Is strips lezen slecht voor kinderen?

Veel mensen kunnen zich het nog wel herinneren: je leest als kind een stripboek en het duurt niet lang of één van de ouders komt met de opmerking ‘Ga nu eens een écht boek lezen!’. Jarenlang was de heersende gedachte dat strips lezen slecht zou zijn voor kinderen. Nu...

Feelgood series en films op Netflix – herfst- en wintereditie

In het najaar, als het weer vroeg donker is en buiten guur en koud, kan ik echt genieten van feelgood series en films. Ook van cheesy kerstfilms word ik heel gelukkig. Liefst in mijn eentje onder een dekentje met thee, chocola en kaarsjes aan. Of in een roze...

Leuke familiefilms op Netflix

Niets is fijner dan op een vrije (mid)dag op de bank te kruipen en samen een fijne film te kijken. Het is helemaal een fijne activiteit als het regent. Op Netflix is er een ruim aanbod met leuke familiefilms voor het hele gezin. Verfilmingen van populaire...

9 lekkere pompoenrecepten

De herfst is begonnen! Hét seizoen van de pompoen. Behalve dat pompoen heel gezond is (het is rijk aan o.a. vitamine C, vitamine E, magnesium en ijzer), is het ook nog eens een heel lekkere en veelzijdige soort groente. En vaak favoriet bij onze kleintjes! Omdat ik...

Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Jouw lichaam zal veel veranderingen ondergaan tijdens de zwangerschap. Naast de nodige kilo’s gaat je lichaam ook vocht vasthouden en kun je last krijgen van striae en zwangerschapsstriemen. Jouw lichaam verandert enorm snel. Voor veel vrouwen is een lichaam met striemen onesthetisch. Toch hoort dit helaas vaak bij de zwangerschap. Er zijn middeltjes en manieren waarmee je de ontwikkeling hiervan kunt verminderen, maar voorkomen is in veel gevallen helaas niet mogelijk. Lees snel verder en leer meer over wat striae is en hoe je de ontwikkeling hiervan kunt verminderen.

Striae en zwangerschapsstriemen

Wat is striae?

Striae is een huidaandoening die ontstaat wanneer er veel druk op de huid kom te staan. Wanneer jouw lichaam een snelle ontwikkeling en groei meemaakt, kan de huid gaan trekken. Doordat de huid niet snel genoeg mee kan groeien ontstaat er striae. Deze rood en paarsachtige strepen die tijdens de zwangerschap ontstaan worden ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Vooral jouw buik groeit enorm hard tijdens de zwangerschap. Harder dan dat jouw huid normaal aankan. Hierdoor krijg je deze scheurachtige strepen. Striae kan voorkomen op alle plekken op jouw lichaam. Tijdens de zwangerschap groeien jouw buik en borsten, maar ook door gewichtstoename kan striae op andere plekken voorkomen. Striae is normaal voor zwangere vrouwen.

Gewicht

Een belangrijke factor waardoor vrouwen last krijgen van striemen is door een snelle toename in het gewicht tijdens de zwangerschap. Jouw huid kan niet zo snel meegroeien en gaat zogenaamd scheuren waardoor striae ontstaat. Het is daarom erg belangrijk om niet teveel aan te komen tijdens de zwangerschap. Bij gezond gewicht wordt ook een maximale toename van elf kilo tijdens de gehele zwangerschap aangeraden.

Je kunt veel striemen voorkomen door in een gematigd tempo aan te komen. Op deze manier kan jouw lichaam de veranderingen beter bijhouden. Striae dat op de benen en billen voorkomt is vrijwel altijd gerelateerd aan een snelle gewichtstoename. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg daarom dat je geleidelijk en niet al teveel aankomt tijdens de zwangerschap.

Natuurlijke oliën voor striae

Natuurlijke oliën voor striae

Het is belangrijk om de huid in de beste staat te houden. Zorg daarom dat je jouw huid goed verzorgd om deze zo soepel mogelijk te houden. Een gezonde huid kan beter meegroeien. Hierdoor verminder je de kans op striae. Het is daarom aan te raden om jouw buik dagelijks in te smeren met natuurlijke oliën. Ook kun je crème tegen striae proberen. Op deze manier blijft de huid gevoed en soepel. Natuurlijke oliën geven het beste resultaat en kun je zonder gevaar dagelijks gebruiken.

