8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Ovulatiepijn is buikpijn die ontstaat door de eisprong. Tijdens de ovulatie of eisprong barst een follikel open zodat het eitje eruit kan. Dit kan ovulatie pijn veroorzaken.

Vrouwen krijgen het soms zwaar te verduren. Allereerst is er de maandelijkse menstruatie die gepaard kan gaan met de nodige ongemakken. Daarnaast kan pijn bij de ovulatie zijn. De ovulatie valt tijdens je menstruatiecyclus precies tussen twee menstruaties in. Wat ovulatiepijn is, wat de oorzaken zijn en wat je eraan kan doen, kun je lezen in dit blog.

Ovulatiepijn, wat is het precies?

Iedere maand staat er een rijpe eicel klaar om, vanuit de eierstok, de eileider in te springen. Dat eitje zit in een follikel. Deze follikel barst open zodat het eitje vrijkomt. Bij sommige vrouwen doet dit pijn, links of rechts in de onderbuik. We noemen dit ovulatiepijn. Gelukkig is deze pijn onschuldig en gaat het vanzelf over. De pijn kan enkele minuten duren, maar kan ook langer aanhouden. Na één tot twee dagen zou deze ovulatiepijn altijd over moeten zijn. De pijn duurt overigens alleen in extreme gevallen zo lang.

Wat is ovulatiepijn

De ovulatie valt precies tussen twee menstruaties in. Daardoor wordt een pijnlijke eisprong ook wel middenpijn genoemd. Het lijkt een zinloze pijn, maar als je graag zwanger wilt worden weet je hierdoor wel precies wanneer je vruchtbaar bent. Je kunt je ovulatie berekenen met online tools of met een ovulatietest die je bij de supermarkt of drogist kunt kopen.

De symptomen van ovulatiepijn

Ovulatiepijn symptomen worden beschreven als acuut. Er is niks aan de hand en opeens ontstaat er een matige tot felle pijn in de onderbuik. Dit kan zowel links als rechts zijn. Een vrouw heeft namelijk twee eierstokken, een links en eentje rechts. Afhankelijk van de kant waar het rijpe eitje de eileider in springt, zal de pijn links of rechts voelbaar zijn.

Naast buikpijn reageren vrouwen soms emotioneel op pijn en op hormonen. Het is heel normaal om even niet zo vrolijk te zijn als je buikpijn hebt. Wel is er een verschil met de buikpijn van tijdens de menstruatie. Dit komt door de verschillen in hormoonspiegels. De meeste vrouwen hebben tijdens de menstruatie weinig zin in seks terwijl die behoefte rond de eisprong extra groot kan zijn. Dit is een heel natuurlijk proces. Het is ons instinct om ons voort te planten.

Een pijnlijke eisprong, dit is hoe het kan voelen

Bij een pijnlijke ovulatie gaat het om een stekende of krampende pijn in de onderbuik. Het voelt niet prettig, maar is meestal snel weer voorbij. Die gedachte en het feit dat het om een onschuldige pijn gaat, maken het meestal wel draaglijk. Soms is er ook wat vaginaal bloedverlies. Dit wordt een ovulatiebloeding genoemd. Deze bloeding staat een zwangerschap niet in de weg. Juist niet, doordat de eisprong net heeft plaatsgevonden ben je over het algemeen vruchtbaar.

Pijnlijke eisprong

De mogelijke oorzaak van pijn bij ovulatie

Tijdens de menstruele cyclus rijpt een eitje in een follikel. Dit geeft druk in de eierstok. De meeste vrouwen voelen hier niks van, maar bij sommige vrouwen voelt dit niet prettig. Tijdens de eisprong barst de follikel open. Dit wordt als een ploppend of stekend gevoel ervaren. Het eitje springt dan uit de follikel, maar er komt ook wat vocht vrij vanuit die follikel. Dat vocht belandt in de buik. Dat kan voor irritatie zorgen. Het buikvlies wordt ter plaatse geprikkeld en dat voelt niet prettig. Als dit gebeurt houdt de pijn iets langer aan.

Wanneer ga je naar de dokter met ovulatiepijn?

Bij last van eisprong is het niet nodig om naar de dokter te gaan. Wel moet je zeker weten dat de pijn daardoor komt. Er zijn namelijk meer oorzaken van buikpijn. Bij koorts, misselijkheid of als de pijn langer dan twee dagen aanhoudt raadpleeg je het beste wel even een dokter. Een infectie, blindedarmontsteking, cysten of een SOA kunnen ernstigere problemen geven dan een pijnlijke eisprong. Deze wil je waarschijnlijk graag uitsluiten.

