We trainen wekelijks onze buik, billen, benen en armen om in conditie te komen en deze spieren sterk te houden, maar hoe zit het eigenlijk met onze bekkenbodemspieren? Je hoort niet veel over deze bekkenbodemspieren trainen in ons lichaam, maar wist je dat deze spieren eigenlijk heel erg belangrijk zijn?

De bekkenbodem is een spiergroep in de onderkant van jouw bekken. Deze spieren kunnen zich aanspannen en ontspannen en zo de blaas en darmen gericht afsluiten. Wil je precies weten waar die spieren zitten en hoe ze werken? Probeer dan tijdens het plassen eens de straal te onderbreken of een kegeloefening te doen. Voel je die spieren? Dat zijn de bekkenbodemspieren die aan het werk zijn!

bekkenbodem trainen een massage voor herstel

Gezonde en sterke bekkenbodemspieren trainen

Een gezonde bekkenbodem is belangrijk voor ons functioneren. Deze spiergroep is namelijk verantwoordelijk voor een aantal belangrijke taken, maar heeft het zwaar te verduren tijdens de zwangerschap en de bevalling. Door oprekking en verslapping van de spieren in deze regio kunnen vervelende kwalen als incontinentie en bekkeninstabiliteit optreden. Gelukkig kun je zelf van alles doen om je bekkenbodemspieren te trainen, bijvoorbeeld met vagina balletjes.

Wat zijn vagina balletjes?

Veel vrouwen trainen door middel van kegeloefeningen hun bekkenbodem, maar vagina balletjes zijn ideaal voor je bekkenbodemspieren trainen. Door te trainen met deze balletjes worden de spieren in deze regio sterker en de vagina strakker. Hierdoor krijg je ook meer controle over de blaas en kunnen incontinentieklachten verminderen. De balletjes zijn vaak gemaakt van plastic, maar soms ook van siliconen of van metaal, en een paar centimeter groot. Ze worden ook wel love balls, geisha ballen of Ben-Wa-ballen genoemd.

vagina-balletjes-bekkenbodemspieren trainen

Hoe werkt het bekkenbodemspieren trainen met vagina balletjes?

Het kan misschien wat spannend zijn om te beginnen met bekkenbodemspieren trainen met vagina balletjes, maar met onze tips weet je in een mum van tijd precies hoe het werkt. Neem de tijd om de balletjes in te brengen en was je handen. Je brengt de balletjes één voor één in de vagina in, eventueel met wat glijmiddel. De juiste plek is ongeveer tot waar je jouw tampon ook zou inbrengen. Door het gewicht zakken de balletjes iets naar beneden. Dit geeft wat druk waardoor de bekkenbodemspieren zich vanzelf aanspannen om de balletjes op hun plek te houden.

De balletjes kunnen vervolgens gewoon inblijven tijdens de dagelijks activiteiten en de spieren doen hun werk. Wil je de ballen weer verwijderen? Dan kun je ze voorzichtig uit de vagina halen door aan het lusje te trekken. Hebben jouw balletjes geen lusje? Neem dan een ontspannen houding aan en geef wat druk om ze te verwijderen.

bekkenbodemspieren trainen de voordelen van vagina balletjes

De voordelen van vagina balletjes

Natuurlijk is het fijn om met de vagina balletjes de bekkenbodemspieren te trainen en vervelende ongemakken als gevolg van zwangerschap of een bevalling te verminderen. Maar de balletjes hebben nog meer fijne bijkomstigheden. Door het trainen van deze spieren worden ze namelijk sterker en dit kan leiden tot meer plezier en heftigere orgasmes tijdens de seks. Ook ervaren sommige vrouwen de balletjes in hun vagina als zeer plezier. De wrijving kan zorgen voor opwinding en stimulering van de g-spot. Genoeg redenen dus om eens te experimenteren met deze love balls.

Dit artikel over je bekkenbodemspieren trainen is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.