Verschillende studies tonen aan dat vrouwen die olie gebruiken minder striae vormen. Zorg dat jouw huid daarom in topconditie is en geef het extra aandacht tijdens de zwangerschap. Naast natuurlijke oliën, zijn er ook speciale middeltjes en zalfjes op de markt die helpen tegen de vorming van striae. Deze producten zijn sterk aan te raden vanwege de goede receptuur. Maar natuurlijke oliën werken ook effectief genoeg en zijn een stuk voordelige dan deze wondermiddeltjes. Geef jouw huid extra aandacht en verzorg het optimaal voor het beste resultaat.

Onzekerheid en acceptatie van striae

Striae en zwangerschapsstriemen kunnen bij veel vrouwen resulteren in onzekerheid. Het is nog altijd een beetje taboe om erover te praten en je ziet het nooit in de bladen of op tv. Toch heeft iedere vrouw tijdens haar zwangerschap last van deze striemen. Het is daarom niks om onzeker over te zijn, het hoort er gewoon bij. Acceptatie van deze verandering van jouw huid maakt het al een stuk eenvoudiger om er mee op te gaan.

Na de zwangerschap zul je de nodige kilo’s vaak weer verliezen en zijn deze striemen veel minder zichtbaar. Striae en zwangerschapsstriemen horen nu eenmaal bij de zwangerschap en je kunt hier helaas erg weinig tegen doen. Acceptatie dat het bij de zwangerschap hoort en dat elke zwangere vrouw hier last van heeft, kan het al een stuk dragelijker maken.

Onzekerheid en acceptatie van striae

Over zwangerschapsstriemen praten

Praat er vooral over. Praat erover met vriendinnen met kinderen, je moeder, maar ook met je partner. Wanneer je het bespreekbaar maakt, kan het al veel zorgen verlichten. Vraag aan jouw vriendinnen hoe zij dit ervaren hebben en of ze nog steeds duidelijk zichtbare striemen hebben. Hoe gaan zij hiermee om en vonden zij het ook lastig? Je kunt herkenning vinden in de verhalen en tot rust gesteld worden door hun ervaringen.

Ook is het belangrijk om deze veranderingen van jouw lichaam bespreekbaar te maken met jouw partner. Deze onzekerheid kan ook gevolgen hebben voor jullie relatie. Zorg dat hij op de hoogte is van jouw gevoelens door deze lichamelijke veranderingen. De meeste mannen vinden het namelijk helemaal geen probleem. Zij begrijpen dat het lichaam verandert en dat dit tijdelijk is.

Met striae en zwangerschapsstriemen naar de huisarts

Het is aan te raden wanneer jij last hebt van striae en striemen om dit te bespreken met de huisarts. Heb jij lichamelijk last van de striemen of vind je het mentaal erg lastig om jouw lichaam zo drastisch te zien veranderen? Laat het je huisarts weten en hij kan jou bepaalde zalfjes voorschrijven of praatgroepen voor zwangere vrouwen aanbevelen of je doorsturen om er over te praten met een psycholoog. Je vertrouwde lichaam verandert en dat is niet niks. Wees niet bang om het tegen de huisarts te zeggen. Het hoort bij de zwangerschap en de huisarts kan jou goed adviseren.

De zwangerschap is vaak veel minder rooskleurig dan je eerst denkt. Striae en zwangerschapsstriemen horen namelijk ook bij deze bijzondere negen maanden. Jouw oude vertrouwde lichaam maakt plaats voor de ultieme huisvesting voor de groeiende baby. Door de snelle groei van de baby en de nodige extra kilo’s ontstaat striae. Helaas heeft vrijwel elke vrouw hier last van en is er nog weinig aan te doen. Zorg dat je niet te veel aankomt en dat jouw huid in topconditie is. Natuurlijke oliën houden de huid soepel en zorgt voor een minder snelle ontwikkeling van striae.

Wees ook niet bang om erover te praten. Helaas is er nog altijd een klein taboe op striae en striemen. Elke zwangere vrouw heeft hier last van, of van gehad. Praat erover om het dragelijker te maken en zoek op tijd de juiste hulp wanneer je veel moeite hebt met deze lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap.