eerste voel je je gezond als je blijft sporten. Misschien heb je niet altijd zin om je sportbroek weer aan te trekken, maar door regelmatig te sporten heb je wel meer energie. Dit heeft weer een positieve invloed op je kindje. Daarnaast houd je met voldoende sportieve activiteiten in je wekelijkse planning jouw conditie op peil. Ook dit is belangrijk, want een goede conditie heeft zeker een positieve invloed op je zwangerschap.

Een ander voordeel van blijven sporten, is dat sportieve activiteiten bijdragen aan een gezonde gewichtstoename. Door goed te blijven bewegen, voorkom je dat je in een mum van tijd te veel aankomt door je zwangerschap. Je mag best toegeven aan die (vr)eetbuien, maar dan is het wel goed om lekker te blijven bewegen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je iets te snel aankomt, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast hebben sportieve zwangere dames minder last van zwangerschapskwalen. Je kunt niet al je kwaaltjes verhelpen door af en toe een wandeling te maken of naar de sportschool te gaan, maar bepaalde kwalen verminderen zeker. Ook goed om te weten: beweging bevordert een goede nachtrust en dit kun je als zwangere dame zeker gebruiken.

Tot slot krijg je door voldoende beweging tijdens de zwangerschap wat meer uithoudingsvermogen. Dit is prettig voor tijdens de bevalling. Ook na de bevalling profiteer je van het feit dat je bewogen hebt tijdens je zwangerschap. Veel vrouwen die sportief zijn gebleven, komen sneller over hun (zware) bevalling heen. Het is niet voor niets dat veel zwangere vrouwen lekker blijven bewegen door te zwemmen (zwangerschapszwemmen) of te yogaën (zwangerschapsyoga). Ook zwangerschapsgym is populair.

Vijf tips om verantwoord te sporten

Sporten is dus zeker gezond en aan te raden, maar dan moet je dit wel op de juiste manier doen. Hieronder geven we je vijf belangrijke tips om verantwoord te sporten als je zwanger bent.

Train niet te hard

Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je niet te hard traint. Je bent het misschien gewend om jezelf echt over het randje te duwen tijdens het sporten, maar dit mag je nu negen maanden lang absoluut niet doen. Sport op ongeveer 70 procent. Dit betekent dat je tijdens het sporten nog moet kunnen praten.

Drink voldoende water

Het is erg belangrijk dat je voldoende drinkt, zeker tijdens het sporten. Tijdens het sporten verlies je namelijk veel vocht omdat je zweet. Je kunt het vocht dat je verliest, weer aanvullen door een goedgevulde bidon met water mee te nemen als je gaat sporten.

Neem een snack voor het sporten

Door een koolhydraatrijke snack te nemen voor het sporten, geef je jouw lichaam een boost. Hierdoor wordt het sporten niet alleen gemakkelijker, maar is het bovendien veilig voor jou en je baby.

Sport niet te lang

Als je zwanger bent, is het niet verstandig om langer dan een uur per keer te sporten. Ook als je het gewend bent 1.5 uur te hardlopen, kun je dit beter niet doen als je eenmaal zwanger bent. Houd het op een uurtje en je doet jezelf én je baby een plezier.

Let op je lichaamstemperatuur

Tot slot is het belangrijk dat je lichaamstemperatuur niet te hoog oploopt, want dit vindt je baby niet prettig. Krijg je het te warm? Dan neem je even pauze. Is het buiten erg warm, dan kun je beter niet in de open lucht gaan sporten. Wellicht is het in dit geval beter om de sportschool te bezoeken, waar de airco aan staat.

Sporten die je beter niet kunt doen

Er zijn enkele sporten die je beter niet kunt doen als je zwanger bent. Het gaat om de volgende sportieve activiteiten:

  • Bergbeklimmen. Als je net zwanger bent, mag je nog wel bergbeklimmen en abseilen. Ga echter niet hoger dan 2500 meter, want anders wordt de omgevingslucht te ijl. Ben je al wat langer zwanger, dan kun je beter helemaal niet meer bergbeklimmen.
  • Duiken. Zwangere vrouwen zijn extra gevoelig voor compressieziekte. Het is dan ook niet verstandig om te gaan duiken als je zwanger bent.
  • Parachutespringen. Misschien was je het al niet van plan, maar parachutespringen is ook niet verstandig als je zwanger bent. Door parachutespringen kun je namelijk ook compressieziekte krijgen.
  • Paardrijden. Ben je zwanger, dan mag je nog best af en toe paardrijden. Wel is dit alleen verstandig als je een ervaren ruiter bent. Tijdens het paardrijden komt er namelijk veel druk op de banden en pezen van het bekken en dit kan schadelijk zijn. Ben je al wat langer zwanger, dan mag je alleen nog rustige ritjes maken op rustige paarden.

Verder is het belangrijk om te weten dat je beter kunt stoppen met contactsporten als je zwanger bent. Contactsporten zijn sporten waarbij je in direct contact komt met andere mensen, zoals karate en judo. Ook is het niet verstandig om een sport met bal te blijven beoefenen. Deze bal kan namelijk in je buik komen en dit is absoluut niet prettig. Niet alleen voor jou, maar zeker ook niet voor je kindje. Voetballen, basketballen, hockeyen, handballen en dergelijke sporten kun je dus beter ook even niet doen. Wij raden je aan om met dit soort sporten te stoppen zodra je weet dat je zwanger bent. Je begint pas weer met deze sportieve activiteiten als je baby’tje geboren is en je buik geen zwakke plek meer is.

Let op: skiën mag nog wel, maar we raden je aan alleen kleine heuveltjes te nemen. Bij het nemen van een grote afdaling of flinke heuvel is de kans simpelweg te groot dat je gevaarlijk hard valt.

Wanneer mag je niet sporten als je zwanger bent?

Over het algemeen is het gezond om te sporten als je zwanger bent, maar soms kun je toch beter op de bank blijven liggen. Voel je je duizelig en/of misselijk, dan kun je beter rustig aan doen. Ook als je last hebt van hoofdpijn of harde buiken is het beter om niet te gaan sporten.

Verder is het belangrijk om alleen te gaan sporten als je je fit genoeg voelt. Let op je eigen ademhaling: is deze krachtig? Voel je je gezond en energiek? Dan kun je best gaan sporten. Heb je zonder enige activiteit al moeite met ademhalen, dan kun je beter niet gaan sporten. Er moet namelijk wel voldoende zuurstof overblijven voor je kindje. Ben je buiten adem, dan blijf je dus lekker op de bank zitten.

Verlies je bloed? Dan is het verstandig om met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken of het wel of niet verstandig is om te gaan sporten. Bloedverlies hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn, maar het kan wel aangeven dat je het wellicht wat rustiger aan moet doen. Als je bloed verliest, is het sowieso verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Je kunt hem of haar nu direct vragen of je wel of niet mag sporten.