Heb je pas een nieuw wondertje in huis? Dan wil je natuurlijk het beste voor hem! Daarom is het ook interessant om te weten hoe je de taalontwikkeling van je wondertje het best stimuleert. Hieronder geven we je enkele tips!

Praat zoveel mogelijk tegen je baby

Praten tegen je baby, is de beste manier om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren. Praten met je kind is belangrijk, zelf als het nog niets kan terugzeggen. Door te praten met je baby draag je namelijk bij aan een vlottere taalontwikkeling. Daarnaast geniet je kleine schatje er enorm van als je tegen hem praat. En hoewel ze misschien nog niets kunnen begrijpen van wat je zegt, reageren ze er vaak wel op. Ze reageren vaak met een glimlach of door grote ogen te trekken. Let maar eens op, het zal je meteen opvallen!

Hoe kan je het best met je baby praten?

Je kunt met je baby praten terwijl je hem eten geeft of verzorgt. Dat zijn namelijk ideale momenten waarop je zijn taalontwikkeling kunt stimuleren. Benoem wat je aan het doen bent en stel je baby op zijn gemak. Benut zoveel mogelijk momenten waarop jullie samen zijn, want hoe meer je praat tegen het kind, hoe beter dit is voor zijn taalstimulering.

Wat zeg je het best tegen je baby?

Het is belangrijk om te weten dat je beter geen babypraat kunt vertellen tegen je kind. Gebruik liever simpele, maar volle en correcte zinnen. Zeg hem bijvoorbeeld wat je aan het doen bent of wat er gaat gebeuren. Daarnaast vinden baby's het ook altijd fijn om naar liedjes of verhaaltjes te luisteren. Je baby zal de verhaaltjes misschien niet begrijpen, maar hij zal genieten van de aangename toon waarop je ze vertelt. Dat is dus een tweede punt waarmee je rekening moet houden als je met je baby praat! Het is namelijk belangrijk dat je altijd positief blijft. Klagen over je stressvolle werkdag heeft geen enkele meerwaarde voor je kind. Daarnaast zal je baby ook merken dat je iets negatief zegt aan de hand van je toon of gelaatsuitdrukkingen. Praat dus rustig en gebruik het liefst simpele woorden en korte zinnen. Herhaal ook regelmatig de woorden en laat stiltes vallen, zodat je baby kan reageren.

Zijn er hulpmiddelen?

Soms heb je totaal geen inspiratie. Je zou niets liever willen dan praten tegen je baby, maar je weet gewoon echt niet goed wat te zeggen. Misschien kan het dan helpen om gebruik te maken van een boekje. Baby's houden ervan om voorgelezen te worden. Het zorgt namelijk voor een speciaal momentje tussen ouder en baby. Een leuke tip: gebruik bij elk personage een ander stem en toon je kindje ook de plaatjes. Boekjes met geluiden of zachte stofjes zijn ook altijd erg populair bij baby's. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan je kind dan de plaatjes aanwijzen en benoemen. Hoe ouder je kind zal worden, hoe meer je hem deel kan laten uitmaken van het verhaal en dat zal je kind erg leuk vinden! Interactief met je kind bezig zijn geeft je kind het gevoel van liefde en betrokkenheid. Probeer je kind dus zoveel mogelijk deel uit te laten maken van het verhaal. Als baby kan je hem laten voelen aan de stofjes of op de boek drukken voor een geluidje, als hij wat ouder is kan je hem vragen stellen over het verhaal.

Waarop moet je letten bij de eerste woordjes?

Heeft je baby al zijn eerste woordje gezegd? Dan zal je wel erg trots zijn op je lieve schat! Je wilt er dan ook alles aan doen om je kind verder te blijven motiveren, maar hoe doe je dat het best?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je baby zijn eerste woordje heeft gezegd. Het is namelijk belangrijk dat je woorden nabootst. Dit zorgt voor veiligheid, vertrouwen en herkenbaarheid bij de baby, waardoor hij ze sneller zal herhalen. Zet je baby ook zoveel mogelijk aan tot nabootsing. Dat kan je doen door te vragen wat hij precies bedoelt. Als je kind het woord fout uitspreekt, dan is het belangrijk dat je de woorden van je kind voorzichtig verbeterd. Dat doe je door het juiste woord te herhalen. Praat dus nooit de verkeerde woorden van je kind na, omdat het schattig is. Het is beter om de juiste woorden te gebruiken, wan het is namelijk moeilijker om woorden af te leren dan aan te leren. Probeer daarnaast ook steeds geduldig en enthousiast te blijven.