Indien je iedere maand, rond je ovulatie, buikpijn ervaart, weet je waarschijnlijk wel dat er niks ernstigs aan de hand is en dat het vanzelf weer over gaat. Je leert je lichaam kennen en weet wanneer het mis is. Vertrouw dus op je gevoel, dan komt het wel goed. Bij twijfel ga je natuurlijk wel even naar de dokter. Alleen al door de geruststelling kun je je beter voelen. Stress maakt pijn namelijk erger.

Bij de dokter met ovulatiepijn

Wat kun je doen bij pijn eisprong?

Hopelijk geeft het lezen van deze blog je al de nodige geruststelling. Verdiep je eens in de werking van het vrouwelijke lichaam en de eisprong symptomen. Als je begrijpt waar de pijn vandaan komt is deze veel minder eng. Het gaat om een onschuldige pijn, dus stress hierover is nergens voor nodig. Door er op een ontspannen manier mee om te gaan, is de pijn veel beter te verdragen.

Een warme kruik of pittenzak op je buik verminderen de ovulatiepijn. Het nemen van een ontspannen bad kan ook wonderen doen. Verwen jezelf dus maar met een beetje me-time. Dat mag best. Als je daar geen tijd voor hebt kun je een pijnstiller nemen. Kies voor paracetamol. Dit kan geen kwaad zolang je je aan de aanbevolen hoeveelheid houdt. Als je zwanger wilt worden, kun je beter geen ibuprofen of andere NSIAD nemen.

Hoe kun je ovulatiepijn voorkomen?

Wil je verlost worden van de steeds terugkerende buikpijn, kies dan voor een anticonceptiemiddel dat ervoor zorgt dat er geen eisprong plaatsvindt. Geen ovulatie, geen ovulatiepijn! Je kunt bij de dokter een anticonceptiepil vragen of kiezen voor bijvoorbeeld de Nuvaring. Het grote voordeel hiervan is dat je deze door kunt gebruiken, waardoor je menstruatie uitblijft. Zo ben je gelijk ook van dat ongemak verlost.

Een andere oplossing om deze pijn te voorkomen is een zwangerschap. Daar moet wel een heel grote waarschuwing bij geplaatst worden. Hoewel je minstens negen maanden geen menstruatie- en ovulatie pijn hebt, krijg je er wel andere pijn voor terug. Zwangerschapskwaaltjes kunnen heel vervelend zijn, een bevalling doet echt pijn en een baby op laten groeien is ook niet altijd joepie. Een zwangerschap moet niet gebruikt worden om een pijnlijke eisprong te voorkomen. Het moet een weloverwogen keuze zijn die je maakt met heel je hart.

Wat mag je van je partner verwachten?

Mannen hebben uiteraard geen last van springende eicellen. Springende zaadcellen zorgen enkel een plezierig gevoel. Mannen kunnen zich er dus niks bij voorstellen. Als je wilt dat er rekening met je gehouden wordt, zul je moeten uitleggen wat je voelt als je last hebt van ovulatiepijn. Maar zelfs daarna weten de meeste mannen niet spontaan hoe ze moeten handelen. Wees dus duidelijk in je verwachtingen. Wil je dat hij kookt of het bad vast voor je vult? Vraag dat dan. Waarschijnlijk komt er dan wel het nodige begrip. Hij zou ook willen dat je lief voor hem was als zijn zaakje pijn deed toch?

Tot slot

Je las hier heel wat informatie over een pijnlijke ovulatie. Het leven is niet altijd eerlijk helaas. Vrouwen moeten maandelijks heel wat pijnen doorstaan. Daar mogen ze best wat voor terug krijgen. Dat kan in de vorm van een baby, maar kleinere beloningen zijn meestal ook al voldoende. Verwen jezelf, wees lief voor je lichaam. Neem een uitgebreid bad met lekkere badschuim, koop je favoriete taartje bij de bakker, eet zomaar een hele zak chips leeg, gun jezelf een avondje met feelgood series en films op Netflix of trek er juist op uit voor een flinke wandeling in de natuur.

Ontspannen in bad

Doe waar jij gelukkig van wordt! Pijn of geen pijn, maak het mooiste van je dag. Trek je niks aan van wat anderen denken of zeggen. Zo kun jij alle pijnen aan. Ook die nare ovulatiepijn!