8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Als je baby 3 maanden is, wordt hij steeds sterker: hij kan zijn hoofd rechtop houden en gebruikt zijn armen en benen volop. Als baby moet hij waarschijnlijk zijn moeder vaker missen, omdat haar zwangerschapsverlof erop zit en ze weer aan het werk is.

Wat kun je verwachten als je baby 3 maanden oud is?

Gefeliciteerd, je bent moeder van een baby van 3 maanden en eigenlijk al een jaarlang moeder. De bevruchting vond namelijk ongeveer een jaar geleden plaats. Wat gaat de tijd snel he. Zo ben je net zwanger en zo ben je volop moeder van een krachtige baby, die volop in beweging is. De kans is groot dat je inmiddels weer aan het werk bent. Hoe is dat voor jou? Vind je het heerlijk om weer wat meer tijd voor jezelf te hebben of mis je je baby?

Ontwikkeling als je baby 3 maanden is: op zijn buik de wereld verkennen

Wat wordt je baby krachtig. Als je hem op zijn buikje legt, dan houdt hij zijn hoofd stevig in de lucht en zet hij zich af met zijn handjes, zodat hij hoog de lucht in kan kijken. Of lukt jouw baby dit nog niet als je baby 3 maanden is? Geen zorgen hoor, elke baby ontwikkelt op zijn eigen manier. De een heeft meer interesse in taal en/of is sociaal sterker. De ander gaat fysiek sneller.

baby-maand-3-verkennen-op-buik

Motorische ontwikkeling

Als een baby 3 maanden oud is, dan is hij ongeveer 10 centimeter langer dan toen hij net geboren was en 3 centimeter groter dan een maand geleden, toen je baby 2 maanden oud was. Gemiddeld is een baby van 13 weken 60 centimeter lang. De baby weegt gemiddeld 5850 gram. Dat is ruim 2 kilo meer dan toen hij net geboren was. Waarschijnlijk zie en voel je dit verschil in lengte en gewicht van je baby heel duidelijk.

Verschil zie je ook in zijn beweging en kracht. Zijn nek-, arm- en beenspieren traint hij dagelijks door veel te bewegen. Hij kan zich vol kracht afzetten en dingen vastpakken. Als hij op zijn buik ligt, kan hij waarschijnlijk zijn hoofd gemakkelijk omhoog houden en werkt hij zich omhoog met zijn armpjes. Het kan zelfs zo zijn dat jouw baby zich al afzet met zijn voetjes, waardoor hij al kan tijgeren. Niet alleen worden zijn bewegingen krachtiger, jouw baby beweegt zich ook steeds soepeler en zijn fijne motoriek wordt beter: hij kan gemakkelijker kleine dingen vastpakken en speelt veel met zijn handjes en voetjes.

Zintuigelijke ontwikkeling

Als je baby 3 maanden is, is hij al veel scherper gaan zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Hij kan nu een object herkennen met zijn ogen, deze vastpakken met zijn handjes en in zijn mond stoppen om het grondig te verkennen met zijn smaakpapillen. Als jij in de buurt bent, dan merkt hij dat onmiddellijk aan jouw stemgeluid en jouw geur. Ook andere geluiden en geuren hoort en ruikt hij steeds beter. Dat merk je aan het feit dat hij er steeds meer op reageert.

baby kijkt vanuit zijn bed

Cognitieve ontwikkeling

Als een baby 3 maanden oud is, dan kan hij bewegingen herhalen. Hij ziet iets, reageert erop, en ervaart wat het effect is. Op een volgend moment doet hij het weer. Hij ziet hetzelfde, reageert er hetzelfde op en ervaart hetzelfde effect. Hij heeft dus cognitief geleerd wat het effect is van een bepaalde handeling. Een voorbeeld is het draaien op zijn zij of buik. Hij weet dat het hem door het maken van bepaalde bewegingen lukt om zichzelf om te draaien en dat dit leuk is, dus hij gaat het herhalen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Jouw baby heeft zich de afgelopen maand sterk ontwikkeld op sociaal-emotioneel gebied. Met zijn baby glimlach weet hij iedereen in te palmen. Hij blijft maar staren naar al die verschillende gezichten en probeert de gezichtsuitdrukkingen na te doen. Hij herkent niet alleen jou, maar ook andere mensen die veel in zijn buurt zijn, zoals zijn vader, opa, oma of zijn buurvrouw. Wat je baby ook leuk vindt, is zichzelf in de spiegel bekijken. Het grappige is dat hij nog niet in de gaten heeft dat hij naar zichzelf kijkt. Hij ziet zijn spiegelbeeld als een vriendje om mee te spelen.

