Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Zijn jouw eierstokken al flink aan het rammelen, maar blijft een positieve zwangerschapstest uit? Lees dan gauw verder. In dit artikel lees je hoe je jouw vruchtbaarheid kunt vergroten. Dagelijkse gebruiken hebben een grote invloed op jouw vruchtbaarheid. Je leest hier hoe je jouw vruchtbaarheid zo optimaal kunt laten worden en jouw kinderwens in vervulling kunt laten gaan.
Anticonceptie
Het allereerste waar je mee moet beginnen om jouw vruchtbaarheid te vergroten, is door te stoppen met anticonceptie. Dit klinkt wellicht wat simpel, maar in vele gevallen heeft het lichaam tijd nodig om weer te herstellen. Een gezonde cyclus kan in soms wel twee jaar duren. Willen jullie binnen enige tijd proberen om zwanger te raken? Stop dan tijdig met de anticonceptie om jouw lichaam weer te laten herstellen en een gezonde cyclus te creëren. Wees niet bang wanneer je na een aantal maanden nog steeds niet zwanger bent, jouw lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om weer een gezonde cyclus te starten.
Regelmatige cyclus
Jouw vruchtbaarheid kun je vergroten door een regelmatige cyclus. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, weet je namelijk precies wanneer je vruchtbaar bent. Over het algemeen hebben vrouwen met een regelmatige cyclus 6 vruchtbare dagen per maand. Op deze dagen is conceptie mogelijk. Een regelmatige cyclus kun je krijgen door jouw levensstijl aan te passen op de volgende gebieden:
Eetpatroon
Een gezond eetpatroon is voor iedereen belangrijk. Maar wil je graag zwanger worden? Dan kan een gezond eetpatroon jouw vruchtbaarheid boosten. Vermijd suikerrijke en vette producten. Deze voedingsmiddelen hebben namelijk een negatieve invloed op jouw hormoonhuishouding. Hierdoor kunnen jouw hormonen in de war raken en kun je als gevolg een onregelmatige cyclus hebben. Mijd nooit maaltijden en zorg voor een overzichtelijk en gezond eetpatroon. Drie goede maaltijden per dag en gezonde tussendoortjes. Zowel wanneer je te dun, als te zwaar bent, kan jouw cyclus stoppen of onregelmatig gedrag vertonen. Hierdoor ben je een stuk minder vruchtbaar. Pas niet alleen voor jouw kinderwens, maar ook voor jezelf jouw eetpatroon aan.
Voedingsmiddelen om te vermijden
Suikerrijke en vette voedingsmiddelen moeten zo veel mogelijk gemeden worden. Ook is het aan te raden om minder voorverpakt voedsel te consumeren. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak chemische kleur- en conserveringsmiddelen die een impact hebben op jouw hormoonhuishouding. Ook kun je drank beter achterwegen laten. Wanneer je zwanger bent mag je geen alcohol drinken, dus probeer er vast aan te wennen.
Voedingsmiddelen om te proberen
Als er voedingsmiddelen zijn om te vermijden voor een betere vruchtbaarheid, zijn er dan ook voedingsmiddelen die je juist moet consumeren? Er zijn onderzoekers die beweren dat het consumeren van soja en broccoli een positieve werking hebben op de hormonale huishouding van vrouwen. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk rijk aan een natuurlijk oestrogeen. Dit hormoon heeft een belangrijke werking op vrouwen. Zo maken vrouwen dit van nature aan en heeft het invloed op de borstgroei en ontwikkeling van schaarhaar. Een tekort aan dit hormoon kan de vruchtbaarheid verminderen. Je kunt altijd proberen om meer producten met natuurlijk oestrogeen te eten om jouw hormoonhuishouding op te peppen. Let wel op, een oestrogeendominantie beperkt ook de vruchtbaarheid.
Beweging
Voldoende beweging is goed voor jouw lichaam en geest. Maar wist je ook dat een voldoende beweging een positieve invloed heeft om jouw hormoonhuishouding, cyclus en daarmee jouw vruchtbaarheid? Wanneer je beweegt komen er positieve hormonen vrij. Deze hormonen zijn cruciaal voor een gezonde hormoonhuishouding. Cortisol en endorfine hebben een positieve werking op jouw lichaam en geest. Kom dus van de bank af en beweeg minstens 30 minuten per dag. Ga wandelen, pak de fiets naar de supermarkt of schrijf je in bij de sportschool. Zo ga je direct fit de zwangerschap in
Stress
Niet alleen fysieke gebruiken hebben invloed op een gezonde cyclus. Ook mentale problemen zoals angst en stress hebben een unieke werking op het lichaam. Vrouwen die kampen met een depressie of stressgerelateerde klachten kunnen zelfs hun cyclus kwijtraken. De eisprong en menstruatie blijven dan uit. Zorg voor een gezonde mentale staat om jouw vruchtbaarheid te vergroten. Niet alleen is dit belangrijk voor jouw vruchtbaarheid, maar ook voor jouw gemoedstoestand tijdens en na de zwangerschap.
Wanneer je problemen hebt met zwanger worden, kan dit veel stress met zich mee brengen. Hierdoor kom je een vicieuze cirkel terecht. Voorkom stress en probeer ontspanning en afleiding te vinden. Brengt jouw werk te veel stress met zich mee? Dan kun je een moeilijke keuze moeten maken. Is deze stress het echt waard?
Regelmaat en ritme
Regelmaat en ritme zijn noodzakelijk voor een regelmatige cyclus. Probeer een vast dagelijks ritme te creëren. Wanneer je een baan hebt kan dit vanzelf gaan, maar wanneer je zonder werk zit of onregelmatige uren werkt, is dit lastiger. Jouw lichaam presteert het best wanneer je voldoende eet, beweegt en nachtrust hebt. Probeer te zorgen voor een vast ritme om jouw cyclus te boosten. Verander bijvoorbeeld van baan wanneer je veel nachtelijke uren moet weren en leer te luisteren naar jouw lichaam.
Medische hulp
Heb jij alles geprobeerd, maar blijft een positieve zwangerschapstest uit? Wees dan niet bang om medische hulp in te schakelen. Regel een afspraak bij de huisarts om hierover te praten. Wellicht is er niet aan de hand en heb je gewoon geen geluk gehad, maar misschien zijn er medische redenen waardoor conceptie uitblijft. Je kunt hier beter te vroeg dan te laat achter komen om zo andere paden te vinden voor een geslaagde conceptie.
Een positieve conceptie is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wanneer je problemen ondervindt bij conceptie is, doe je er goed aan om jouw dagelijkse gebruiken onder de loep te leggen. Hoe ziet jouw eetpatroon eruit en in hoeverre heb jij te maken met stress? Door jouw dagelijks leven simpelweg te verbeteren, kun je jouw vruchtbaarheid vergroten. Een gezond lichaam en geest is cruciaal voor jouw vruchtbaarheid als vrouw.