8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De zenuwen van de baby gaan zich bij achttien weken zwangerschap specialiseren in de zintuigen. Dat betekent dat de baby sneller en scherper gaat horen, zien, ruiken, proeven en voelen. De baby is hierdoor volop in beweging. De lichamelijke zwangerschapsklachten bij de moeder nemen toe nu de buik snel dikker wordt.

18 weken zwanger: het zwaartepunt in je lichaam verandert, dus let op je houding

Je baby in een rap tempo, alsmaar door. Dat wil voor jou ook zeggen dat je baarmoeder blijft groeien, waardoor je zwaartepunt langzaam verandert. Je houding verandert hierdoor: je buik gaat meer naar buiten staan en je rug meer naar voren. Als je rond de 18 weken zwanger bent, wordt het belangrijk dat je gaat letten op je houding om klachten als lage rugpijn en bekkeninstabiliteit te voorkomen. Hier zijn een paar tips.

  • Til en buk niet teveel. Anders krijg je hier last van in je rug.
  • Wissel houdingen af, zorg dat je niet te lang in één bepaalde houding staat of zit, zodat je niet onnodig lang een houding aanneemt, waardoor het zwaar wordt.
  • Ga zitten op je zitbotjes en blijf in deze houding rechtop zitten. Zoek waar mogelijk steun voor in je rug in de vorm van een leuning of kussens. Ga liever op een hoge stoel zitten, dan op een diepe bank of lage stoel. Het is beter om je benen niet over elkaar te leggen, want dan komt er meer rek op je benen doordat je bekken niet meer optimaal wordt ondersteunt.
  • Lopen doe je het beste in een actief, sneller tempo. Slenteren is slecht voor je: als je te moe wordt ga je bij elke stap hangen je in je bekkenbanden.
  • Sta goed op twee benen en zet niet een knie op slot. Ga als je buik dikker wordt steeds iets meer naar achteren leunen om de lichaamszwaartekracht boven je voeten te houden.

Baby bij 18 weken zwanger: je baby kan sneller en scherper horen, zien, ruiken, proeven en voelen

Je baby maakt bij een zwangerschap van achttien weken een grote ontwikkeling in zijn zenuwstelsel door. De zenuwen van je baby gaan zich specialiseren, waardoor je baby steeds meer kan. Als je 18 weken zwanger bent, specialiseren je hersenen zich onder andere in de verschillende zintuigen.

  • Je baby gaat beter en sneller horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Hierdoor wordt de kans steeds groter dat jij je baby gaat voelen als je met je handen over je buik wrijft. Laat ook je partner dit doen, zo raakt hij of zij ook meer betrokken bij jullie zwangerschap en baby. Je voelt niet alleen in de rondte met zijn handen, maar is ook druk bezig met het luisteren naar geluiden en met rondkijken. Hoewel je baby als je achttien weken zwanger bent beter en sneller kan kijken, blijft het nog lastig voor hem om zijn blik langere tijd op een ding te richten. Dit zie je ook nog als je baby net geboren is: hij kijkt dan regelmatig nog even scheel.

Hoe groot is je baby met 18 weken zwanger?

Je baby is alweer zo groot als een klein waterflesje van een half liter: hij is 20 centimeter groot. Hoewel hij in zijn lengte niet veel is toegenomen vergeleken met het moment dat je 17 weken zwanger was, weegt je baby maar liefst 50 gram meer. Je baby weegt bij een zwangerschap van achttien weken 190 gram.
foetus-18-weken-zwanger

Moeder 18 weken zwanger: steeds meer lichamelijke klachten

Je lichaam krijgt meer en meer te verduren nu je buik dikker wordt als je 18 weken zwanger bent. De zwangerschapsklachten nemen hierdoor weer toe. Het zijn nu vooral de lichamelijke klachten die op komen zetten: lage rugpijn en bekkeninstabiliteit komen opzetten doordat je zwaartekracht en houding verandert. Spataderen en aambeien ontstaan bij je verslapte aderen. Er wordt door je hart steeds meer bloed door je lichaam gepompt waardoor je je vaker moe voelt.

