Elke vrouw met een regelmatige cyclus ervaart elke maand een eisprong. Dat betekent dat er elke maand een eicel via een eierstok richting je baarmoeder gaat. Dit is het moment dat de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet, dan wordt de eicel samen met extra aangemaakt baarmoederslijmvlies afgevoerd via de baarmoeder. Je wordt dus ongesteld.

Wil jij weten wat de eisprong symptomen zijn en wanneer eisprong plaatsvindt? Lees dan onderstaand artikel door en leer de eisprong bij jezelf te herkennen aan lichamelijke symptomen.

Eisprong symptomen herkennen

Wat is de eisprong?

De eisprong betekent dat er eens per maand een eicel naar je baarmoeder gaat. Dit wordt allemaal door je hormonen geregeld. De eisprong is een natuurlijk onderdeel van de maandelijkse cyclus die je hebt als vrouw. Om goed te begrijpen hoe je eisprong symptomen kan herkennen, is het dus belangrijk om te weten hoe je cyclus in elkaar steekt. Dit leggen we hieronder kort uit aan de hand van de vier fasen van je menstruatie:

1. De menstruatiefase

Wanneer je ongesteld bent, betekent dit dat een eicel samen met wat bloed en baarmoederslijmvlies wordt afgevoerd. Deze menstruatiefase duurt vaak 4 tot 7 dagen.

2. De folliculaire fase

Al tijdens de menstruatie begint de tweede fase, die ook wel folliculaire fase heet. In deze fase maken je hersenen een hormoon aan dat je eierstokken het signaal geeft om een eicel te gaan klaarmaken. Tegelijkertijd wordt in je baarmoeder dikker slijmvlies aangemaakt, voor het geval dat de rijpe eicel bevrucht wordt en zich moet innestelen.

3. De eisprong

De derde fase is de eisprong. Hier wordt door de eierstokken een eicel afgegeven in de eileider. Dit is de fase waarin je vruchtbaar bent en je zwanger kan raken. Je eicel begint de reis richting baarmoeder. Soms vindt er een dubbele eisprong plaats: dan komen er twee eicellen vrij. Als beide eicellen berucht worden, dan ben je in verwachting van een tweeling.

4. De luteale fase

De fase vanaf de eisprong tot aan de menstruatie heet ‘luteale fase’. Wanneer de eicel niet bevrucht is, begint aan het einde van deze fase je ongesteldheid. De eicel wordt dan samen met het opgebouwde slijmvlies in de baarmoeder afgevoerd, en de cyclus begint opnieuw. In deze fase, vlak voordat je ongesteld wordt, kan je last krijgen van nog een aantal klachten. Deze klachten hebben meestal niets te maken met de eisprong, maar zijn een gevolg van alle hormonale wisselingen in je lichaam vlak voor een menstruatie. Het premenstrueel syndroom (PMS) kan hoofdpijn, misselijkheid en prikkelbaarheid tot gevolg hebben.

Wanneer de eicel wel bevrucht is, zijn er specifieke symptomen tussen eisprong en innesteling. Dit zijn onder andere misselijkheid, gevoelige of pijnlijke borsten en stemmingswisselingen. Omdat deze symptomen ook kunnen optreden wanneer je last hebt van PMS, is het moeilijk om te onderscheiden of een eicel zich innestelt, of je lichaam zich klaarmaakt voor de menstruatie.

Wanneer vindt mijn eisprong plaats?

De eisprong vindt meestal plaats zo’n 14 dagen voordat een nieuwe cyclus begint, oftewel ook twee weken na de eerste dag dat je ongesteld was. Wanneer je precies ovuleert, kan per persoon verschillen en hangt er ook vanaf of je een regelmatige cyclus hebt. Je kunt je ovulatie berekenen om je kans op een zwangerschap te verhogen. Een rijpe eicel kan zo’n 24 uur bevrucht worden; daarna wordt de eicel afgevoerd. Omdat zaadcellen wel tot 5 dagen kunnen overleven, kun je in totaal uitgaan van een vruchtbare periode van ongeveer 5 dagen lang.

Kans om zwanger te worden na eisprong

Factoren zoals stress, fanatiek sporten en overgewicht kunnen invloed hebben op je cyclus, en daarmee ook op de regelmatigheid van je eisprong. Neem contact op met een huisarts als je een erg onregelmatige cyclus hebt of je menstruatie soms wegblijft.

Kan ik mijn eisprong voelen?

Er zijn een aantal kenmerkende eisprong symptomen die je kan voelen. Of je dit voelt en welke eisprong symptomen je merkt is per persoon verschillend. Een bekend kenmerk van eisprong is een beetje buikpijn onder in de buik. Dit is qua intensiteit niet vergelijkbaar met menstruatiepijn, maar bevindt zich wel op een vergelijkbare plek. Deze ovulatiepijn wordt veroorzaakt door spanning in de eierstok en het follikel. Een follikel heet ook wel een eiblaasje en vormt een beschermend laagje om de eicel, waarin de eicel verder kan groeien.

Ook kan je tijdens de ovulatieperiode last hebben van pijnlijke borsten en kan je libido hoger zijn dan normaal. De vaginale afscheiding verandert ook van kleur en textuur, en je lichaamstemperatuur stijgt korte tijd ongeveer een halve graad. Deze ovulatie symptomen worden veroorzaakt door hormonen die de eisprong op gang brengen, en verdwijnen meestal binnen 1-2 dagen. Blijf je langer symptomen na eisprong hebben, neem dan contact op met je huisarts.

Wil je zeker weten wanneer je ovuleert? Alleen op lichamelijke signalen en eisprong symptomen letten is vaak niet voldoende. Er zijn speciale ovulatietests te koop, die op basis van de aanwezigheid van een specifiek hormoon exact kan aangeven wanneer je het meest vruchtbaar bent. Wil je graag zwanger worden en meer lezen over waar je op kan letten, lees dan hier een aantal tips om zwanger te worden.

Eisprong symptomen op een rijtje

Wil jij je eisprong leren herkennen? Hieronder staan de belangrijkste ovulatie en eisprong symptomen:

  • Pijn in de onderbuik;
  • Gevoelige borsten;
  • Kortdurende hogere lichaamstemperatuur;
  • Ander soort vaginale afscheiding;
  • Verhoogd libido.

Pijn bij eierstokken als symptoom van eisprong

Hoeveel dagen na eisprong symptomen?

Bij een eisprong kun je pijn hebben in je onderbuik. Het is een stekend gevoel ter hoogte van je eierstokken. De pijn is te vergelijken met het gevoel wanneer je ongesteld moet worden. De ovulatie vindt ongeveer 14 dagen voor je menstruatie plaats, dus rond die tijd kun je deze ovulatiepijn voelen. De ovulatiepijn duurt vaak maar een paar uur, maar er zijn ook vrouwen die er een hele dag of soms zelfs langer last van hebben. Maar wees gerust bij dit soort eisprong symptomen! De pijn kan erg vervelend zijn, maar is gelukkig niet schadelijk.

Geen eisprong symptomen

Wanneer je bovenstaande eisprong symptomen niet ervaart, wil dat niet zeggen dat er geen eisprong plaatsvindt. Ook zijn er geen specifieke ovulatie symptomen verbonden aan een eisprongloze menstruatie. Je kan kortom niet altijd aanvoelen wat er binnen in je lijf gebeurt. Maak je je zorgen hierom, neem dan contact op met een arts. Deze kan aanvullend onderzoek verrichten.