Taalontwikkeling

Als je baby 3 maanden oud is, dan brabbelt hij er flink op los. Hij laat vooral de klinkers horen en ook al een aantal medeklinkers, zoals de ‘m’, ‘p’, ‘k’ en de ‘b’. Zijn volume wordt hoger en de klanken duidelijker. Aan zijn stemgeluid kun je horen of hij blij, boos of verdrietig is. Aan woorden zal hij voorlopig nog niet beginnen, maar hij luistert er al wel vol aandacht naar. Blijf dus vooral veel praten met en voorlezen aan je baby, dat stimuleert de taalontwikkeling van je baby.

Moeder van een baby 3 maanden oud: weer aan het werk

Je zwangerschapsverlof zit erop. Na 16 weken is het toch echt tijd om weer aan het werk te gaan. Wat je daarvan vindt, maakt helaas niet uit. Vrouwen verschillen sterk in hoe zij het vinden om weer te werken. De ene moeder mist haar kleintje verschrikkelijk. De ander is blij om wat vaker ‘los’ te zijn van haar baby. Wat voor veel vrouwen wel hetzelfde is, is dat het moeite kost om weer aan de slag te gaan. Je voelt je nog steeds erg moe en hebt maar weinig energie om je ergens toe te zetten.

Je hebt bijna vier maanden verlof gehad en alleen maar voor je kleintje hoeven zorgen en nu krijg je daarbovenop ook nog je werk. Dat is best zwaar. Zeker als je borstvoeding geeft en op het werk ook moet kolven.

baby-maand-3-moeder-aan-het-werk

Wat moet je doen als je baby 3 maanden is?

Nu je weer aan het werk bent, ga je waarschijnlijk heel veel knuffelen met je baby op de momenten dat jullie nog wel samen zijn. Dat is natuurlijk niet gek. Jullie zijn lange tijd bijna continu samen geweest en ineens moet jij je kleintje missen. Denk je er wel aan dat je jouw partner ook de kans geeft om een band op te bouwen met zijn kleintje?

Ga soms even weg uit de buurt van je kleintje, hoe moeilijk je dat ook vindt en geef hem zijn momenten met zijn kind. Dat is niet alleen goed voor de band tussen jouw baby en zijn vader, maar ook voor de ontwikkeling van je kleintje. Mannen zijn vaak veel fysieker in hun spel dan vrouwen en dat versterkt de kracht en beweging als je baby 3 maanden oud is. Het is belangrijk bij spelletjes dat je vaker dezelfde spelletjes speelt. Baby’s houden namelijk van herhaling. Hoe vaker je iets doet, hoe leuker het wordt. Geef niet op als een spelletje niet direct aanslaat, maar herhaal het keer op keer op keer.

Tip van de maand: Leg je baby geregeld voor een spiegel

Als je baby 3 maanden is, zijn spiegels super leuk en interessant. In het spiegelbeeld ziet jouw baby niet zichzelf, maar een speelkameraadje. Het is voor een baby van 3 maanden reuze leuk om iemand te hebben die hem in alles nadoet. Hij zal daarom allerlei bewegingen maken en vol bewondering kijken hoe zijn maatje hetzelfde doet. Met zijn handjes voelt hij aan zijn spiegelbeeld en ziet hoe de ander hem imiteert. Leg je baby geregeld op zijn buikje voor een spiegel. Wedden dat dit voor hem een groot feest is als je baby 3 maanden is.