Zwangerschapsklachten bij 18 weken zwanger

Naast toenemende lichamelijke klachten kun je als je 18 weken zwanger bent ook meer last krijgen van tandplak. Heb jij nog meer kwalen? Lees dan het artikel ‘Zwangerschapsklachten’ voor een compleet overzicht met kwalen. Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapsklachten bij een zwangerschap van achttien weken.

  • De vermoeidheid slaat toe bij 18 weken zwanger. Dat je in de tweede helft van het tweede trimester weer vermoeid raakt, komt doordat je hart heel hard aan het werk is. Je hart moet ervoor zorgen dat er overal in je lichaam voldoende bloed stroomt en dat vreet jouw energie.
  • Je krijgt spataderen. Dit zijn verdikte aderen die zichtbaar worden door je huid, die zich meestal op de benen bevinden. Als spataderen veel voorkomen in je familie dan heb je er meer kans op. is er een grote kans dat de spataderen die je al hebt zich uit gaan breiden. Spataderen worden veroorzaakt door verslapte aderen. Dat je aderen zich verslappen bij een zwangerschap komt door extra druk op je bloedvaten en zwangerschapshormonen. Lees het artikel ‘Spataderen tijdens zwangerschap’ voor tips en adviezen.
  • Je krijgt aambeien. Dit zijn inwendige of uitwendige gezwollen bloedvaatjes bij je anus, aan de binnenkant van de endeldarm. Ze jeuken, voelen pijnlijk of branderig aan. Aambeien ontstaan door de druk die op je aderen komt te staan als je langdurig perst voor je ontlasting, dus als je last hebt van obstipatie. Lees het artikel ‘Aambeien tijdens zwangerschap voor meer informatie over aambeien.
  • Je hebt lage rugpijn. Doordat je zwaartekracht en houding verandert, krijg je hier veel sneller last van. Het is een vervelende kwaal, maar je kunt er wel rekening mee houden, zodat je er minder last van hebt. Je moet daarvoor vooral niet teveel bukken en tillen. Ook bij alle andere houdingen en bewegingen moet je goed op je houding letten. Hoe, dat lees je hierboven onder het kopje: ‘Achttien weken zwanger: het zwaartepunt in je lichaam verandert, dus let op je houding’. Ook in het artikel ‘Lage rugpijn zwangerschap staat wat je het beste kunt doen bij lage rugpijn.
  • Je hebt last van je bekken. Ook deze klacht ontstaat door je veranderende zwaartekracht en houding en ook hiervoor geldt dat je goed op je houding moet letten. Er zijn ook speciale bekken bodem spieren oefeningen om deze klacht te beperken.
  • Je krijgt tandplak. Dit ontstaat door zwangerschapshormonen. Je tandvlees bloed sneller en je krijgt sneller tandplak. Verzorg je gebit goed: poets, flos en stoker er op los. Hiermee kun je het voorkomen. Heb je al extra tandplak of erg vaak bloedend tandvlees ga dan een keer extra naar de tandarts. Vertel daar wel dat je zwanger bent in verband met eventuele röntgenfoto’s.

18-weken-zwanger-vrouw-traint-bekkenbodemspieren

Wat moet je doen bij 18 weken zwanger?

Er hoeft deze week niet zoveel, dus geniet maar lekker van je 18 weken zwangerschap en je baby, terwijl je langzaam steeds meer spullen in huis haalt. Heb je al geshopt voor leuke babyspullen of wacht je hier nog even mee? Over twee weken, als je twintig weken zwanger bent, weet je bij de 20 weken echo eindelijk of je een jongetjes of meisje krijgt, dan kun je pas echt goed gaan shoppen en de juiste naam gaan verzinnen. Of wil jij helemaal niet weten wat het wordt?

Tip van de week: Koop een voornamenboek

Ben je met 18 weken zwanger al bezig met namen verzinnen voor je baby? Weet je al een of een paar leuke namen? Als je het nog lastig vindt, dan is het misschien een idee om naast op het internet ook een voornamenboek te kopen. Deze heb je in allerlei formaten en vormen. Het is heerlijk om samen op de bank het boek open te slaan en te zoeken naar een leuke naam voor jullie kleintje. Of ga afzonderlijk van elkaar op zoek en maak ieder een eigen lijstje met voorkeursnamen en kijk daarna of er gezamenlijke voorkeursnamen zijn.

18 weken zwanger zwangere vrouw met echofoto verzint babynamen